Annonce
Debat

Socialdemokratisk overlæge mener: Vi har alle et ansvar for, at de ældre ikke bliver hægtet af

"Mange ældre og gamle er blevet afhængige af hjælp fra deres børn og pårørende. For mange er det fint, men for nogle giver det en følelse af afhængighed, mindreværd og utilstrækkelighed, når man ikke selv kan styre sin økonomi og skal have andre med indover for at kunne betale regninger, flytte penge eller optage lån", skriver Peter Møller Andersen. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

DEBAT: Vi bliver flere og flere danskere. At befolkningen vokser, skyldes især, at antallet af 65+-årige er steget markant.

Antallet af 65+-årige er steget med 26 procent siden 2011, mens antallet af 0-64-årige kun er steget med 0,8 procent. Det viser tallene, som Danmarks Statistik offentliggjorde i februar.

I dagens Danmark har vi skabt en hverdag og kultur, hvor mange ældre mennesker indimellem føler sig hægtet af og marginaliseret. Vi har et samfund, hvor man er afhængig af e-Boks og NemID i hverdagen, og hvis du ikke kan bruge computere eller smartphone, så er du afhængig af, at andre kan hjælpe dig.

Annonce

Det er obligatorisk for alle over 15 år at kunne modtage post digitalt fra det offentlige. Hvis du skal fritages, skal du komme med en begrundelse. På borgerservice kan du mange steder modtage god vejledning, men ikke hjælp til at få udført opgaver i forhold til de myndigheder, som står for skat, boligydelse eller andre lignende offentlige instanser.

Vores velfærdssamfund har en forpligtelse til, at alle borgere føler sig ligeværdige - også selvom man ikke har computer eller smartphone. De ældre skal ikke føle sig hægtet af samfundet. Det skal både kommuner, regioner og stat bidrage til.

Mange ældre og gamle er blevet afhængige af hjælp fra deres børn og pårørende. For mange er det fint, men for nogle giver det en følelse af afhængighed, mindreværd og utilstrækkelighed, når man ikke selv kan styre sin økonomi og skal have andre med indover for at kunne betale regninger, flytte penge eller optage lån.

Hvis du er heldig, kan du modtage din papir-post inden for en uge, og skal du selv sende et brev, så er postkassernes antal blevet meget reduceret inden for de sidste 10 år, så du tit skal gå flere kilometer til nærmeste posthus eller postkasse.

I samme periode er serviceniveauet også dalet i vores banker. De fleste har ikke penge mere, og du skal betale for både papirudskrifter og transaktioner.

Det er ikke kun de ældre, som er hægtet af ved vores digitale samfundsudvikling, men også mennesker med dårlig begavelse, alvorligt syge psykiatriske patienter, demente eller borgere med en hjerneskade.

Vores velfærdssamfund har en forpligtelse til, at alle borgere føler sig ligeværdige - også selvom man ikke har computer eller smartphone. De ældre skal ikke føle sig hægtet af samfundet. Det skal både kommuner, regioner og stat bidrage til.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er Aarhus’ bedst bevarede hemmelighed

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Musikken fylder Aarhus: Så er der Spot-party i provinsen

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Debat

Ulovlige byggerier i Aarhus: Det skal nok blive kønt, hvis alle bare får tilgivelse

Kultur

Se video med Tom Kristensens Le Mans-bil bygget 1:1 i Lego

Alarm 112

Politiet søger hjælp til at identificere medgerningsmand: Overfaldt tre mænd samme aften

AGF For abonnenter

Skadesoverblik i AGF: Knæskade driller Gift Links

Debat

Debat: Tillid til landbrugstoppen?

Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Alarm 112

Drabet på Væddeløbsbanen: Modstridende forklaringer mudrer billedet af drabet

Annonce