Annonce
Aarhus

Socialt udsatte får unikt behandlingstilbud

Steffen Rasmussen sagde i foråret sin lejlighed og sit job som pædagogmedhjælper op for at hellige sig arbejdet med blandt andet socialt udsatte. Foto: Axel Schütt

Gratis massage, fysioterapi og psykologhjælp er blandt tilbuddene, som organisationen Fundamentet tilbyder fra 10. august.

Det siger næsten sig selv: Tilværelsen som hjemløs kan være svært uoverskuelig.

En del af brugerne på Værestedet i Jægergårdsgade kigger jævnligt forbi Fundamentets lokaler lige overfor. Nogle for at drikke en kop kaffe og slå en sludder af. Andre for bare at tage sig en lur i en lænestol. Og står de og mangler en tandbørste, er der såmænd også råd for det. Foto: Axel Schütt

Når den faste og eventuelt faste føde er skaffet, og når overnatningen er på plads, kredser tankerne formentlig sjældent om at opsøge en behandler for at få rettet op på sin situation.

Behandlingstilbudde

Den sociale iværksætter Steffen Rasmussen er initiativtager til det gratis behandlingstilbud.

Tilbuddet tæller blandt andet fysioterapi, massage og psykologhjælp.

Behandlingen foregår i et nyindrettet rum i organisationen Fundamentet, der holder til på Jægergårdsgade - lige overfor Værestedet.

Indretningen af rummet, med blandt andet en massagebriks og en massagestol, har været muligt takket være donationer.

Ti lokale behandlere stiller frivilligt deres evner til rådighed. Der er plads til otte brugere ad gangen. Projektet vil i første omgang køre i tre måneder.

Fundamentet åbnede sit kontor for tre måneder siden. Formålet er blandt andet »at skabe sociale forandringer i et bæredygtigt fællesskab«, som det beskrives.

Steffen Rasmussen blev kendt af mange, da han sidste år som løsgænger fik 2.285 personlige stemmer ved Kommunalvalget. Dermed var han valgets 8. største stemmesluger.

Udover sit virke i Fundamentet, arbejder han lejlighedsvist som lærer på Egå Ungdomshøjskole, ligesom han er trommeslager i rockbandet Sky Architects.

Læs meget mere: www.fundamentet.org

Hvis man vil, er der råd for det nu.

Annonce

Steffen Rasmussen, som mange formentlig vil huske som løsgænger og stemmesluger ved det seneste kommunalvalg, etablerede i foråret organisationen Fundamentet.

En organisation, der meget kort fortalt arbejder for at skabe sociale forandringer i et bæredygtigt fællesskab.

De kan rykke sig meget

10. august åbner Fundamentet et ganske gratis behandlingstilbud, der tæller massage, fysioterapi, psykologhjælp og akupunktur.

Behandlingen vil foregå i Fundamentets lokaler, der ligger lige overfor Værestedet i bunden af Jægergårdgade.

Til daglig er stedet i forvejen en magnet for nogle af brugerne af Værestedet.

De kommer typisk forbi for enten at slå en sludder af; for at drikke en kop kaffe eller måske få sig en lur i en lænestol.

Steffen Rasmussen fortæller:

»Da jeg i sin tid kom herop og så, at der var tre rum, tænkte jeg: Hvis der er noget, jeg har lært af Værestedet og omgangen med menneskene derovre, er det, at når nogle tror på dem; når de får lov at arbejde med sig selv - både fysisk og mentalt; så kan de rykke sig rigtig meget«.

Annonce

Behandlere bed hurtigt på

Ergo besluttede han sig for at stable behandlingstilbuddet på benene.

Via et opslag på Facebook fik han temmelig hurtigt kontakt til en række lokale behandlere, som var med på ideen.

»Jeg frygtede lidt, at alle kun ville have tid efter deres normale arbejdstid, for brugerne er her typisk indtil ved to-tiden om eftermiddagen. Men alle har givet tilsagn om, at de kan være her i dagtimerne.«

For nylig satte han et skilt op i Værestedet med overskriften: Har du lyst til gratis terapi?

Syv har foreløbig sagt ja.

»Jeg talte med én tidligere i dag, som sagde: Jeg vil gerne holde op med at ryge og drikke, jeg vil gerne ud af mit misbrug«.

»Det kan vi så hjælpe med her, og det er jo vildt fedt. For ham kan det være en hel livsændring, fordi en behandler stiller sig til rådighed,« siger Steffen Rasmussen.

»De brugere, der kommer her, vil virkelig gerne videre. Når jeg har nævnt muligheden for gratis terapi, har jeg set flere af dem lyse helt op.«

Annonce

Har mærket det på egen krop

Steffen Rasmussen ved, hvad det vil sige at være hjemløs.

Han er det nemlig selv.

I foråret sagde han sin lejlighed og sit job som pædagogmedhjælper op for 100 procent at hellige sig arbejdet med de socialt udsatte.

I dag arbejder han lejlighedsvist som lærer på Egå Ungdomshøjskole.

»Jeg bor lidt rundt omkring. I perioder ringer jeg dagligt rundt til venner og bekendte for at høre, om jeg kan låne en sofa eller en madras.«

»I mit møde med brugerne af Værestedet har jeg fået et godt indblik i, hvor svært det er at være syg uden et hjem. Og hvor besværligt, det kan være at skaffe mad, når man ikke kan hverken køle eller varme det«.

»Når man sover og spiser dårligt - og oven i købet døjer med en masse bekymringer suppleret med en daglig dosis alkohol; så hober det sig op. Jo dårligere fysisk tilstand, din krop er i; jo mere negativt bliver dit sind rettet«.

»Jeg prøvede selv i fire måneder ikke at sove i en ordentlig seng, ligesom maden, jeg fik ikke var den bedste. Jeg undrede mig over, at jeg gik rundt og var meget tung i sindet«.

»Det siger virkelig noget om, hvor vigtigt, det helt grundlæggende som søvn og mad er. Det er et spørgsmål om ren og skær kemi«.

Annonce

Mødet med Værestedet

Vi hænger lidt ved vinduet. Man kan kigge lige over til Værestedet herfra.

Nede på gaden skælder en kvinde en fyr på en scooter huden fuld.

Hendes tynde ben dirrer, mens hun har et fast greb om plasticposerne i sine hænder.

De hårde ord regner stadig ned over fyren, mens han vender scooteren og gør klar til afgang.

»Det er vildt hyggeligt derovre«, siger Steffen Rasmussen med blikket rettet mod gaden.

»Første gang, jeg gik ind ad døren, var jeg ved at dø af skræk. Nu elsker jeg det. Der er billard og skak, og to gange om dagen er der gratis mad. Det emmer af liv, kærlighed og hygge. De er gode til at pjatte og grine, og nåja; så er der nogle gange dem, der kommer op at skændes, men det er bare en del af miljøet.«

Annonce

Klar besked til kommunen

»Noget af det fede ved det nye behandlingstilbud er, at brugerne selv har været med til at male det,« siger han og kigger rundt i lokalet.

»Planen er, at der skal være åbent mandag til fredag. Den første vagtplan kører over tre måneder, derefter må vi se, hvor mange, der har lyst til at fortsætte - og om der skal nye behandlere til.«

Lokalerne har Aarhus Kommune bevilget for et år.

»Jeg har over for kommunen insisteret på, at jeg godt kan løfte nogle af de her mennesker, som de ikke kan få videre. Så nu skal de få at se, hvad vi kan.«

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Belgierne er klar med gestus mod Danmark: Verdens bedste landshold vil hylde Christian Eriksen

Annonce