Annonce
Kultur

Solen spottede Mekdes på årets første Spot-koncert

Den unge sangerinde Mekdes gav Spot Festival en god start scenen ved åen foran Magasin. Foto: Flemming Krogh

Spot Festivalen er i gang med et utal af koncerter på store og små scener rundt om i byen. De fleste steder kræver, at man har et armbånd, men flere steder er åbne for alle. På Spot Royal Scenen ved åen er der flere koncerter i løbet af weekend

AARHUS: Neo-soul kalder eksperter den musik, som den unge sangerinde Mekdes står for. Torsdag eftermiddag åbnede Mekdes Spot Fesitvalen med en gratis koncert på Spot Royal Scenen.

Og selv om sommeren midlertidigt er aflyst, var der mange tilskuere der nød rytmerne og enkelte solstrejf på den lille plads ved åen. Faktisk timede den spinkle sangerinde fra Kolding sin optræden, da hun fik solen frem samtidigt med, at hun trådte op på scenen, der nærmest svæver over Aarhus Å foran Magasin.

I løbet af den korte koncert på omkring en halv time fik hun de omkring 100 tilhørere til at klappe med på sangene, som i de fleste tilfælde var hendes egne. Ud over hendes kraftfulde og klare stemme kunne man nyde tonerne fra en elektrisk guitar, som hendes makker Nikolaj håndterede.

Spot er netop kendt for et utal af koncerter med ukendte eller mindre kendte navne. Ligesom Mekdes der gav sin første, officielle koncert.

Annonce

Gratis koncerter til Spot

Arrangørerne regner med 8.000 publikummer, gæster og musikere med billet til festivalen og omkring 4.000 gæster til de koncerter, som er gratis.

Det kræver billet at komme til de fleste koncerter på Spot, men også i år vil der være en del koncerter for de, som ikke har armbånd til festivalen. De foregår blandt andet på å-scenen (Spot Royal Scenen) ved Vadestedet og i et område mellem Scandinavian Center og Godsbanearealet kaldet

Spot Royal Scenen:

Fredag 3.4

14.00: Espichicoque

15.30 D/troit

Lørdag 4.4

14.00 Hjalte Ross

15.30 Hóy la (NO)

Smagsprøver

Oftest er koncerterne til Spot ganske korte, så publikum får mulighed for at høre et stort antal forskellige navne. Det giver bookere fra udlandet og andre officials et indblik i det danske musikliv. Men der er også udenlandske - især skandinaviske navne - på programmet.

Den særlige profil tiltaler mange gæster til de tre dage i Aarhus, hvor kunstnerne til Spot fylder de fleste spillesteder i midtbyen.

For århusianeren Jens Lunde var åbningskoncerten med Mekdes en fin oplevelse. Sammen med sin datter på syv måneder, der var iført kyse og høreværn, lyttede han til de sprøde toner fra sangerinden med base i Kolding.

- Jeg nyder at være til Spot, hvor jeg har været mange gange før. Som musiker (Jens Lunde spiller bas i bandet Kom Vi Løber, som spiller i Musikhuset i løbet af festivalen red.) får jeg en masse input og inspiration i løbet af de tre dage, lød det fra Jens Lunde, som også sætter pris på at få talt med folk i musikbranchen.

- Det kan give pote at drikke en øl med den 'rigtige' person. Måske får du gjort opmærksom på dig selv og dit band, det kan åbne nye døre, sagde Jens Lunde, som oplever, at der er et spirende musikmiljø i Aarhus i disse år inden for flere genrer.

Hård rock vokser frem

Den hårde metal-genre er noget, som vokser frem med Baest i spidsen.

- Metal-miljøet lever i Aarhus. En andet eksempel er I’ll Be Damned, hvor jeg også spiler med, sagde Jens Lunde, som gav de lokale, offentlige spillesteder en del af æren for det spirende musikmiljø i byen.

- Radar, Atlas og Voxhall er gode til at få lokale bands på programmet. Men heldigvis er der andre spillesteder i byen, som også giver plads til lokale musiktalenter, sagde Jens Lunde, inden han bevægede sig videre gennem byen for at finde vej til endnu en koncert på Spot Festivalen.

En del århusianere tog ophold på trappen ved åen. Efter koncerten nød Mekdes en dåseøl og sine kammeraters selskab.- Det var min første rigtige koncert, så jeg var meget spændt men ikke nervøs. Min musikalske makker Nikolaj på guitar gav mig ro i kroppen undervejs, sagde en glad sangerinde bagefter. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce