Annonce
Region

Snart kan psykiatriske patienter igen købe smøger

Nu får nikotintrængende psykiatriske patienter igen mulighed for at købe smøger til at dulme nerverne med. Foto: Jørgen Jessen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix
Politikerne i det midtjyske regionsråd besluttede onsdag at indføre en undtagelse fra det generelle forbud mod at sælge tobak på regionens syghuse.

Regionen: Dagsordenen var på grund af coronakrisen kogt ned til det allernødvendigste, og mødet blev holdt virtuelt, da regionsrådet i Region Midtjylland onsdag holdt møde. Blot syv punkter var der på dagsordenen, og der skulle endda kun have været seks. Men det lykkedes Psykiatri-Listens Mikkel Rasmussen i sidste øjeblik også at få sit forslag med om at åbne mulighed for, at psykiatriske patienter kan købe tobaksvarer, mens de er indlagt.

I juni sidste år besluttede regionsrådet at forbyde alt salg af tobak i kioskerne på samtlige hospitaler i regionen. En beslutning, som også Mikkel Rasmussen bakkede op om og stadig gør. Tiden siden har imidlertid vist, at forbuddet mod tobakssalg har nogle negative konsekvenser for psykiatriske patienter. I begrundelsen for at foreslå en lempelse for psyktiatriske patienter, skriver Mikkel Rasmussen blandt andet:

- De tilbagemeldinger, jeg får fra afdelingerne, er, at mange tvangssituationer og opkørte situationer kunne være undgået ved at have tobak tilgængeligt og som led i deeskalering af en konflikt i psykiatrien. Vi diskuterer jævnligt nedbringelse af tvang og medicin og så videre, men tror faktisk, vi risikerer det modsatte her hos specielt de dårligste patienter i psykiatrien - de indlagte uden netværk og uden udgang. Og et rygeplaster eller nikotintyggegummi hjælper ikke her.

Mikkel Rasmussens ord gjorde indtryk på de øvrige politikere i rådet, som med et stort flertal besluttede fremover at åbne for salg af tobak til psykiatriske patienter.

Hvordan og ad hvilke kanaler tobakken skal sælges, vil være op til de enkelte sygehusledelser, men regionsrådet anbefaler, at det så vidt muligt sker i samarbejde med eventuelle lokale brugerkiosker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce