Annonce
Aarhus

Snart kan hjemløse få rabat: Århusiansk storinvestor vil bygge unikt kollegium

Den basketball-interesserede Claus Hommelhoff har mange jern i ilden. Nu vil han bygge et nyt stort "socialt" kollegium i Aarhus Nord. Foto: Axel Schütt

Det nytter ikke, at der bliver flere og flere unge hjemløse i Aarhus, mener Claus Hommelhoff. Han er klar med usædvanlig plan. Socialrådmanden er begejstret.

AARHUS: En århusiansk storinvestor vil bygge et "hjemløsekollegium" med op til 300 lejligheder i Aarhus Nord. 15-20 procent af beboerne skal være hjemløse, der bor til reduceret husleje.

En del af de øvrige lejere skal også have nedslag i huslejen. De skal til gengæld være mentorer for de hjemløse. Resten af lejlighederne skal lejes ud på markedsvilkår.

Planen kan lyde som tågesnak alene af den grund, at der i Danmark ikke er tradition for at give socialt udsatte nedslag i huslejen. Men bag ideen står en mand, som er kendt for at sætte handling bag sine ord. Han hedder Claus Hommelhoff, en af Danmarks mest succesrige forretningsmænd.

Han har en stor grund på hjørnet af Paludan-Müllers Vej og Katrinebjergvej til rådighed til formålet.

Investoren forestiller sig et stort kollegium med plads til 400-500 beboere, hvis ellers byrådet er med på at ændre lokalplanen for området.

Annonce

Mange unge hjemløse i Aarhus

Antallet af hjemløse i Aarhus er stigende, og den seneste hjemløsetælling viste, at særligt antallet af unge hjemløse er stigende.

I alt var der 767 hjemløse i Aarhus, viste den seneste tælling fra 2017.

Heraf var næsten halvdelen - 378 - unge mellem 18 og 29 år.

Kilde: Aarhus Kommune

Private investorer vil give unge som pigen på billedet her et alternativ til at overnatte på offentlige toiletter. Alternativet hedder et kollegium skræddersyet til hjemløse. Foto: Ritzau Scanpix /Morten Stricker

Nytårsforsæt

- Der bliver flere og flere hjemløse, især unge hjemløse, her i byen, og jeg synes, at det går for langsomt med at få noget gjort ved det. Derfor er det mit nytårsforsæt at få gjort noget for dem nu og her, siger Claus Hommelhoff, der som medlem af Kirkens Korshærs advisory board har hjemløseproblematikken tæt inde på livet.

Han vil indkalde til møde i næste uge.

- Efter at jeg luftede planerne på Facebook, er der ufattelig mange, som har skrevet på min væg. Der er kæmpestor interesse for det her emne. Formålet med mødet er at samle alle dem, der vil gøre en indsats, og så vil jeg prøve at få opgaverne delt ud, så vi kan komme videre med tingene, siger han.

Hvorfor går du overhovedet ind i det her projekt? Kunne du ikke tjene flere penge på anden vis?

- Jo, men jeg ser det som et socialøkonomisk projekt, der også skal komme samfundet til gode. Mens man normalt regner med et afkast på fem-seks-syv procent, så skal det her måske give to-tre procent.

Banebrydende

Og du er klar til at stå i spidsen?

- Ja, jeg er klar til at bære udgiften. Men er der andre, der vil være med, skal de være yderst velkomne. Jeg tror, at det er den her slags projekter, der bliver banebrydende. Det er ikke kun et spørgsmål om at være bæredygtig. Det handler også om at være "social dygtig".

- Man kan jo altså ikke spise mere end tre måltider om dagen. Og vi har altså 300-400 unge hjemløse i den her by, og tallet er voksende. Nogle er nødt til at forsøge at gøre noget.

Men vil de unge hjemløse overhovedet bo i almindelige lejligheder?

- Nogle af dem vil. De boliger, hjemløse får tilbudt, er ofte for store. Det kan de hjemløse ikke lide. De kan bedre lide mindre boliger på 25-35 kvadratmeter, og det ønske kan vi honorere. Hvis så boligerne samtidig bliver til at betale, er vi kommet et stykke af vejen, siger Claus Hommelhoff.

Begejstret rådmand

Socialrådmand Kristian Würtz (S) er nærmest begejstret for det nye initiativ. Byrådet skal snart tage stilling til en stor hjemløseplan, som magistraten behandlede mandag.

- Vi har et stort problem med hjemløse unge i Aarhus, og vi har et problem med boliger til unge, som er uden for uddannelse og job. Så jeg hilser det meget velkomment, hvis også private aktører nu melder sig på banen med initiativer, som kan hjælpe med til med at løse problemet, siger rådmanden og fortsætter.

- Udfordringen for den her gruppe unge er ikke alene at finde boliger, som de kan betale. Det er også at finde nogle miljøer, som de kan trives i.

Endnu er det ikke helt fastlagt, hvornår og hvor hjemløsemødet i næste uge skal holdes.

På mødet vil Claus Hommelhoff også lufte nogle planer for, hvordan de mange hjemløse på Sydhavnen kan få en mere indholdsrig hverdag. Planerne går blandt andet i retning af at skaffe nogle af de hjemløse job-timer i de virksomheder, som flytter til Sydhavnen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Sport

Pointtab nager Aarhus United-topscorer

Annonce