Annonce
Kultur

Smilets eller Grinets By? Her kan du få fem forskellige gode grin i Aarhus

3. Anders Matthesen modtog Bodilprisen 2022 for bedste mandlige hovedrolle for Ternet Ninja 2 lørdag den 19. marts 2022. Nu skal han ud med comedy-mikrofonen igen. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Efter nedlukningerne med coronavirussen kan vi endelig mødes og grine igen, og flere komikere end hidtil set har gang i onemanshows. Mangler du inspiration? Så giver Stiften her nogle bud på gode standup-comedyshows, som er på vej til byen.

AARHUS: Smilets By kunne lige så godt kalde sig Grinets By.

Komikere slår næsten hver weekend deres turnéer forbi Aarhus i både forårs- og efterårssæsonerne, og særligt efter corona bugner kalenderne med onemanshows her og der.

Har du brug for inspiration til, hvem der skal få dig til at grine i de kommende måneder op til sommeren?

Annonce

Her giver Stiften dig her fem forslag til fem forskellige typer af grin. Byen har mange forskellige fantastiske standupscener, men alle nedenstående kan opleves i Musikhuset Aarhus.

1 Den lokale - Mahamad Habane

1. Mahamad Habane har ofte nogle århusianske barndomshistorier med i puljen af jokes. Pressefoto

Bispehaven i det vestlige Aarhus dannede rammerne for Mahamad Habanes opvækst, og derfor ville han være det naturlige, lokale valg med showet "Ham der komikeren".

Efter sin optræden ved både Kronprinsparrets Priser 2019, hvor han lavede sjov med kronprinsessens accent, og sin deltagelse i TV2-programmet Stormester har han mere og mere fart på.

Mahamad Habenes jokes kører meget på selvironien om hans hudfarve og opvæksten som somalisk flygtning i Danmark, men han er også en ufatteligt dygtig improvisator.

Der er lige nu udsolgt og venteliste til hans shows 21. maj, men du kan fortsat nå ham 9. september kl. 19.

2 Den internationale - Sofie Hagen

2. Sofie Hagen udgav i starten af 2020 bogen "Happy Fat". Nu skal hun på showtur med "Fat jokes", der får én gang i Aarhus og én gang i København, inden hun drager videre mod England. Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix

Sofie Hagen er knap så kendt på den danske comedy-scene, som hun er på den britiske og internationale og har været i mange år efterhånden.

Hun er en standupkomiker boende i London, har udgivet både bog og podcasts, og så er hun "fat activist", også kaldet tykaktivist. Sidstnævnte blev hun oprindeligt populær på, og det lægger sig meget op af showtitlen "Fat jokes", som kan opleves i Aarhus 19. maj.

Showet er ét ud af kun to shows på dansk jord i denne ombæring, og Sofie Hagen er ikke bange for at gøre det både hverdagssjovt og meget politisk.

I 2019 havde hun eksempelvis sagt, at hun ikke ville sætte sine fødder på danske scener igen grundet sexisme. But here we are.

Det spændende bliver, hvordan hun klarer balancen mellem danske gloser i de engelske jokes.

3 Den store - Anders Matthesen

3. Anders Matthesen modtog Bodilprisen 2022 for bedste mandlige hovedrolle for Ternet Ninja 2 lørdag den 19. marts 2022. Nu skal han ud med comedy-mikrofonen igen. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Vi kommer ikke rigtigt ud over, at hardhitteren i dansk comedy igen svinger mikrofonen.

Anders "Anden" Matthesen starter turnéen lørdag 28. maj i Aarhus, hvor showet "Jokes - fra en hvid, straight mand" kører ad to omgange.

De seneste år har det mest handlet mest om film for Anden. "Ternet Ninja 2", "Marco Effekten" og "Toscana", hvor sidstnævnte snart er live på Netflix.

Ikke siden 2019 har han været på turné, hvor showet hed "Anden bringer ud".

- Jeg tror, vi alle sammen har længtes efter noget at grine af. Og jeg har virkelig savnet at optræde, udtaler Anders Matthesen om den foranstående turné.

4 Den spøjse - Johnni Gade

4. Der er en god chance for, at navnet Johnni Gade nok ikke får klokkerne til at ringe hos comedy-entusiaster. Men hans koncept og humørlige pondus har i den grad potentiale. Pressefoto

Et alternativt valg til den almindelige standup-scene er Johnni Gade, som gæster Lille Scene i Musikhuset Aarhus fredag 27. maj kl. 19.

Hans popularitet oprinder fra Youtube, hvor nordjyden mest af alt er kendt for at riste kendte personer i sine videoer. Johnni Gade har nemlig siden 2004 dyrket freestylerap med mange deltagelser i MC Fight Night.

Med youtuberens første onemanshow "Kogekone" vil han være det spøjse, men interessante valg. Johnni Gade lover endda, at han byder én heldig publikummer op til rapbattle.

Måske appellerer han mest til et yngre publikum, men mikset mellem comedy og rap har fungeret mange gange før - i "Biblen" fra 2008 eller apropos Anders Matthesen. Så hvorfor ikke?

5 Den sproglige - Jacob Taarnhøj

5. Jacob Taarnhøj er opvokset i Odense, men har tilbragt rigtig mange år med comedy i Aarhus. Pressefoto

En af mine favoritter for tiden er fynske Jacob Taarnhøj. Tre af hans århusianske shows er allerede udsolgt, men ekstrashowet lørdag 14. maj kl. 21.30 kan stadig nås.

Komikere kan generelt en del med sproget, men Taarnhøj laver ofte sjov med det helt ned i fonetikken og billedsproget. Hans show "Krøllehjern'" bliver formentlig ingen undtagelse.

Den eneste anden, som slår ham på det område, må være erfarne Thomas Hartmann. Ikke en dårlig andenplads at indtage i comedyverdenen.

Så hvis du godt kan lide at grine af det danske sprog og dets absurditeter, kan krøllehjernen Jacob Taarnhøj være anledning til en god aften.

6 Og flere grin

Hvis du ikke har fundet dét, der passer dig i artiklen herover - eller hvis du slet ikke kan få nok af standup - gemmer der sig flere store grin i Aarhus.

Følgende shows kan også alle opleves i Musikhuset:

  • 25. maj: Michael Schøt - "Dæmonkrati"
  • 26. maj: Jan Gintberg - "Død eller Leende"
  • 29. maj: Rasmus Bjerg og Sofie Linde - "Linde på Bjerget"
  • 2.-3. juni: Mark Le Fevre - "Heldig"
  • 8. juni: Tobias Dybvad - "Levemand"
  • 16. og 24. juni: Simon Talbot - "Optur"
Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Aarhus

Se alle backstage-billederne fra Hobbitten: På et tidspunkt havde Molly 100 arme fra bjerguhyrer liggende i sin lejlighed

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce