Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Solstorme og terror kan lamme samfundet: Er vi forberedt, hvis det umulige skulle ske?

"Er samfundet forberedt, hvis det umulige skulle ske? Det er ikke noget, jeg har hørt om, men det vil betrygge mig ikke så lidt, hvis man ville fortælle lidt om planer og katastroferobusthed, hvis strømmen skulle gå sådan rigtig for alvor", skriver Torben Busk. Arkivfoto: Kim Haugaard

DEBAT: Hvad nu, hvis strømmen går? Ikke bare et par minutter, men f.eks. nogle uger.

Det kan ske, hvis en omfattende solstorm rammer den nordlige halvkugle eller måske ved it-terror.

Sandsynligheden er måske ikke så stor, men solstorme oplevede man i England i 1859, og Canada havde store problemer efter en solstorm i 1989. Solstorme har det nemlig med at ødelægge transformatorer og følsom elektronik, og det lader sig ikke blot reparere natten over.

Annonce

Terror har sin helt egen uforudsigelige dagsorden.

Når elnettet er nede, bliver der mørkt og koldt. Køleskabet og fryseren stopper, tankstationernes pumper virker ikke, så vejtrafikken går i stå. Togdrift, færger og fly følger hurtigt efter. Internettet går ned sammen med telefoner, radio og tv, og stort set al elektronisk kommunikation holder op med at virke.

På et tidspunkt vil sygehusenes generatorer løbe tør for brændstof, så operationer og akutmodtagelse vil reduceres til et minimum. Respiratorer vil holde op med at virke, og ilt bliver en mangelvare.

Jeg synes, det er problematisk, at vi gennem de sidste 150 år har baseret vores liv, helbred og velfærd på, at der altid kommer strøm ud af stikkontakterne.

Hamstring vil sætte ind. Dagligvarebutikkernes hylder vil blive ribbet indenfor få dage. Og selv om der i nogle dage ville kunne opretholdes en nødforsyning, så vil den ophøre, når lagrene er tømte, for virksomhederne producerer jo heller ikke mere.

Desperation vil sætte ind sammen med kulde, mørke og mangel på fødevarer. Det vil få lovløshed og kriminalitet til at eksplodere. Samfundets kendte strukturer vil blive nedbrudt. Myndigheder og politi vil stå overfor en umulig opgave.

Er samfundet forberedt, hvis det umulige skulle ske? Det er ikke noget, jeg har hørt om, men det vil betrygge mig ikke så lidt, hvis man ville fortælle lidt om planer og katastroferobusthed, hvis strømmen skulle gå sådan rigtig for alvor.

Er du selv forberedt? Har du tilstrækkelig dåsemad, langtidsholdbart brød og drikkevarer, så familien kan overleve de første svære uger?

Har du gas til grillen, så du bare en gang imellem kan lave varm mad eller koge vand til en kop kaffe? Kan du selv skaffe varme, hvis det er vinter udenfor? Har du et lager af stearinlys og batterier til lommelygterne?

Vi håber naturligvis, at en sådan situation aldrig vil opstå, men det vil den nu nok på et eller andet tidspunkt og i en eller anden form.

Jeg synes, det er problematisk, at vi gennem de sidste 150 år har baseret vores liv, helbred og velfærd på, at der altid kommer strøm ud af stikkontakterne.Annonce
Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Alarm 112

Stak ekskone ned foran søn og datter, men forsvarer afviser manddrab: - Min klient aner ikke, hvad der gik af ham

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

Debat

Sæsonen er slut: Er det bare mig, eller bliver der truffet virkelig mange dårlige sportslige beslutninger i AGF?

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Der har længe været kaos: Nu lukker stærkt trafikeret vej i fire dage

Aarhus For abonnenter

Klubhus på Tangkrogen har været tre år undervejs: Forening har millionerne klar, men byggetilladelsen trækker ud

Kultur

Varm luft holder Northsides nye vartegn i luften

Annonce