Annonce
Aarhus

Sol over AARhus: Ikonisk byggeri fejret med hele byen

Vision blev til virkelighed - AARhus indviet og fejret. Foto: Axel Schütt
Det ikoniske byggeri 'AARhus' på Aarhus Ø blev mandag eftermiddag indviet og fejret. Hele byen var inviteret med til rundvisning, grillpølser og selfies med Bjarke Ingels.

AARHUS: Med godt 3.000 pølser og tilsvarende flaskeøl blev det ikoniske byggeri AARhus indviet i solskin og smil mandag eftermiddag.

Hele byen var inviteret med til fejringen af det første byggeri på den del af Aarhus Ø. Her kunne de mange gæster foruden pølserne og øllene få en rundvisning af beboernes gårdhave på 2. sal og ellers snuse rundt i de 21 forskellige bådhuse langs havnekanten.

Bjarke Ingels, der sammen med hans tegnestue BIG har tegnet den ikoniske bygning, holdt den første åbningstale midt i den bagende eftermiddagssol.

- Vi har haft bylivet som første prioritet for området. Det betyder, vi har vægtet en masse liv og energi og ikke særlig mange mursten, lød det fra den anerkendte arkitekt, som uddybede:

- Vi vil gerne skabe byliv med livgivende ting som restauranter, strand, teater, havnebadet og bådhusene - og så har bygningerne måtte underordne sig de vilkår.

De 21 bådhuse er placeret foran AARhus ud mod havet, og fælles for dem alle er, at de privatejede. Fælles for dem er også, at de skal være vært for 10 offentlige arrangementer om året, hvor hele byen er velkommen.

Et kig rundt på husene viser, udover BIG's tegnestue, som også holder til i et af bådhusene, at der er alt fra et atelierer, til coachtræning, til en ejendomsmægler, til et hotel.

Hotel Scandic ejer blandt andet tre af bådhusene, hvoraf den ene på sigt bliver mulig at leje en overnatning i.

Annonce

Som altid forsøger kirken at gå ind i mennesker med træsko på. I de her rammer er det nok med noget mere street fodtøj, men vi forsøger at møde mennesker i fællesskab.

Henrik Lund, præst i domkirken.

Domkirke på Aarhus Ø

Men udover de førnævnte funktioner, er der også to helt særlige bådhuse på havnekanten.

To ud af de 21 bådhuse er nemlig verdens - måske - mindste domkirke, som Bjarke Ingels præsenterede dem i åbningstalen.

Her er det meningen, at mennesker skal mødes, forklarer præst Henrik Lund, men han anerkender også, at de lidt stikker fingeren i jorden for at se, hvad de kan få skabt sammen med den nye bydel.

- Som altid forsøger kirken at gå ind i mennesker med træsko på. I de her rammer er det nok med noget mere street fodtøj, men vi forsøger at møde mennesker i fællesskab, og det er der her med teater, med Generationernes Hus og andre aktører, forklarede Henrik Lund og tilføjede:

- Vi vil gerne møde folk i den nye bydel og skabe relationer med dem. Selvfølgelig vil vi pege dem ind mod domkirken, men vi vil gerne bidrage med det, kristendommen kan her også.

Der kommer blandt andet til at være åbne arrangementer som højtlæsning for børnefamilier, madklubber i samarbejde med kollegierne og samfundssind, som Henrik Lund kalder det. Et arrangement, hvor man kan tale frit og diskutere med hinanden om, hvad end der er oppe i tiden.

Mange århusianere kom i løbet af eftermiddagen forbi domkirken og de mange andres bådhuse indimellem grillpølser, rundvisninger og taler foran AARhus. Flere måtte da også forbi den internationalt anerkendte arkitekt, Bjarke Ingels, og have en enkelt selfie med.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Gå- og cykelgader i midtbyen

Søren Kierkegaard har sagt: ”Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt.” Mit ærinde er at få person-mobilitet i midtbyen til at glide på en god måde. Og derfor foreslår jeg kombinerede gå- og cykelgader i store dele af det centrale Aarhus. Det skal omfatte midtbyens gamle og smalle gader, hvor der ikke er plads til at etablere cykelstier og reelt heller ikke til gennemgående biltrafik, hvis gående skal kunne færdes sikkert her. Det omfatter ikke de nuværende gågader, som fortsat skal være forbeholdt gående. Ej heller nuværende cykelstier. Men de erstatter de nuværende ’cykelgader’, som ikke rigtigt fungerer, fordi trafikken her fortsat foregår på bilernes præmisser og skaber farlige situationer. Se på Mejlgade. Kun de bløde trafikanter har adgang. Fodgængere, løbehjul, skateboard, cykler og måske andre små el-køretøjer blander sig mellem hinanden. Området og gaderne er markeret og utvetydigt skiltet, så selv de mest retningsforvirrede turister forstår det. Fodgængerne har som den ’svageste’ gruppe fortrinsret. Ellers er konceptet, at alle tager hensyn til hinanden – det er den eneste regel. Og det indbefatter naturligvis, at der kun må køres eller cykles i et beskedent tempo. Beboerne kan sive ind og ud med deres biler. Ligesom den nødvendige varetransport. Desuden kan der være adgang for små grønne el-taxaer med en særlig tilladelse, så alle har mulighed for adgang. Og naturligvis skal der være nogle få større trafikårer ind i centrum til den øvrige bil-, bus- og cykeltrafik. Som vi kender det i dag. Kan denne ’sammenblanding’ nu lade sig gøre? JA. Jeg har set det fungere i Bergen, som har en masse bycykler, som kører overalt uden problemer. Og jeg mener, at når vi blot ved, hvad betingelsen er, nemlig at der her skal være plads til alle, så får vi dét til at fungere. Det er vores ansvar, hver især. Det kræver, for det første, at vi tager ansvaret på os og viser hensyn, og for det andet, at vi giver os tid – og her kommer Søren Kierkegaard ind – da det ikke lader sig gøre, hvis vi er fortravlede og stressede. Vi kan godt tage 10 minutter tidligere afsted. Vi kan godt tage det roligt, når der opstår uforudsete ting og forhindringer - for det gør der altid, før eller siden - det er et vilkår i trafikken. Vi kan anerkende, at vi ikke hjælper nogen som helst – og da slet ikke os selv - ved at fare sted og konstant have travlt. Tværtimod. Det hindrer os i at være til stede og omgås andre på en god, rummelig og hensynsfuld måde. Udover hensynsfuldheden gælder trafikkens gyldne hovedregel selvfølgelig; nemlig at køre, gå eller bevæge sig efter forholdene. Og det gør vi altså bedst på den Kierkegaardske måde…

112

Stor politiaktion i Aarhus og Trige: Anholdt for virksomhedsindbrud og omfattende salg af kokain

Annonce