Annonce
Aarhus

Snart får Aarhus ny forstadsskommune: Den hedder Samsø

Billige huse, en mageløs natur og så mange vindmøller, at øen er CO2-neutral. Sådan lyder nogle af borgmester Marcel Meijers grunde til at flytte til Samsø. Foto: Scanpix

Samsø arbejder på at tiltrække nye beboere. Men hvorfor skulle århusianere dog flytte derover? Øens borgmester, Marcel Meijer, har svaret.

SAMSØ: Om et par år får Odder, Skanderborg, Favrskov og Syddjurs kommuner konkurrence om at levere arbejdskraft til virksomhederne i Aarhus.

Samsø melder sig i rækken af bosætnings- og oplandskommuner, når en ny hurtigfærge med plads til 296 passagerer presser rejsetiden mellem Aarhus og Samsø ned på en time.

Den rejsetid er tilpas kort til, at det vil være muligt at pendle mellem hjem og arbejdsplads.

Men hvorfor skulle århusianere dog slå sig ned på de 114 kvadratkilometer, der udgør Samsø.

Spørger man Samsøs socialdemokratiske borgmester, Marcel Meijer, står svarene i kø.

- Den vigtigste grund til at flytte til Samsø må være boligpriserne. Her får man rigtigt meget hus for pengene. Da jord også er billigt, kan man også få en stor have, siger Marcel Meijer.

Annonce

Samsø i tal

Der bor cirka 3700 mennesker på Samsø. Øen fylder 114 kvadratkilometer og rummer 22 landsbyer.Den gennemsnitlige kvadratmeterpris på en villa lå i 2017 på 6084 kr. på Samsø. I Aarhus Kommune lå kvadratmeterprisen på 20.685 kr.

Samsø havde i 2017 1747 solskinstimer. Mere end landsgennemsnittet og mere end resten af Østjylland. Det regner mindre end landsgennemsnittet på Samsø, hvor der også er færre dage med frost.

En særlig stemning

Han fremhæver også den særlige ø-stemning.

- Samsø er på ingen måde et lukket samfund. Det er nemt at lære folk at kende, for vi er ærligt interesserede i nye ansigter. Vi tager os tid til at lære hinanden at kende. Vi snakker med hinanden, siger Marcel Meijer.

Århusianere er forkælede med et meget rigt kulturliv. Det kan I jo slet ikke hamle op med på Samsø?

- Altså, vi har ikke store koncerter og teaterforestillinger. Men vi har da Brundby Hotel, hvor man kan opleve store danske kunstnere som Simon Kvamm og Peter Sommer give koncert for ikke mere end 150 mennesker. Det er helt vildt fantastisk, siger Marcel Meijer.

Og borgmesteren overdriver faktisk ikke. Et hurtigt blik på Brundby Hotels hjemmeside fortæller, at forårssæsonen på rock-hotellet byder på koncerter med blandt andre Alberte Winding, Michael Falch, Allan Olsen, Poul Krebs og Moonjam.

En bæredygtig ø

Men hvad nu hvis århusianeren i sit samske eksil savner Aarhus Teater, Musikhuset og Svalegangen? Så har Marcel Meijer også råd for det.

- I princippet sejler færgen ikke om aftenen. Men vi planlægger nogle særlige kulturafgange så sent fredag og lørdag aften, at man kan nå hjem til Samsø efter en teaterforestilling, en biograftur eller lignende i Aarhus, siger Marcel Meijer.

På et punkt er Samsø uovertruffen. Alle, der har besøgt øen, må anerkende, at naturen er noget helt særligt.

- Her er smukt, og jeg tænker, at for mange kan det være en god kombination at arbejde i storbyen og holde fri i den stilhed og ro, Samsø kan tilbyde, siger Marcel Meijer.

Betyder klima og bæredygtighed noget, er Samsø også svær at matche.

Helt tilbage i 1997 blev Samsø udnævnt til Danmarks Vedvarende Energi-Ø af Energiministeriet.

Udnævnelsen forpligtede Samsø til at tænke energivenligt, hvilket øen har gjort i en grad, så den i dag er 100 procent CO2- neutral og eksporterer vedvarende energi i form af strøm til Jylland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand med skæg og bamser skabte utryghed: Politiet har talt med ham og han beklager

112

Ung mand stukket med kniv i boligområde: Politiet søgte med hunde

Annonce