Annonce
Debat

Socialdemokraterne er ikke imponerede: De konservatives flotte ord om ældrepleje klinger hult

"Lytter man til de ansatte i ældreplejen, er det netop de mange registreringer og regler i ældreplejen, der står i vejen for at skabe mere nærhed i dagligdagen", skriver Anette Poulsen, Birgitte Vind og Camilla Fabricius. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

DEBAT: Tak til de konservatives Mona Juul, som i Stiften 11. oktober rejser spørgsmålet om de ældres vilkår. Vi kan kun være helt enig, når hun skriver, at de ældre har ret til respekt, værdighed og frihed. Når vi hører om Else fra Aarhus og andre lignende eksempler, så er det også klart, at der i dag er mange steder, hvor det ikke er godt nok.

Desværre klinger de flotte ord noget hult, når de konservatives løsning så endnu engang er at trække flere regler og mere bureaukrati ned over kommunerne. Lytter man til de ansatte i ældreplejen, er det netop de mange registreringer og regler i ældreplejen, der står i vejen for at skabe mere nærhed i dagligdagen.

De konservatives store slagnumre er, at flere kommuner nu skal til at bruge tid og kræfter på at oprette private plejehjem. Siden hvornår har det været en offentlig opgave at oprette private plejehjem? Lad os dog bruge kræfterne på at give omsorg for de ældre.

Annonce

Derfor vil vi i Socialdemokratiet have en velfærdslov, som hvert år sikrer en bund under velfærden. Det vil Det Konservative Folkeparti og Mona Juul desværre ikke være med til.

Mona Juul får det næsten til at lyde, som om privat er garanti for kvalitet. Men vi så for nylig her i Aarhus, hvordan Berits Hjemmepleje måtte lukkes af Styrelsen for Patientsikkerhed, fordi hjemmeplejen ikke levede op til en række krav. Og hver gang skal det offentlige rydde op.

Vi tror på, at vejen frem er en anden. Vi ønsker mere frihed til kommunerne, det enkelte plejehjem og hjemmeplejen. Det er nu en gang den ældre selv, de pårørende og personalet, der sammen bedst kan tilrettelægge hverdagen med udgangspunkt i den enkeltes behov.

Mennesker er forskellige, og vi mener, at medarbejderne sammen med den ældre skal tilrettelægge hjælpen. Derfor har vi blandt andet givet kommunerne penge til at organisere personalet i faste, selvstyrende teams, der har mere frihed og kan indgå i relationer til borgere og pårørende.

Kommunerne har fået penge til at ansætte flere medarbejdere og sende flere i uddannelse. Og vi har gjort det mere attraktivt for blandt andet ufaglærte at uddanne sig til social- og sundhedshjælper, så vi får mere uddannet personale i ældreplejen.

Endelig er der lige det med pengene. Penge i sig selv giver ikke bedre ældrepleje. Men hvis ikke vi sikrer, at pengene følger med, når der bliver flere ældre, så vil det betyde nedskæringer år efter år. Og vi ved, at det kan starte en ond spiral med mindre overskud til nærvær og omsorg i hverdagen.

Derfor vil vi i Socialdemokratiet have en velfærdslov, som hvert år sikrer en bund under velfærden. Det vil Det Konservative Folkeparti og Mona Juul desværre ikke være med til.

For os er opgaven at skabe fremtidens ældrepleje med mere varme og nærvær, ikke med mere bureaukrati.

Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

Alarm 112

Politiet efterlyste ældre mand: Fundet i god behold af familien

Lyt: Er der et DF tilbage til den kommende formand?

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Debat

Vi skal gøre Danmark rigere: Lige nu skubber regeringen bare problemerne foran sig

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Aarhus

Dagens corona-tal: Rekordhøje i Danmark - stor nedgang i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Sport

AGF forlænger kontrakten med talentfuld forsvarsspiller: Er en 'fremtidig leder'

Annonce