Annonce
Erhverv

Solgt til Airbnb: - Vi vil altid være en del af fødekæden, når giganterne åbner pungen

Stifterne af Gaest.com - Chris Kjær Sørensen, Christian Schwarz Lausten, Jonas Grau og Anders Boelskifte Mogensen. Pressefoto
Airbnb købte sig ind i det århusianske tech-miljø, da Silicon Valley-selskabet i januar overtog Gaest.com. Udvikling og internationaliseringen af den digitale platform for booking af mødelokaler kommer dog fortsat til at foregå med udgangspunkt i Aarhus.

AARHUS: Mindre end tre år skulle der gå, før fire århusianske iværksættere havde bygget platformen Gaest.com op, og til amerikanske Airbnb lagde et uimodståeligt bud på bordet for online-markedspladsen for mødelokaler og unikke eventsteder.

Gaest.com blev i første omgang lanceret som et slags Airbnb for mødelokaler, og efter et halvt års due diligence blev købet effektureret i slutningen af januar 2019. Dermed blev Gaest.com, som Anders Boelskifte Mogensen, Christian Schwarz Lausten, Jonas Grau og Chris Kjær Sørensen grundlagde i oktober 2015, et af de seneste eksempler på en dansk tech-startup, der ejermæssigt flyver ud af landet - nærmere bestemt Silicon Valley i San Francisco - for at tage næste skridt op ad skaleringsstigen.

Den økonomiske del af aftalen er ikke offentlig, men salget bunder ifølge medstifter Christian Schwarz Lausten ikke alene i ønsket om finansiel rygdækning i den helt store skala:

- Kapital bliver ofte nævnt som et generel dansk udfordring og som afgørende årsag til, at selskaber bliver skudt af til udlandet på et tidspunkt, og jeg har da også fået spørgsmålet om, hvorfor vi ikke bare fortsatte selv og gjorde Gaest.com endnu større. Selvfølgelig er kapital en væsentlig faktor, men det handler også om adgangen til talent og kompetence inden for skalering. Teknisk set mangler vi ikke evnerne i hverken Aarhus eller Danmark, men når det kommer til erfaring med at skalere på globale markeder, så har vi bare ikke det samme udgangspunkt som de store Silicon Valley-selskaber.

- Herhjemme er vi vant til at gå fra hundreder til tusinder, mens de folk, som vi nu sidder og arbejder sammen med i Airbnb om den videre udvikling og strategi for vores mødeplatform kommer med tre-seks års erfaring fra selskaber som Salesforce, Nexflix, Apple og Facebook, og de er vant til at skalere fra hundredetusinder til millioner, fortæller Christian Schwarz Lausten og fortsætter:

- Derfor er vi nødt til at acceptere, at vi altid vil være en del af fødekæden, når giganterne åbner punden. Det er den rolle, vi spiller, og det har været det samme med unicorns som Zendesk, Tradeshift og Unity Technologies, som godt nok stadig er i Danmark, men hovedkvarteret ligger i dag i San Francisco.

For os er det lidt ligesom at være den store overraskelse, der pludselig rykker op i Superligaen, men omvendt har Airbnb også givet udtrykt for, at de er imponeret over, hvor langt vi har nået på få år.

Christian Schwarz Lausten, medstifter af Gaest.com, som i januar blev købt af Airbnb

Annonce

Dobbelt op efter overtagelse

Med købet af Gaest.com er Airbnb endnu et af de helt store Silicon Valley-baserede selskaber, som nu har til huse i Aarhus. Andre er for eksempel Google, Uber og Ebay, der også alle har en århusiansk udviklingsafdeling.

- Det er ikke sådan, at Airbnb kendte tech-miljøet i Aarhus, før vi gik i dialog med hinanden, og det er mit indtryk, at Aarhus først og fremmest er kommet på verdenskortet via de virksomheder, der er vokset ud af byen, og de store talenter herfra, der har fået en fod inden for hos de store selskaber. Det er via disse talenter, at selskaberne er rykket til Aarhus, fordi de stoler på deres dygtige og betroede medarbejdere, når de siger, at Aarhus er det rigtige sted at være, siger Christian Schwarz Lausten.

Gaest.com, som de danske Airbnb-selskab stadig hedder officielt, fortsætter som strategisk udviklingsenhed i Aarhus med reference til San Francisco og er underordnet forretningsbenet Airbnb for Work:

- Vi skal have udviklet produktet, så det passer ind i Airbnb, som har skabt et produkt over mange år og med mere end 1 mio. overnatninger alene i Danmark i 2018. Nu handler det om at udvide hele paletten omkring forretning og oplevelse, for hvis du har haft gode erfaringer med at bruge Airbnb til ferieformål, hvorfor så ikke også gøre det, når du er på forretningsrejse og skal bruge et mødelokale.

Gaest.com var aktiv i omtrent 15 lande ved overdragelsen til Airbnb og beskæftigede 14 medarbejdere. Airbnb er til stede i 190 lande, og teamet, der arbejder på platformen for bookning af mødelokaler, er allerede vokset til dobbelt-størrelse med 30 ansatte på tværs af Aarhus og San Francisco.

Annonce

Fuld fart på internationalisering

- Vi var i gang med at internationalisere Gaest.com og havde foretaget vores første opkøb - af svenske Bokarum.com i 2017 - men den volumen, som Airbnb arbejder med, og hvordan de er lykkedes med at trænge igennem globalt, var med til at overbevise os, og vi er ydmyge til hensyn til overgangen fra startup til at være en del af et så stort maskineri. For os er det lidt ligesom at være den store overraskelse, der pludselig rykker op i Superligaen, men omvendt har Airbnb også givet udtrykt for, at de er imponeret over, hvor langt vi har nået på få år, siger Christian Schwarz Lausten.

Med hensyn til udviklingen af det lokale tech-miljø er der ifølge Christian Schwarz Lausten ingen grund at være ydmyghed eller benovelse i sammenligning med udlandet:

- Uddannelses- og vidensmæssigt kan vi sagtens være med. Vi har et modent universitetsmiljø på tech-uddannelserne, men også på de halv-tekniske uddannelser som design, user experiences og markedsføring er vi langt fremme. Det er ligeså vigtigt for et startup-miljø, fordi salg i det i stigende grad handler om kommunikation, og også her har vi mulighed for at plukke lokale talenter fra den højeste hylde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et år med corona: Restaurantejer, sognepræst, selvstændig og butiksindehaver gør status på året der gik

AGF

David Nielsen efter sejr som kulmination på utrolig uge: - Nogle troede, at hængelåsen var røget af for os

Danmark

Formand for landets intensivlæger: - Børn med corona kan blive efterårets store udfordring

Annonce