Annonce
Debat

Socialdemokrat slår et slag for naturnationalparker: Her skal både være plads til store rolige dyr, kriblekrable og mennesker

"Folketinget har ikke udpeget de 10 nye naturnationalparker endnu, men i de kommende udpegede områder må der selvfølgelig ikke være mangel på dialog om bl.a. adgang og bekymringer for de rolige, store græssere. Jeg har hørt en del bekymringer rundt omkring i landet, og det lytter vi naturligvis til", skriver Kasper Roug. Arkivfoto: Jens Thaysen

DEBAT: 15 naturnationalparker placeret rundt omkring i Danmark er den mest ambitiøse naturplan i danmarkshistorien. Det er en naturplan, som vil komme både planteliv, dyr og mennesker til gode.

Vi har en oversigt over de mange arter, som enten har det svært eller er tæt på at være udryddet i Danmark, også kaldt rødlisten. Det er beviset på, at vi har brug for åndehuller for naturen, nemlig vores naturnationalparker.

Det er vigtigt for mig at sige, at en naturnationalpark skal være med til at skabe mere biodiversitet og ikke mindre adgang. Meningerne er mange, og jeg noterer mig, at flere føler ikke at være hørt i deres spørgsmål eller bekymringer.

Annonce

Folketinget har ikke udpeget de 10 nye naturnationalparker endnu, men i de kommende udpegede områder må der selvfølgelig ikke være mangel på dialog om bl.a. adgang og bekymringer for de rolige, store græssere. Jeg har hørt en del bekymringer rundt omkring i landet, og det lytter vi naturligvis til.

Naturnationalparkerne skal være for alle – mennesker såvel som dyr og planteliv. Og vi har virkelig brug for dem.

Derfor er det også vigtigt for mig at slå fast, at meningen med naturnationalparker for det første er, at vi skal skabe åndehuller for biodiversiteten med mere vild natur, hvor man som bruger stadig har lige god adgang.

For det andet er det også helt afgørende, at der foregår en god dialog med lokale foreninger omkring, hvordan de store græssende dyr skal indhegnes i naturområderne. Det vil sige, at vi skal sørge for, at brugere af områderne ikke føler sig lukket ude, men også, at vi vænner os til, at vi sagtens kan bruge områderne som hidtil på trods af, at der går græssende dyr.

De store dyr får nemlig et drømmejob for store græssere. At spise, sove og spise endnu mere. Kort sagt: Holde dele af naturen åben til gavn for kriblekrable-dyr og os mennesker.

Naturnationalparkerne skal være for alle – mennesker såvel som dyr og planteliv. Og vi har virkelig brug for dem. Med naturnationalparkerne får vi langt mere biodiversitet, som også er til gavn for vores børn. Desto bedre biodiversitet vi får, jo flere forskellige arter får vi, hvilket styrker vores børns nysgerrighed, får dem til at bevæge sig og ikke mindst gør dem bevidste om naturens spændende sider.

Jeg glæder mig til at besøge naturnationalparkerne, og jeg ser frem til en god dialog med dem, der engagerer sig i debatten.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Alarm 112

Kørt på skadestuen: Cyklist påkørt af bil ved rutebilsstationen

Alarm 112

Efter bølge af indbrud i biler: Dommer fængsler tre udlændinge mistænkt for at være på tyvetogt

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Aarhus For abonnenter

Aarhus har aktier i store miljøsyndere: - Det skal stoppe nu, siger politikere

Debat

Vi gør det globale klima en bjørnetjeneste: De mest klimavenlige grise og køer er de danske

Aarhus

Hvor mange har haft corona uden at vide det? Nyt forsøg skal gøre os klogere på det - og hvor langt vi er i epidemien

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Aarhus

Se video: Bil gik op i flammer - vidne så to personer stikke af

Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Aarhus

Mere end hver fjerde test positiv: Aarhus fortsætter med højt smittetal

Annonce