Annonce
Aarhus

Sollamper i cykelsti skal øge sikkerhed

Sådan ser lamperne ud. De lyser kraftigere end de havelamper med solceller, som mange kender. Men de er ikke en erstatning for gadelamper. Det er ledelys, som skal gøre det mere sikkert i mørke. Foto: Thomas Nielsen-Grøn.

Lamper med solceller i asfalten, skal gøre cykelsti fra Højbjerg til Beder mere sikker.

Han tog et par fotos af de nedfræsede fotocelle-lignende kasser, som vi fluks mailede til kommunen og bad om en forklaring.

»Det er solcellelamper, og jeg står faktisk ude på cykelstien netop nu, hvor firmaet Geveco er ved at fræse de sidste 12 lamper ned i asfalten. Det er et pilotprojekt, som vi har arbejdet på et stykke tid,« siger anlægsingeniør Anders Kruse Christiansen fra Trafik og Veje.

Ingen erstatning for gadelamper
Han fortæller, at lamperne er aktive i samme øjeblik de lægges i asfalten på grund af solcellerne.

Så hvis man i aftenmørket kører ad strækningen fra Højbjerg Maskinfabrik og ud til der, hvor skoven før Beder begynder, så bliver man mødt af et flot lyshav.

Lamperne er placeret i asfalten med 30 meters mellemrum på cykelstien i begge retninger.

»Vi har valgt den strækning, fordi vi har fået henvendelser fra trafikanter, som har følt sig utrygge i mørket. Nu håber vi, at lyset kan skabe mere sikkerhed,« siger anlægsingeniøren.

Han forklarer, at solcellelamperne ikke er en erstatning for gadelamper. Det er ledelys, som har til opgave at vise trafikanterne, hvor vejen befinder sig.

Derfor har der været mange overvejelser. Lysene må ikke være så kraftige, at de får bilisterne til at tro, cykelstien er en kørebane.

Samtidig er det en æstetisk god løsning, som udover sin funktionelle værdi også er flot at se på.

Måske det spreder sig
Det er meningen, at solcellelamperne skal løbe helt til Beder, men sidste del af strækningen bliver først gjort færdig næste år.

Solcellelamperne har en forventet levetid på fem år. I den periode vil kommunen følge projektet og indhente vurderinger fra borgerne.

Bliver det en succes, er det muligt, at solcellelamperne spreder sig til andre af kommunens cykelstier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce