Annonce
Aarhus

Smitten i Gellerup er næsten fordoblet siden nedlukning: 'Familiesmitte' er en del af forklaringen

Aarhus Kommune skruer op for testenhederne i Gellerup den kommende tid efter smittekurven ikke ser ud til at knække. Også i sommer havde man mobile testenheder i området. Arkivfoto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix
Siden Gellerup blev tvangslukket er smittetrykket næsten fordoblet. Nu opfordrer kommunen alle til at blive testet mindst én gang om ugen.

AARHUS: Lørdag blev Gellerup Sogn tvangslukket.

Det skete da incidenstallet - smittede per 100.000 - oversteg 400, og dermed var der kryds i de tre bokse, som automatisk får et område til at blive tvangslukket.

Torsdag, under en uge senere, var smittetallet stort set fordoblet og incidensen hed 782. Det er dog fredag eftermiddag faldet til 739.

Annonce

Udviklingen har fået alarmklokkerne, der allerede ringede hos kommunens coronaberedskab, til at lyde højere.

Der er nemlig flere udfordringer, der følger i kølvandet på den seneste smitteudvikling i det vestlige Aarhus.

Derfor er kriseledelsen i Aarhus Kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed fredag ude med en opfordring om, alle beboere i Gellerup skal lade sig teste mindst én gang om ugen.

Intet har virket

Hverken i Ravnsbjerg Sogn, som blev lukket ned for en uge siden, og i særdeleshed i Gellerup, er der tegn på, at smittekurven er knækket, selv om både kommune og Styrelsen for Patientsikkerhed har prøvet med flere tiltag.


Vi har set, at det er familiesmitte på steder, hvor man bor tæt og mange sammen, og vi finder ud af det typisk, når børnene bliver testet i skolen

Niels Højberg, stadsdirektør


Man har siden holdt flere møder med området, ligesom man minder folk om at overholde isolationen.

- Boligforholdene i områderne gør, at mange ofte bor tæt sammen i lejlighederne. Det kan gøre det svært at overholde isolationen. Men det er vigtigt, at man for eksempel ikke sender smittede børn ud og lege med andre børn. Kommunen kan hjælpe med at stille isolationsfaciliteter til rådighed. Man kan også få hjælp til for eksempel indkøb, siger stadsdirektør Niels Højberg, som leder coronaberedskabet i kommunen.

Annonce

Familiesmitte er udbredt

Man er ikke for alvor blevet klogere på, hvorfor smitten i Gellerup er steget med rekordfart.

Det er i hvert fald ikke større begivenheder eller hele smitte i hele opgange, der er forklaringen, fortæller Niels Højberg.

Her kan man blive testet i nærheden af Gellerup

  • Nordgårdshallen, Tinesvej 31 - PCR-test. Åbent hele ugen
  • Blixens, Karen Blixens Boulevard 7, 8220 Brabrand – både hurtigtest og PCR. Åbent hele ugen fra 09-19
  • Det Gamle Gasværk, Byleddet 2C, 8220 Brabrand - hurtigtest. Åben 9-19 mandag, tirsdag og fredag
  • Trivselshuset, Hasle Centervej 159, 8210 Aarhus V - PRC-test. Åben tirsdag 9-16.30
  • Der bliver også kørt mobile testenheder til både City Vest og Bazar Vest

- Vi har set, at det er familiesmitte på steder, hvor man bor tæt og mange sammen, og vi finder ud af det typisk, når børnene bliver testet i skolen, siger stadsdirektøren.

Derfor vil man nu skrue op for testkapaciteten, så man kan nå sit nye mål om at få alle i Gellerup Sogn testet én gang om ugen.

Annonce

Skjoldhøjskolen lukket

Torsdag aften måtte Skjoldhøjskolen lukke ned efter massiv smitte. 29 elever og tre lærere på skolen er testet positiv, og derfor har Styrelsen for Patientsikkerhed lukket skolen prompte.

En del af de smittede elever på skolen bor i Gellerup, og mens flertallet af de smittede bor lokalt i Skjoldhøj Sogn, så understreger det en mulig problematik med de nationale regler for nedlukning.

For selvom Gellerup Sogn er lukket ned, må skoleelever fra Gellerup stadig blive kørt ud til skoler i resten af kommunen.

De regler kan kommunen ikke ændre på, da det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der afgør det, ligesom det er dem, der har myndigheden til at lukke Skjoldhøjskolen ned.

Annonce

Eid-fest i vente

En anden udfordring som Aarhus Kommune har fokus på, er, at der lige nu er ramadan, og da mange af borgerne i Gellerup er muslimer, kan det give øgede problemer, når ramadanen er slut, og der er Eid-fest 12. og 13 maj.

- Vi havde stort møde med de lokale torsdag, hvor også imamer var med. Vi har aftalt, at testkapaciteten skal op og informationsniveauet skal op, men ret meget mere end det, kan vi ikke gøre, siger Niels Højberg.

I forvejen beder moskéerne folk om at blive hjemme så vidt muligt fra fredagsbøn. Man forsøger også at holde bønnen oftere, så der ikke bliver for mange samlet på én gang.

Aarhus Kommune er lige nu ved at sætte ekstra testkapacitet ind ved City Vest og i Bazar Vest.

Derudover udvider man åbningstiden i Nordgårdhallen, så man kan blive testet hele ugen. I Blixens vil man også udvide åbningstiden til klokken 19.

Nedlukning af sogne

12. april trådte en ny automatisk nedlukningsmodel i kraft. Den gør det muligt at lave lokale nedlukninger i sogne, hvor man oplever smitteudbrud.

Det sker hvis alle tre nedenstående krav er opfyldt:

  • Incidensen i et sogn overstiger 400 smittede med coronavirus per 100.000 borgere per uge.
  • Der er registreret flere end 20 smittetilfælde i alt de sidste syv dage.
  • Positivprocenten er på to procent eller mere.

Hvis alle tre krav til nedlukning af et sogn opfyldes, betyder det, at grundskoler, SFO'er, ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner, kulturaktiviteter og idræts- og fritidsaktiviteter lukkes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce