Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Socialdemokratiets ældreplan er for tynd: Jeg håber, at det er et af de valgløfter, der automatisk slettes efter 30 dage

"Borgmesteren skriver, at ældreområdet er en hovedprioritet for Socialdemokratiet. Hvis dette udspil er en hovedprioritet, så ser det godt nok sort ud for resten af velfærden i Aarhus. Tør slet ikke tænke på handicapområdet, som allerede er underfinansieret", skriver Henrik Arens. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

DEBAT: Forleden lancerede borgmesteren i Aarhus og Socialdemokratiet deres "store" ældreudspil. Betyder det så, at Socialdemokratiet endelig vil være med til at afsætte flere penge til området i takt med, at der bliver flere ældre? Nej.

Borgmesteren vil med inspiration fra lægeløftet indføre et plejeløfte. Som han skriver om plejeløftet: "Skal aflægges efter endt uddannelse og højtideligholdes og anerkendes af omverdenen".

Det er åbenbart det, der skal til for, at vi fremover kan rekruttere nok fagligt kvalificeret personale.

Annonce

Jeg støtter helt op om, at vi skal tale sosu-faget op. At passe på vores ældre er et af de vigtigste og meningsfulde jobs, der er. Jeg tror bare ikke, at et plejeløfte ændrer på sygefraværet blandt vores social- og sundhedsmedarbejdere, som på landsplan er steget siden 2015.

I 2020 havde de 17,1 sygedage i gennemsnit. Til sammenligning havde en privatansat 6,9 sygedage. Det er jo et klart tegn på, at vores medarbejdere ikke trives.

I Nye Borgerlige vil vi prioritere ældreplejen. Det betyder, at vi kommer ikke udenom, at vi skal bruge flere ressourcer i takt med, at der bliver flere ældre århusianere. Men vi skal også tænke nyt og det private ind i løsningen.

Jeg vil kræve et reelt opgør med new public management-tankegangen. I stedet for minuttyranni og dokumentationskrav skal vi stole mere på vores dygtige ledere og medarbejdere ude ved borgerne.

Det er det mest uambitiøse og tynde udspil, jeg længe har set. Virkelig skuffende, at Aarhus Byråds absolut største parti ikke kan komme på andet end et plejeløfte.

I Ikast-Brande Kommune har de ladet sig inspirere af den såkaldte Buurtzorg-model fra Holland. Her tilrettelægger selvstyrende teams selv deres arbejde. Medarbejderne føler, deres arbejde er blevet mere meningsfuldt, arbejdsmiljøet og glæden er blevet bedre.

Når vores medarbejdere trives, bliver kvaliteten af hjemmeplejen bedre, og sygefraværet falder. Hvis de kan i Ikast-Brande Kommune, så kan vi selvfølgelig også i Aarhus.

Jeg mener også, de ældre er gamle nok til at bestemme over deres eget liv. Derfor kæmper jeg også for flere friplejehjem.

Mange af os så med rædsel TV2-dokumentaren om Else og Kongsgården. Et totalt svigt på trods af, at Else nærmest var omringet af personale. Men TV2 har også vist med dokumentaren om friplejehjemmet Dagmarsminde, at man kan få en pleje helt i top for de samme penge. Jeg er hvert fald ikke i tvivl om, hvor jeg helst ville bo.

Fair skal være fair. Socialdemokratiet vil også lave en permanent ensomhedspulje, og så har partiet sørme også en ambition om at lave en plan for seniorboliger i Aarhus.

Borgmesteren skriver, at ældreområdet er en hovedprioritet for Socialdemokratiet. Hvis dette udspil er en hovedprioritet, så ser det godt nok sort ud for resten af velfærden i Aarhus. Tør slet ikke tænke på handicapområdet, som allerede er underfinansieret.

Det er det mest uambitiøse og tynde udspil, jeg længe har set. Virkelig skuffende, at Aarhus Byråds absolut største parti ikke kan komme på andet end et plejeløfte. Håber, det er et af de valgløfter, der automatisk slettes efter 30 dage. For det løser slet ikke de udfordringer, vi står med.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Kultur For abonnenter

Jacob og Helle tænker tøj som 'gourmetshopping': Det skal være ærligt og personligt

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce