Annonce
Sport

- Smil og vær søde, men I får altså ingen gaver

I Japan får børnene som regel ikke gaver til jul, men derfor kan man jo godt smile lidt alligevel. Denne familie fra Kumamoto var på gaden for at samle penge ind og hverve nye medlemmer til YMCA (KFUM og KFUK i Danmark, red.). Foto: Chris U. Pedersen
Børn i Japan må væbne sig med tålmodighed. Det er noget sjovere for dem, når der skal fejres nytår.

JAPAN - KUMAMOTO: Jul og gaver.

Det hænger uløseligt sammen. I hvert fald i Danmark.

Ganske anderledes forholder det sig i Japan, selvom man sagtens kan se, at årets sidste måned er noget særligt.

Der er julepynt, juletræer og masser af blinkende lyskæder. Det er faktisk rigtig hyggeligt, og når man går forbi en butik eller en restaurant er der julemusik, som vi kender det.

Så nej, Last Christmas og Wham har bestemt ikke levet forgæves.

Men de fleste japanere laver nu ikke selv de store juleforberedelser, og børnene får kun sjældent gaver.

Julen er mere en romantisk højtid, som særligt kærestepar ofte gør noget stort ud af at fejre sammen.

Maden juleaften består i de fleste tilfælde af kylling og en hvid julekage.

Det er dog den 25. december, at man for alvor opdager, hvor lidt julen egentlig betyder. Al pynt bliver fjernet, og så bliver der ellers gjort klar til nytåret med bambus, gran og dansende drager.

Nytåret er Japans vigtigste højtid. Det er en tid, hvor familien samles og man bruger tid sammen. På den måde svarer den sådan set til julen i Danmark, og butikkerne holder lukket i mange dage.

Omkring nytår spiser man bønner for at have et godt helbred, æg for rigdom og nudler for et langt liv – og det er så også på det tidspunkt, at børnene får gaver. Det er en tradition i Japan, at de ældre familiemedlemmer giver store pengegaver til børnene.

Men ingen gaver i juledagene.

Annonce
Dette fine juletræ pryder foyeren på hotellet Kumamoto Castle, hvor de danske håndboldkvinder bor under VM-slutrunden. Foto: Chris U. Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Liveblog: Midtjyderne virker stadig rystede over AGF's chokstart i anden halvleg

Aarhus

Alle tiders jul med pressefotograferne

Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

Aarhus For abonnenter

Tøfting går til Herning: Men Gå-Petersen gik fra Aarhus til Paris og tilbage igen med to øl og en serveringsbakke

Annonce