Annonce
Udland

Sociale medier sletter dokumentation for krigsforbrydelser

Bakr Alkasem/Ritzau Scanpix
Syrisk ngo ser det som stort problem, at sociale medier fjerner videoer og fotos, der dokumenterer overgreb.

Sociale medier fjerner hundredtusindvis af fotos og videoer fra den syriske borgerkrig for at bekæmpe vold og ekstremisme på nettet.

Det skriver det journalistiske medie Danwatch.

Organisationen Syrian Archive, der indsamler bevismateriale om krigsforbrydelser, ser det som et stort problem.

- Hvert minut trawler Facebook, YouTube og Twitter deres platforme og fjerner materiale, der kan være afgørende for en dag at få krigsforbrydere dømt, siger Hadi al-Khatib, leder af organisationen, til mediet.

Som eksempel på videoer, der er blevet slettet, nævner Danwatch tre videoer fra den syriske by Kafr Zita, der i april 2014 blev angrebet med tøndebomber indeholdende klorgas.

Ifølge den syriske ngo er en meget stor del af det materiale, som er blevet uploadet fra den syriske borgerkrig, forsvundet.

Tendensen vokser, i takt med at søgemaskinerne bliver mere effektive til at finde eksempelvis voldeligt materiale og børneporno.

- Vi har løbende kontakt med Facebook, Twitter og Google (som ejer YouTube, red.) om problemet, men trods flere års forhandlinger er det som om, de stadig ikke forstår problemet, siger Hadi al-Khatib.

Hos Facebook erkender kommunikationschef Peter Münster, at det er et problem, hvis historisk materiale forsvinder.

- Det er klart, at Facebook også skal være en platform, hvor man kan dele ting, der ikke er rare at se på og høre om.

- Det betyder, at vi i nogle situationer har et konkret ansvar for at lade ting ligge. Det tager vi alvorligt, siger han til Ritzau.

Det afhænger ifølge kommunikationschefen helt af konteksten, hvorvidt voldeligt materiale bliver fjernet.

- Den samme video af et forfærdeligt angreb kan deles på flere måder. Den kan for eksempel deles med en emoji af klappende hænder eller en anden form for billigelse eller forherligelse. I så fald skal den fjernes.

- Men hvis den samme video deles med det formål at gøre opmærksom på, at her er noget forfærdeligt, som skal stoppes, så skal den som udgangspunkt blive liggende, siger han.

I et samråd onsdag erklærede justitsminister Nick Hækkerup (S) sig villig til at diskutere nogle "samfundsmæssige rammer" for regulering af sociale medier.

Det var foranlediget af en debat om, hvorvidt det begrænser ytringsfriheden, når eksempelvis Facebook sletter visse opslag, som indeholder den højreorienterede aktivist Tommy Robinsons navn.

/ritzau/

Annonce
Nyheden fra Danwatchs hjemmeside
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Annonce