Annonce
Debat

Socialdemokrater skuer tre år tilbage: Nu er psykiatrien i fremdrift, men vi er ikke i mål endnu

"Det er et samlet regionsråd, der har prioriteret den nuværende udvikling inden for psykiatrien, men vi er langt fra i hus endnu. Budgetforhandlingerne i september 2021 bliver spændende, og hvilket parti tør nedprioritere psykiatrien og modsætte sig et yderligere løft", skriver Birgit Marie Christensen og Peter Møller Andersen. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

DEBAT: I valgkampen op til regionsrådsvalget 2017 i Region Midtjylland blev psykiatri det tema, der kom til at fylde mest til valgmøder og i medierne. Psykiatrien havde ved tidligere regionsrådsvalg ikke haft meget plads, og de fleste partier og regionsrådskandidater var overraskede over denne udvikling i valgkampen.

Psykiatrien kom på dagsordenen, og et nyt parti med et smalt partiprogram og en dagsorden om at sikre bedre psykiatri for patienter og ansatte opstod med udgangspunkt i tillidsmænd fra alle de store fagforeninger for ansatte på psykiatrihospitalet i Risskov, og det opnåede mod alle ekspertforudsigelser en plads i regionsrådet.

Hvordan er det så gået i de sidste tre år, og hvad har det siddende regionsråd gjort for psykiatrien? Vi laver en kort opsummering her, inden valgkampen starter til regionsrådsvalget i november 2021.

Annonce


Patienterne skal i centrum, de pårørende skal medinddrages, og god kommunikation om behandling skal prioriteres gennem direkte kontakt, så tvang kan undgås.


I børne- og ungdomspsykiatriens sengeafsnit er personalenormeringen pr. seng steget fra 2,35 ansatte til 2,4 pr. seng. Antal ambulante behandlere er steget fra 296 til 312 behandlere (læger og psykologer er ikke medregnet).

Generelt er almenpsykiatriens sengeafsnit steget med 0,1 ansatte plejepersonale pr. patient.

Størst er stigningen på Risskov-afdelingerne, der nu ligger i Skejby. I afdeling for depression og angst har det ændret sig fra 1,48 til 1,67 ansatte plejepersonale pr. patientplads. I afdeling for psykoser fra 1,43 til 1,74 ansatte plejepersonale pr. patientplads.

Afdelingerne i Viborg og Herning ligger på 1,84 og 1,92 - næsten uændret over de tre år.

I Randers er personalenormeringen faldet fra 1,75 til 1,64 ansatte plejepersonale pr. patientplads.

Timelønnede og vikarer er ikke medtaget og kan bringe tallene højere op. Her kan problemer med at rekruttere ansatte give lavere tal, end de reelt er.

Regionens samlede antal primærbehandlere (ikke læger og psykologer) i ambulatorier og distriktspsykiatri er steget fra 772 til 848.

For at alt dette har været muligt, har det været vigtigt at få prioriteret flest mulige ressourcer til psykiatrien, dette er dels sket med midler fra centrale budgetter, dels fra Region Midtjyllands budget.

Det er et samlet regionsråd, der har prioriteret den nuværende udvikling inden for psykiatrien, men vi er langt fra i hus endnu. Budgetforhandlingerne i september 2021 bliver spændende, og hvilket parti tør nedprioritere psykiatrien og modsætte sig et yderligere løft?

Vi to vil som socialdemokratiske regionsrådskandidater fra henholdsvis Favrskov og Aarhus Vest-kredsen arbejde hen imod en personalenormering på 2,0 ansatte plejepersonaler pr. patientplads i alle akutte modtageafsnit og et ambulant case-load på ca. 35 patienter pr. ambulatoriesygeplejerske/primærbehandler.

Patienterne skal i centrum, de pårørende skal medinddrages, og god kommunikation om behandling skal prioriteres gennem direkte kontakt, så tvang kan undgås.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce