Annonce
Debat

Socialdemokrat slår fast: Nej, EU forbyder ikke tatoveringer

"I 2010 opdagede Miljøstyrelsen, at tatovørblæk var fyldt med en række farlige stoffer. Nogle af stofferne kan være kræftfremkaldende, nogle forstyrrer folks evne til at få børn, og andre fremkalder kraftig allergi og eksem. Helt på sin plads ovenpå den opdagelse har både borgerlige og socialdemokratiske regeringer kæmpet for at komme af med de farlige stoffer ligesom med farlig kemi i legetøj og kosmetik", skriver Christel Schaldemose. Arkivfoto: Johan Gadegaard

DEBAT: I januar trådte et nyt forbud mod farlig kemi i tatovørblæk i kraft. Det er et vigtigt skridt mod en giftfri hverdag. EU har valgt at fjerne de farligste kemikalier fra blækket, som mange danskere får ind under huden. Det er godt for sundheden og forhåbentlig for glæden over nye tusser.

Men ikke mindst Venstre har været ude og kalde det en skandale. Det, synes jeg, er voldsomme ord og helt malplaceret.

I 2010 opdagede Miljøstyrelsen, at tatovørblæk var fyldt med en række farlige stoffer. Nogle af stofferne kan være kræftfremkaldende, nogle forstyrrer folks evne til at få børn, og andre fremkalder kraftig allergi og eksem. Helt på sin plads ovenpå den opdagelse har både borgerlige og socialdemokratiske regeringer kæmpet for at komme af med de farlige stoffer ligesom med farlig kemi i legetøj og kosmetik.

Annonce

Det er ikke og kan ikke kaldes en skandale. Det er sund fornuft og i øvrigt en rigtig god nyhed til de mange, der elsker tatoveringer.

I 2006 vedtog EU verdens mest omfattende kemilovgivning. I den lovgivning fastlægges det såkaldte substitutionsprincip – oversat til almindeligt dansk kan man kalde det "princippet om erstatning". Det betyder, at farlige kemikalier skal erstattes af ufarlige eller i hvert fald mindre problematiske kemikalier.

Det er præcis det, som EU's to videnskabelige komiteer har sikret i forbindelse med kemikalier i tatovørblæk. Mere end 100 eksperter har været inde over for at rådgive og vedtage reglerne. Det skete 14. juli 2020. Det har altså været kendt for branchen i godt og vel halvandet år, at der skulle nye farver til. Derfor er der også allerede en række nye farver uden de problematiske stoffer på markedet, og over de kommende måneder kommer der endnu flere til.

EU's borgere er glade for at blive tatoveret. Og det kan de fortsætte med fremover også, men nu med visheden om, at det er mere sikkert at få farver ind under huden. Jeg undrer mig derfor over, at Venstre i EU tager afstand fra den nye sikkerhed og kalder det en skandale. Venstre bakkede op om EU's kemikalielovgivning i 2006, og den seneste beslutning om udfasning af de problematiske stoffer er besluttet på baggrund af over 100 eksperters anbefalinger.

Det er ikke og kan ikke kaldes en skandale. Det er sund fornuft og i øvrigt en rigtig god nyhed til de mange, der elsker tatoveringer.

Annonce
Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Aarhus

Er dit navn på listen? Se de 50 mest populære navne i Aarhus

Annonce