Annonce
Aarhus

Snart får Aarhus sin egen parfume

Lena Norling (til venstre) og Lisbeth Jacobsen afprøver duftene. Foto: Martin Ravn

Blandinger står og trækker for at finde den rigtige duft, og århusianernes forslag er med.

AARHUS: Aarhus skal have sin egen parfume, og lige nu er den ved at blive produceret. Endnu ved vi ikke, hvordan den ender med at dufte.

Designfirmaet Frama fra København har fået opgaven med at skrue parfumen sammen, og to af firmaets eksperter på feltet var fredag i Aarhus for at præsentere de dufte, der er i spil til at blive et kommende vartegn for Aarhus.

Lena Norling og Lisbeth Jacobsen havde medbragt et kæmpe arsenal af flasker med forskellige dufte og tre udgaver af den, der formentlig ender med at blive Aarhus-parfumen, når den bliver præsenteret torsdag 28. september i Kunsthal Aarhus.

Den kunstneriske direktør dér, Jacob Fabricius, har fået ideen til Aarhus-parfumen, og lørdag mellem kl. 14 og 15 kan man høre mere om arbejdet med den i Kunsthal Aarhus som en del af Artweekend Aarhus. Lena Norling og Lisbeth Jacobsen vil fortælle om arbejdet, men duften forbliver en hemmelighed.

Annonce

Aarhus-parfumen

Hør mere om Aarhus-parfumens tilblivelse i Kunsthal Aarhus, J. M. Mørks Gade 13, lørdag 20. maj kl. 14-15.
Parfumen afsløres torsdag 28. september i Kunsthal Aarhus.

Der er duftvarianter nok at vælge imellem. Foto:Martin Ravn

Cypern-parfume som basis

De har brugt en 100 år gammel parfume fra Cypern, Chypre, som basis og bygget nogle af de dufte på, som er karakteristiske for Aarhus. Mange af dem er foreslået af læsere af stiften.dk og Århus Stiftstidende.

- Vi har ikke taget alle med, men kun dem, der egner sig, og det har været supersjovt med input fra borgerne, siger Lena Norling.

Chypre-parfumen er skabt af Francois Coty, og de to eksperter finder det interessant, at den kommer fra Cypern, hvis by Pafos netop i år er Europæisk Kulturhovedstad ligesom Aarhus.

- Cypern var dengang et mekka for dufte, siger Lisbeth Jacobsen.

- Vi har sat århusianske smagsvarianter til Chypre, og nu står de og trækker, og vi skal finde ud af, om der skal tages noget fra eller sættes mere til, eller om nogle dufte skal reduceres, siger de to.

I de blandinger, der nu er lavet, er blandt andet egemos, patchouli, bergamotte, kaffe, syren og hybenroser.

- At skabe dufte er en kunstart, og de skal sættes rigtigt sammen ligesom farver og musik. Duft sætter gang i mange følelser, uden vi er klar over det. Vi fornemmer på få sekunder en ny duft, og det påvirker os.

Den færdige Aarhus-parfume kommer i flasker på 50 ml, og som vedhæng har sølvsmed Lea Guldditte Hestelund fra København lavet en næseklemme af guld og sølv. Prisen for en flaske er ikke fastsat endnu.

- Jeg tænker, at det blandt andet kan være en god gave for århusianere at give til folk i andre byer, siger Jacob Fabricius.

Flaskerne får dette lille vedhæng, en næseklemme af guld eller sølv, skabt af sølvsmed Lea Guldditte Hestelund. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce