Annonce
Aarhus

Solceller og større lejligheder: Trigeparken skal være moderne

Teddy Weinrich har boet i Trigeparken i 19-20 år. Han bor i de renoverede boliger til venstre. Indtil for nylig så blokken der ud ligesom blokken til højre. Den venter på at blive renoveret. Foto: Axel Schütt
Boligbyggeriet i Trigeparken bliver moderniseret og får tiptop moderne energianlæg. De grønne områder bliver forbedret for 23 millioner kroner.
Annonce

AARHUS: Det, der engang var en ghetto, er blevet eller er på vej til at blive moderne og veludstyrede boliger. Boligforeningen Ringgårdens byggeri Trigeparken på Trige Parkvej i det nordlige Aarhus gennemgår en forvandling lige nu. I slutningen af året kan vi se resultatet.

En del af Trigeparken, bebyggelsen på Trige Centervej, blev renoveret for nogle år siden. Men bebyggelsen på Trige Parkvej har længe trængt, og den gennemgribende renovering giver eftertragtede lejligheder.

- Nu vil det ikke længere være sådan, at ansøgere til boliger på Trige Parkvej opgiver stedet, allerede når de ser det udefra. Både ud- og indvendig bliver det totalt forandret. Nogle opgange bliver simpelt hen fjernet, så en blok bliver til to punkthuse med færre, men større lejligheder med adgang til elevator. Det gør vi for at skabe mere variation i bebyggelsen. Facaderne får større vinduespartier og beklædes med sorte og hvide aluplader, siger direktør i boligforeningen, Palle Jørgensen, der lavede en helhedsplan for området i 2007. Det er den, der nu effektueres.

Annonce

Boligsocialt hold hjælper

Ligesom der bliver revet boligblokke ned i Gellerup, bliver der altså fjernet dele af blokke her.

I Trigeparken har der i mange år været en boligsocial helhedsplan, og i dag er der et hold på fire medarbejdere, som har kontor på stedet. Den boligsociale indsats gør en stor forskel på området. Hvor Trige tidligere havde kriminalitet blandt de unge, er det helt ovre nu. Det sociale hold hjælper også folk på mange andre områder, for eksempel med at komme i arbejde.

- Det er lidt landsbyagtigt her. Folk kender hinanden godt. Mange af vores beboere har været her i mange år, og de er glade for stedet. Når ombygningen er overstået, er de stolte over at bo der, siger Palle Jørgensen.

I Trigeparken bor 37 nationaliteter, men der er overvægt af mennesker med dansk herkomst.

Renoveringen betyder, at 37 boliger forsvinder, så 434 er tilbage på adresserne Trige Parkvej og Trige Centervej.

De store ændringer sker takket være penge fra Landsbyggefonden. Desuden har EU givet 10 millioner kroner til solceller og andre energiforbedringer, som skal vise deres værdi nu.

Annonce

Nye, grønne områder

Oven i det hele kommer, at boligministeriet har givet 23 millioner kroner til at skabe grønne områder, der binder Trigeparken bedre sammen med byen, så det bliver en total forskønnelse.

- Folk får en splinterny bolig til samme bruttopris som deres gamle. Og så afventer vi, om udgifterne til energi falder, når solcellerne er i fuld funktion, siger Palle Jørgensen.

Han tilføjer, at beboerne samtidig får noget meget pænere at se på i det daglige.

- Området får et andet ansigt udadtil. Det gør mennesker gladere, og vi håber at kunne tiltrække flere ressourcestærke personer og familier ved at gøre det hele mere attraktivt, siger Palle Jørgensen.

Efgter renoveringen har bebyggelsen på Trige Parkvej fire-, tre- og toværelses lejligheder. En fire værelses på 121 kvadratmeter koster netto 8.975 kr. om måneden plus forbruhg. En tre værelses på 93 kvm koster netto 6.820 kr. Der er fire typer to værelses på henholdsvis 85, 81, 68 og 51 kvadratmeter. Nettohuslejen på dem er 6.770 kr., 6.230 kr., 5.230 kr. og 3.800 kr.

Boligforeningen har cirka 4000 lejligheder i Aarhus og 60 medarbejdere.

Palle Jørgensen, direktør i Boligforeninge Ringgården, mellem to blokke, der er ved at blive renoveret. Foto: Hans Petersen
Annonce

Beboer: Lækkert med nyt

Teddy Weinreich er begejstret for sin nye lejlighed. Han har boet 19-20 år i Trigeparken og boede i sommerhus otte-ni måneder, mens hans blok blev renoveret.

- For nogle år siden boede jeg i en treværelses, men efter at jeg blev pensionist flyttede jeg til en to-værelses lejlighed, siger 72-årige Teddy Weinreich, der er formand for beboerforeningen og har været det siden 2002.

Han kender til at bo andre steder. Som ansat i autobranchen har han flyttet en del og boet i blandt andet Ølstykke, Tilst og Galten.

- Jeg har været med på hele rejsen i Trigeparken, og det er blevet rigtig lækkert. Her er dejligt stille og roligt. Der var ungdomskriminalitet i området for en del år siden, men de seneste år har der intet været, og det er godt at være kommet af ghettolisten.

- Det har været helt fantastisk at komme tilbage til nyt køkken og badeværelse og en dejlig terrasse, og jeg er spændt på at se, hvad der kommer ud af projektet med solcellerne, siger han og fortæller, at beboerne har mange fælles arrangementer, og at folk er omgængelige. Der er et godt samarbejde med skolen og dagplejen, og den boligsociale gruppe i Trigeparken fungerer godt og hjælper folk på vej.

- Her vil jeg ikke flytte fra, siger Teddy Weinreich.

Her er en del af en blok revet ned og bliver til to punkthuse. Foto: Lulu Grønlund
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Positiv eller negativ: Alt for mange borgere forstår ikke forskellen

Annonce