Annonce
Danmark

Smarte hjem vinder frem: Har du talt med dit hus i dag?

Nadim Stub brænder for smarthome-teknologi, både privat og professionelt. Foto: Proptech Danmark
Vores hjem bliver smartere, og det kan gøre vores liv lettere. Men den store revolution mangler stadig, og sikkerheden skal vi ikke glemme i jagten på et lettere liv, påpeger ekspert.

Adapter: Nadim taler med sit hjem

 

Når Nadim Stub vågner, er hans hus allerede i gang med at forberede hans dag.

Varmen i hjemmet er blevet justeret, så der var køligere om natten, men er lunt nu, hvor dynen skal trækkes af.

- Godmorgen, siger Nadim Stub fra sengekanten.

Annonce

Dermed starter han sin prædefinerede, digitale morgenrutine.

Den indeholder blandt andet en automatisk oplæsning af nyheder, mens han går i bad, og en gennemgang af aftalerne i hans kalender.

Stemmen kan endda informere Nadim Stub om, at han netop i dag må nogle minutter tidligere af sted mod arbejdet, da der kan være glatte veje.

Skridt for skridt tager Nadim Stubs digitale assistens ham gennem morgenen.


Jeg tror godt man kan sige, at vi er gået hele vejen. Da vi skulle renovere alligevel, kunne vi lige så godt gøre det med alle de muligheder, der var.

Nadim Stub


Bilen er forvarmet, når han sætter sig ud i den. Og så snart, han har forladt matriklen, sørger huset selv for at lufte ud, justere varmen og slukke de lys, Nadim glemte i farten.

Med andre ord: Nadim Stubs liv er smart. Og det er der en ganske særlig grund til: Privat såvel som professionelt brænder Nadim Stub for såkaldt smarthome-teknologi.

Han er overbevist om, at teknologien inden for få år vil revolutionere ejendomsbranchen og ændre de fleste danskeres liv til det bedre – eller som minimum gøre det lettere.

Det smarte flytter ind

En robotstøvsuger, et digitalt varmesystem eller en højttaler, der tager imod verbale ordrer fra dig.

Alt sammen eksempler på produkter, der er fyldt med smarthome-teknologi. Altså elektroniske dimser, der er online og dermed kan styres og reguleres fra for eksempel din smartphone.

Den type produkter er de seneste år blevet lukket ind i danske hjem. Tal fra Danmarks Statistik viste sidste år, at over hver tredje voksne dansker allerede har mindst ét smarthome-produkt.

Mest populært er det at have stemmestyrede højttalere og smarte alarm- og overvågningssystemer. Men også mere omfattende smarthome-løsninger, som for eksempel systemer til at styre energiforbruget på, vinder frem.

Og hjemme hos Nadim Stub har de smarte dimser altså helt overtaget scenen. Hans hjem virker næsten intelligent.

- Jeg tror godt, at man kan sige, at vi er gået hele vejen. Da vi skulle renovere alligevel, kunne vi lige så godt gøre det med alle de muligheder, der var, forklarer han.

Hvad er smarthome?

Et smarthome er et hjem, der er koblet på et sammenhængende netværk gennem sensorer. På den måde kan faste installationer som el, vand, varme, lys og udluftning kommunikere med hinanden og skabe mere intelligent og energirigtig styring.

En række forbrugerprodukter, som køleskabet, vaskemaskinen og ovnen kan også blive koblet på nettet, hvormed de i højere grad kan automatiseres og forhåbentligt gøre alting lettere.

Omkostningen er dog også til at tage og føle på. Nadim Stub anslår, at han har brugt over 100.000 kroner på smart-produkter til sit hjem i forbindelse med, at det 150 år gamle hus er blevet renoveret.

- Men havde jeg ikke købt ’smarte’ armaturer, kabler, kontakter og så videre, skulle jeg have købt almindelige, og det havde jo også kostet, påpeger han.

Annonce

Lejeboliger bliver også smartere

Smarthome-teknologi er kommet for at blive, og det vil flytte ind hos flere og flere. Også hos dem, der ikke selv ejer, men bor til leje.


Kan nogen få adgang til den her ovn og installere noget malware på den, kan de måske sætte mit hus i brand. Det kan godt være, at det scenarie er ude på overdrevet, men jeg har efterhånden lært at alt på den ene eller anden måde kan lade sig gøre.

Kim Elgaard


Det spår Nadim Stub, som også er administrerende direktør for PropTech Danmark, et innovationshub for smart-teknologi-udvikling og digital transformation i bygge- og ejendomsbranchen.

- Teknologi fylder mere og mere både i forhold til at opføre og investere i ejendom, men også i forhold til driften. Den kan gøre livet lettere for både lejere og udlejer, mener han.

Men smarthome-teknologi er ikke helt ny. Faktisk har den været spået det store gennembrud over flere omgange de seneste 10-15 år. Men selv om vi privat i højere og højere grad tager produkterne til os, har store dele af ejendoms- og byggebranchen endnu ikke taget springet.

Der er nemlig ofte tale om store investeringer, og det kan være svært at overbevise om nødvendigheden, når tingene sådan set allerede fungerer ved status quo.

- Det er en branche, som har tjent penge, og derfor har man måske ikke set det store behov for at introducere nye teknologier. Men siden vi startede i 2019, har vi fået over 120 virksomheder med om bord. Det illustrerer en erkendelse af, at det her begynder at give rigtig god mening for flere, siger Nadim Stub.

Annonce

Luk ikke hackere ind

En af udfordringerne ved smarthome-teknologien har fra starten af været sikkerheden. Når vores hjem kommer online, kan hackere få adgang til mere data om os – og i yderste tilfælde styre vores dimser over nettet.

Det peger Kim Elgaard på. Han er etisk hacker. Det betyder, at han bliver hyret af forskellige virksomheder, for at finde de sikkerhedshuller, der findes i deres teknologiske løsninger.

- Tager jeg hacker-briller på, så tænker jeg umildbart: De teknologier må være et slaraffenland for hackere.

Derfor peger han på, at vi skal være opmærksomme, når vi installerer smarthome-produkter i både leje og ejerboliger.

En løsning kan være at sætte produkterne op på deres eget netværk. Noget, som dog kræver en vis teknisk kunnen, og i øvrigt er besværligt.

Så besværligt, at Kim Elgaard ikke selv har valgt den løsning, da han for nyligt fik en smart-ovn.

- Kan nogen få adgang til den her ovn og installere noget malware på den, kan de måske sætte mit hus i brand. Det kan godt være, at det scenarie er ude på overdrevet, men jeg har efterhånden lært at alt på den ene eller anden måde kan lade sig gøre.

Hør mere om Nadim Stubs smarte hjem i første afsnit af Adapter. En forståelig og underholdende podcast om teknologi, med værterne Emilie Aagaard og Janus Fabricius.

Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ramt af Parkinson: Marianne og Peter bokser for at forlænge livskvaliteten

Byudvikling For abonnenter

Beboerprotester hjalp: Fem lokalområder skal alligevel ikke have nye parcelhuse

Alarm 112

Voldsom brand i villa: Overetagen er helt væk

Alarm 112

Fodgænger ramt af bil i område med stort biltræf

Sport

Deja-vu for Skanderborg Aarhus: Fem mål til forskel i Silkeborg

Aarhus For abonnenter

Fra rundkørsel til cafétorv: Filmfotograf fra Frederiksbjerg vil skabe sydlandsk stemning på central kirkeplads

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Erhverv

Dansk Erhverv: Lad offentlig-privat samarbejde skabe verdens bedste ældrepleje

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Pernilles livsdrøm forsvandt: Nu har hun fundet melodien i det skønneste, lille byhus i Ebeltoft

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Aarhus For abonnenter

Pludselig en dag startede Banedanmark den store motorsav:  - Nu er det som at have et tog kørende i baghaven

AGF

Stortalent sikrede point for AGF's U19-drenge: Lynede i debut

Annonce