AARHUS: Antallet af nye corona-smittede har den seneste måneds tid ligget nogenlunde stabilt i Aarhus Kommune. Desværre har det stabile niveau også ligget alt for højt i perioden. Det forsøger Aarhus Kommune nu at få styr på, og våbnet er blandt andet en større mængde corona-data, som kommunen fremover dagligt vil gøre tilgængeligt for alle interesserede.
Fremover kan man på Aarhus Kommunes hjemmeside se daglige corona-smittetal og fordeling på blandt andet alder, uddannelsesniveau og på postnummer og der er mulighed for en lang række sammenligninger af data og for at følge udviklingen over tid.
Aarhus har ved tidligere lejligheder haft succes med at nedbringe smittespredningen, men de seneste uger er tallet desværre igen steget til et for højt niveau med ca. 70-90 nye smittede dagligt.
- Vi bliver ved med at se for høje smittetal i Aarhus. Derfor lægger vi nu de nye data ud for på den måde at skærpe opmærksomheden, siger leder af kommunens kriseledelse, stadsdirektør Niels Højberg.
Tiltag har virket før
Han tør ikke spå om, hvornår århusianerne kommer til at se en virkning af de nye tiltag med efterfølgende fald i corona-smitten. Han understreger dog, at kommunen før har haft held med at nedbringe smitten, da den var stigende. For eksempel tilbage i august, da coronaen spredte sig hurtigt i det somaliske miljø. Dengang blev spredningen stoppet efter en målrettet indsats, hvor der blev sat ind med information og massiv testning i det ramte miljø. På den måde lykkedes det ved fælles indsats, at bremse smittekæderne.
I september steg smitten så igen i Aarhus, efter at de studerende på blandt andet universitetet begyndte studierne.
- Både i august og begyndelsen af september fik vi ved fælles hjælp smitten bragt ned. Det skal vi lykkes med igen. Jo før, vi får fat i smitteudbruddene, jo før kan vi få fat i smittekæderne og stoppet dem, siger Niels Højberg.
Da gymnasieleverne vendte tilbage i uge 43 efter en uges efterårsferie, steg smitten endnu engang. Der blev sat massivt ind med mobile testenheder på gymnasierne, og det lykkedes at finde frem til smittekæderne. Stigningen i smittespredningen blev bremset, men har som sagt holdt sig på et for højt niveau.
Ingen sovepude
Fremover får århusianerne altså mulighed for bedre selv at finde rundt i, hvor coronaen spreder sig, men også hvor der er bedre styr på smitten.
Her kommer data fra
Baggrunden er de data fra Statens Serum Institut, som Styrelsen for Patientsikkerhed hver dag sender til Aarhus Kommune:
- Antal nye smittetilfælde i Aarhus Kommune det seneste døgn (kl. 06-06)
- Vejnavne (uden husnummer) og postnumre på de nye smittede.
- Aldersfordeling af de nye smittede (10-årige intervaller)
- Uddannelsesalder på de nye smittede (antal smittede i folkeskole 7-15 år, ungdomsuddannelser 16-19 år, og videregående uddannelser 20-25 år)
Der offentliggøres således hverken navne, CPR-numre, adresser eller andre oplysninger som kan identificere smittede. Aarhus Kommune bruger disse data til sammen med Styrelsen for Patientsikkerhed og Region Midtjylland at planlægge indsættelsen af de mobile testenheder fra Region Midtjylland og til målretning af kommunikation til de alders- og befolkningsgrupper, hvor der er mest smitte.
Direkte link til Aarhus Kommunes tal om Covid-19: www.aarhus.dk/covid-19-i-tal
- Men misforstå det ikke som signal om, at man kan ”slappe af” i de områder, hvor der ikke er så meget smitte. Det er stadig vigtigt, at alle overholder de sundhedsmæssige anbefalinger, uanset hvor man færdes, forklarer leder af kommunens kriseledelse stadsdirektør Niels Højberg.
I stedet håber han, at den nu tilgængelige data kan bidraget til at folk tager et større ansvar.
De tilgængelige corona-data bliver blandt andet benyttet i kommunens afdelinger for Børn og Unge samt i Teknik og Miljø. For eksempel tager Børn og Unge nu kontakt til lederne af skoler i områder, hvor der er udbredt smitte, og skoler, dag- og fritidstilbud er berørte. Det sker med henblik på, at de kan tage initiativ til en dialog i lokalområderne om, hvad der skal til for at nedbringe smitten.
- Vi har gode erfaringer fra, da der for nyligt var udbredt smitte på Møllevangskolen og i Frydenlund, hvor skolen tog initiativ til en konkret dialog med forældre og borgere i området. På den måde inddragede vi blandt andet bestyrelser, boligforeningen og skoleledere, forklarer Martin Østergaard Christensen, direktør for Børn og Unge.
Lokal inddragelse
På den måde blev indsatsen mere målrettet i områderne. Lokal inddragelse betød blandt andet, at testbilen kom til at stå det rette sted på det rigtige tidspunkt, og at informationerne kom ud på de rigtige sprog.
- Vi får på den måde en bedre forståelse for, hvad der virker. De erfaringer vil vi gerne brede ud. Vi har den sidste periode oplevet stigende smittetal og hjemsendelser fra skoler, dagtilbud og klubber. Den udvikling skal vi gøre, hvad vi kan, for at vende, forklarer Martin Østergaard Christensen, direktør for Børn og Unge.
I Teknik og Miljø er man klar til handling fortæller direktør for Teknik og Miljø Henrik Seiding.
- Vi vil invitere Fællesrådene i kommunen til at gøre opmærksom på tiltag, der kan begrænse smitten i netop deres lokalområde. Det kan være forskellige løsninger, der skal til lokalt, og med de nye data får alle et bedre grundlag at handle på og finde gode løsninger ud fra.
Små variationer i tallene
Både Statens Serum Institut og Aarhus Kommune offentliggør dagligt corona-data. På Århus Stiftstidende har vi dagligt siden august videreformidlet tallene fra Statens Serum Institut.
Selv om Aarhus Kommunes nye corona-data indeholder masser af brugbar information, vælger vi imidlertid at blive ved med lave en daglig opdatering ud fra Statens Serum Instituts data. Også fordi vi også her har mulighed for at aflæse data for Odder, Skanderborg, Favrskov, Syddjurs og Norddjurs.
Det skal understreges, at der ind i mellem findes små variationer i corona-data som Aarhus Kommune og Statens Serum Institut sender ud. Det skyldes små forskelle for tidspunktet for, hvornår data samles. Det betyder dog ikke noget for det samlede billede af om smitten over tid er stigende eller faldende.
Århus Stiftstidendes læsere kan dog stole på, at vi også holder et vågent øje med Aarhus Kommunes data og vil fremover - når det er aktuelt - lave nyheder om som har sit udspring i Aarhus Kommunes corona-data.