Annonce
Aarhus

Smitten er vokset voldsomt på demensplejehjem: Nu  coronavirus hos 94 beboere og ansatte

DemensCentrum Aarhus er Aarhus Kommunes demensplejehjem. I løbet af de seneste par uger har coronasmitte spredt sig på plejehjemmet, der er blevet hjemsted for det største enkeltstående udbrud af coronavirus i ældreplejen i Aarhus. Torsdag var der fundet coronasmitte hos 94 beboere og ansatte. Foto: Flemming Krogh
I løbet af ugen er smittetallet i forbindelse med et corona-udbrud på Aarhus Kommunes demensplejehjem vokset markant. Der er et nødberedskab på plads, og det koncentrerer sig om de basale opgaver som måltider og medicinering. Pårørende efterlyser et højere informationsniveau fra kommunen.
Annonce

AARHUS: Coronasmitten har spredt sig voldsomt på DemensCentrum Aarhus.

Torsdag er der over de seneste par uger konstateret coronavirus hos 38 beboere og 56 ansatte - i alt 94 personer med tilknytning til demensplejehjemmet i Aarhus Nord.

Det er en markant stigning i forhold til i søndags, da der var fundet coronasmitte hos 62 personer på Aarhus Kommunes demensplejehjem. Det gjaldt 41 medarbejdere og 21 beboere.

- Coronavirus er ekstremt smitsomt. Det afspejler situationen i DemensCentrum Aarhus, hvor vi nu heldigvis er på plads med det nødvendige nødberedskab. På den led er vi nået et pænt stykke vej i forhold til at håndtere den ekstraordinære situation, siger sundhedschef Otto Ohrt i Aarhus Kommunes afdeling for sundhedsstrategi og forebyggelse.

Annonce

Bekymret pårørende

Corona-udbruddet på plejehjemmet i Aarhus Nord tog fart i løbet af juledagene.

I årets første weekend var der så mange ansatte med coronavirus, at vagtplanerne brød sammen. Demenschef Tina Grove fortalte, at det var svært at stå inde for den pleje og omsorg, som kommunen efter mange sygemeldinger blandt faglærte ansatte kunne give beboerne.

Aarhus Kommune informerede torsdag aften de pårørende ved DemensCentrum Aarhus om de seneste dages stigning i antallet af coronasmittede ansatte og beboere.

Formand Søren Sørensen fra Pårørenderådet ved DemensCentrum Aarhus er bekymret for smitteudviklingen blandt beboerne. Han understreger, at de pårørende har et stort behov for informationer om situationen. Foto: Flemming Krogh

Ifølge kommunen er det stigende smittetal blandt beboerne ventet, da det ikke er muligt fuldkommen at isolere smittede fra ikke-smittede. Desuden har mange så milde symptomer, at de kun kan findes ved den generelle smitte-opsporings-test.

I Pårørenderådet ved demensplejehjemmet følger formand Søren Sørensen udviklingen tæt.

- Jeg er selvfølgelig bekymret for udviklingen i smitten. Men mine bekymringer er mindst lige så store omkring det lave informationsniveau, der fra kommunens side praktiseres i forhold til de pårørende. Rigtigt mange pårørende har rigtigt mange ubesvarede spørgsmål, som det er svært at finde svar på. Derfor bombarderes det i forvejen pressede personale med telefonopkald, og det giver jo ingen mening, forklarer Søren Sørensen.

Annonce

Ansatte gør comeback

Alle afdelinger i DemensCentrum Aarhus er ramt af corona-udbruddet.

Det begyndte weekenden før jul dukkede, da det første tilfælde af Covid-19 dukkede op hos en symptomfri medarbejder.

Siden fik flere af de 211 ansatte og 94 beboere coronavirus, og i dagene mellem jul og nytår på det nærmeste eksploderede smitten. Det skete samtidig med, at beboerne søndag 27. december fik den første af to vaccinationer mod coronavirus.

Kort om DemensCentrum Aarhus

Aarhus Kommune har DemensCentrum Aarhus som et tilbud til mennesker med svær demens.

DemensCentrum Aarhus har specialplejeboliger på Graham Bells Vej 2. Aarhus Kommunes målsætning er, at personer med svær demenssygdom, som kræver en særlig demensfaglig indsats, tilbydes en plejebolig ved DemensCentrum Aarhus.

Det kræver en visitering at komme i betragtning til en bolig i DemensCenter Aarhus. De private boliger er på 22 kvadratmeter, og det er op til den enkelte beboer samt de pårørende at stå for indretningen.

I kølvandet på corona-udbruddet har Aarhus Kommune kæmpet for at finde afløsere for de sygemeldte ansatte. Der er hentet medarbejdere fra andre funktioner i ældreplejen, ved trække på den interne kommunale vikarbank og ved lave aftaler med eksterne vikarbureauer.

- Det er i rimelig grad lykkedes at hente personale med de nødvendige kvalifikationer. Der mangler fortsat ansatte, men vi kan heldigvis konstatere, at nogle af de først smittede ansatte nu vender tilbage, fortæller Otto Ohrt.

Annonce

Beboerne prioriteres

I to af afdelingerne på demensplejehjemmet i det nordlige Aarhus gør bemandingen, at der kan køres efter den normale weekend-model på demensplejehjemmet.

I de to resterede afdelinger afvikles driften i et nødberedskab. Det betyder, at der minimum er én medarbejder mindre på arbejde end i weekendbemandingen.


Beboerne er den klare første prioritet. Men vi forsøger at orientere de pårørende løbende. Den største udfordring er, at oplysninger skal være 100 procent kvalitetssikrede. Det kan skabe forsinkelser i forhold til vores målsætninger.

Otto Ohrt, Aarhus Kommune


I nødberedskabet er opgaver som klipning af negle og hyggearrangementer skubbet til side til fordel for eksempelvis afvikling af måltider, medicinering og grundlæggende pleje.

- Beboerne er den klare første prioritet. Men vi forsøger at orientere de pårørende løbende. Den største udfordring er, at oplysninger skal være 100 procent kvalitetssikrede. Det kan skabe forsinkelser i forhold til vores målsætninger, understreger Otto Ohrt.

Annonce

Lyntest giver håb

Aarhus Kommune oplyser, at sygdomstilstanden hos de fleste beboere er stabil med få eller ingen symptomer.

Ifølge kommunen er der få, som er fysisk påvirket med feber. Nogle enkelte er mere ustabile og vurderes samt behandles i samarbejde med egen læge.

Samtidig hæfter kommunen sig ved, at antallet af nye smittetilfælde konstateret ved de obligatoriske lyntests af personalet er faldende.

- Det giver et håb om fremgang, understreger Otto Ohrt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Høj hastighed, ulovlige overhalinger, venstre om helleanlæg og kørsel over for rødt: - Vi ser det hele, siger politikommissær

Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Aarhus For abonnenter

Bilist på flugt mejede kvinde ned: Hvornår skal politiet forfølge bilister, der stikker af?

Aarhus

Dagens corona-tal viser en lille stigning, men der er langt op til de grimme tal fra december

Annonce