Annonce
Debat

Socialdemokrater glæder sig: Nu sætter vi børnene først

"En plejefamilie skal være et hjem med stabile rammer, hvor man kan slå rod og føle sig tryg", skriver Camilla Fabricius og Anette Poulsen. Arkivfoto: Anne Myrup Pedersen

DEBAT: Alt for mange børn får ikke lov til at være børn. Tæsk, omsorgssvigt, alkohol, hullet tøj, utryghed, skam og dårlig samvittighed. Sådan skal livet ikke starte. Sådan skal det ikke være at være barn.

Det er helt afgørende, at udsatte børn og familier får den rette hjælp, og at den kommer tidligere end i dag. Der skal være mere forebyggelse og sættes ind, før problemerne har vokset sig for store, og barndommen er gået – og før en ulykkelig barndom trækker tunge skygger ind i voksenlivet med store konsekvenser til følge.

Derfor er vi rigtig glade for, at der nu er indgået en bred aftale om en reform, der - som titlen indikerer - sætter "Børnene Først". Med reformen vil vi sikre en bedre og tidligere indsats til hele familien. Det indebærer bl.a. obligatorisk søskendeundersøgelse og forældrehandleplan. Når noget er galt, skal der tages hånd om hele familien.

Annonce


Der er dermed god grund til glæde over, at reformen nu bliver en realitet. For alle børn fortjener en god og tryg barndom.


Der skal også være færre skift for anbragte børn. Mange børn føler sig som kastebolde i et uoverskueligt system med stor usikkerhed. En ny plejefamilie betyder ofte ny skole, nye relationer og en ny start. En plejefamilie skal være et hjem med stabile rammer, hvor man kan slå rod og føle sig tryg. Derfor skal skift mindskes og være så skånsomme som muligt.

Og så skal børn kende deres egne rettigheder. Her kommer "Barnets Lov" ind i billedet. I "Barnets Lov" samles reglerne om støtte og hjælp til børn og unge ét sted. En anbringelse er aldrig barnets ansvar – det er de voksnes. Men barnet skal inddrages i egen sag, høres og kende sine rettigheder. Bl.a. får børn nu selvstændig partsstatus, fra de er 10 år.

Endelig skal unge hjælpes godt ind i voksenlivet. Problemerne forsvinder ikke bare, fordi kalenderbladet vender, og man fylder 18 år. Unge skal finde sig til rette i et fungerende voksenliv med uddannelse, job og bolig.

Der er dermed god grund til glæde over, at reformen nu bliver en realitet. For alle børn fortjener en god og tryg barndom.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus

Sygeplejerskerne strejker: De første aflysninger er på vej til patienterne

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce