Annonce
Aarhus

Sol over AARhus: Ikonisk byggeri fejret med hele byen

Vision blev til virkelighed - AARhus indviet og fejret. Foto: Axel Schütt
Det ikoniske byggeri 'AARhus' på Aarhus Ø blev mandag eftermiddag indviet og fejret. Hele byen var inviteret med til rundvisning, grillpølser og selfies med Bjarke Ingels.
Annonce

AARHUS: Med godt 3.000 pølser og tilsvarende flaskeøl blev det ikoniske byggeri AARhus indviet i solskin og smil mandag eftermiddag.

Hele byen var inviteret med til fejringen af det første byggeri på den del af Aarhus Ø. Her kunne de mange gæster foruden pølserne og øllene få en rundvisning af beboernes gårdhave på 2. sal og ellers snuse rundt i de 21 forskellige bådhuse langs havnekanten.

Bjarke Ingels, der sammen med hans tegnestue BIG har tegnet den ikoniske bygning, holdt den første åbningstale midt i den bagende eftermiddagssol.

- Vi har haft bylivet som første prioritet for området. Det betyder, vi har vægtet en masse liv og energi og ikke særlig mange mursten, lød det fra den anerkendte arkitekt, som uddybede:

- Vi vil gerne skabe byliv med livgivende ting som restauranter, strand, teater, havnebadet og bådhusene - og så har bygningerne måtte underordne sig de vilkår.

De 21 bådhuse er placeret foran AARhus ud mod havet, og fælles for dem alle er, at de privatejede. Fælles for dem er også, at de skal være vært for 10 offentlige arrangementer om året, hvor hele byen er velkommen.

Et kig rundt på husene viser, udover BIG's tegnestue, som også holder til i et af bådhusene, at der er alt fra et atelierer, til coachtræning, til en ejendomsmægler, til et hotel.

Hotel Scandic ejer blandt andet tre af bådhusene, hvoraf den ene på sigt bliver mulig at leje en overnatning i.

Som altid forsøger kirken at gå ind i mennesker med træsko på. I de her rammer er det nok med noget mere street fodtøj, men vi forsøger at møde mennesker i fællesskab.

Henrik Lund, præst i domkirken.

Annonce

Domkirke på Aarhus Ø

Men udover de førnævnte funktioner, er der også to helt særlige bådhuse på havnekanten.

To ud af de 21 bådhuse er nemlig verdens - måske - mindste domkirke, som Bjarke Ingels præsenterede dem i åbningstalen.

Her er det meningen, at mennesker skal mødes, forklarer præst Henrik Lund, men han anerkender også, at de lidt stikker fingeren i jorden for at se, hvad de kan få skabt sammen med den nye bydel.

- Som altid forsøger kirken at gå ind i mennesker med træsko på. I de her rammer er det nok med noget mere street fodtøj, men vi forsøger at møde mennesker i fællesskab, og det er der her med teater, med Generationernes Hus og andre aktører, forklarede Henrik Lund og tilføjede:

- Vi vil gerne møde folk i den nye bydel og skabe relationer med dem. Selvfølgelig vil vi pege dem ind mod domkirken, men vi vil gerne bidrage med det, kristendommen kan her også.

Der kommer blandt andet til at være åbne arrangementer som højtlæsning for børnefamilier, madklubber i samarbejde med kollegierne og samfundssind, som Henrik Lund kalder det. Et arrangement, hvor man kan tale frit og diskutere med hinanden om, hvad end der er oppe i tiden.

Mange århusianere kom i løbet af eftermiddagen forbi domkirken og de mange andres bådhuse indimellem grillpølser, rundvisninger og taler foran AARhus. Flere måtte da også forbi den internationalt anerkendte arkitekt, Bjarke Ingels, og have en enkelt selfie med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live fra pressemøde: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce