Annonce
Indland

Socialrådgiver kalder flyttebonus i ghetto for social eksport

Ingen får det bedre af at blive skubbet rundt, siger socialrådgivere om flyttepenge til kontanthjælpsmodtagere

Flyt ud af din lejlighed og få til gengæld 50.000 kroner og hjælp til at finde et andet sted at bo.

19 beboere på offentlig forsørgelse i boligafdelingen Skovgårdsparken i Brabrand har booket møder med boligforeningens medarbejdere om at opgive deres bolig mod et kontant beløb.

Dermed kan afdelingen undgå at komme på regeringens "hårde ghettoliste".

Men at betale lejere for at flytte er ingen løsning for den enkelte, siger formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Beran Berlau.

- Jeg forstår godt, at boligforeningen ønsker at holde sig ude af ghetto-listen. Men ingen får det bedre af at blive skubbet rundt.

- Det kalder man social eksport, og det var lige præcis det, vi var bange for ville ske med reglerne for, hvornår et boligområde er på ghettolisten, siger Majbrit Beran Berlau.

Er man på offentlig forsørgelse, kan 50.000 virke som et svimlende beløb, men det skal sættes op imod risikoen for at miste sit netværk:

- Ens liv risikerer at blive forværret, når man skal flytte og pludselig mister sit netværk. Når man har det svært, er det ekstra nødvendigt at have et netværk for at komme videre, siger Majbrit Beran Berlau.

Det var på et informationsmøde mandag, at de 19 beboere udtrykte interesse for at flytte.

De er alle på kontanthjælp, dagpenge, førtidspension eller anden offentlig forsørgelse.

I øjeblikket er 41,1 procent af beboerne på offentlig forsørgelse, og målet er at komme under 40 procent.

Palle Adamsen, formand for foreningen Danmarks Almene Boliger (BL), ser tilbuddet til kontanthjælpsmodtagerne som et udtryk for beboernes frustration i afdelingen.

Han vil dog ikke tage stilling til, hvorvidt andre boligafdelinger bør gå samme vej.

- Jeg ser det som en beslutning, der er truffet, fordi de slet og ret ikke forstår, hvorfor deres boliger i værste fald skal rives ned.

- Jeg ser det som en frustration, der er en reaktion på, at der i den lovgivning, der er på vej, ikke er nogle klare anvisninger for, hvad der skal ske med de mennesker, der skal forlade deres bolig, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce