Annonce
Aarhus

Solveig Stilling fandt vej som kunstner: - Vi har kun et liv, så man skal gøre det, man allerhelst vil

Solveig Stilling har altid drømt om at lave noget kreativt og er også uddannet i fashion-branchen. Hun kunne dog slet ikke finde sig til rette på arbejdsmarkedet og valgte derfor at blive selvstændig kunstner, hvor hun blandt andet laver keramik. En beslutning, hun ikke fortyder. - Det bedste er friheden. Jeg har altid overskud til at sende min datter i skole uden at skulle stresse, og jeg kan tage en fridag, hvis jeg har brug for det, siger hun. Foto: Axel Schütt
Solveig Stilling er egentligt uddannet skrædder, men hun kunne slet ikke se sit liv tage form som almindelig lønmodtager. Derfor har hun skabt sin egen hverdag som selvstændig kunstner, og hun synes, at flere bør tage springet, hvis de har lysten.

HARLEV: 15 kilometer fra Aarhus, i en lille længe i et stort hus fra 1950'erne har Solveig Stilling sit værksted.

Her hiver hun flere gange om ugen 200 kopper ud af ovnen, og det meste af den tid, der ikke går med at glasere, rette kanter til eller støbe kopper i forme, bruger Solveig på at lave kunst. Store og små skulpturer, malerier og fotokunst.

Alt sammen under navnet Studio Aarhus, som hun har drevet først på hobbybasis og siden på fuld tid i fem år.

Annonce


Det var en sorg for mig at være på arbejdsmarkedet, og det bundede nok i, at jeg følte sorg over ikke at passe ind, eller i hvert fald føle, at jeg ikke passede ind.

Solveig Stilling, kunstner


Når hun får en idé, er der sjældent langt fra tanke til handling, og sådan har 34-årige Solveig Stilling altid befundet sig bedst.

- Jeg har tit - særligt fra mine lærere - fået at vide, at jeg skal være et sted ad gangen. Det er jeg ikke så god til. Om jeg laver fotokunst, keramik, tøj eller teater, det er i mit hoved samme palet - jeg skaber. For mig handler det bare om, hvilken farveblyant jeg nu tager fat i, siger Solveig, der har en uddannelse som skrædder, og siden har læst fashion og overfladedesign på Designskolen i Kolding.

Som barn elskede hun at gå på opdagelse i farens værksted og bygge og opfinde ting, af det, der nu var. Det er samme følelse, Solveig sidder med i dag, når hun arbejder i sit eget værksted.

- Jeg elsker det, jeg laver nu. Det er virkelig det fedeste! Når folk spørger mig, hvad det allerbedste er, så har jeg virkelig svært ved at svare, for jeg elsker alle processerne, siger hun.

'Det her, det kan jeg godt'

- Jeg er total ordblind, og jeg har ikke bestået hverken 9. eller 10. klasse. Nok særligt på grund af min ordblindhed, har jeg altid fået at vide, at jeg ikke var god nok, siger Solveig, der gennem skoletiden har oplevet følelsen af ikke at passe ind.

Udover at hun var ordblind, så ville hun noget andet end de andre, og hun befandt sig godt i farens værksted.

- Jeg har altid gået andre veje, end folk har forventet. Jeg har altid haft en udbryder- og fridronning i mig og været rimelig ligeglad med, hvad andre tænker om mig, siger Solveig.

Egenskaber, som hun i dag tror gavner hende i det selvstændige liv.

- Det er vigtigt med en tiltro til, at det her, det kan jeg godt selv, hvis man vil være selvstændig. Det, tror jeg, kun er godt, siger Solveig.

Dobbeltkopperne, som Solveig Stilling sidder og tegner motiver på her, opstod egentligt som en fejl. - Jeg ville gerne lave en kop, som jeg selv tegnede på, og det skulle gerne være et motiv, der hylder kroppen og morlivet. Men den skitse, jeg tegnede først, var alt for stor til at være på én enkelt kop. Derfor kom jeg på, at lade motivet gå over på to kopper i stedet, siger hun. I dag er 'dobbeltkopperne' en af hendes bestsellere. Foto: Axel Schütt

Men andres forventninger - eller mangel på samme i forhold til, hvad hun var i stand til uddannelsesmæssigt - var det også vigtigt for Solveig, at få en uddannelse, og bevise, at hun rent faktisk godt kunne.

- Jeg fik ofte fik at vide, at jeg ikke kunne få en ordentlig uddannelse, og ikke kunne blive til noget, og så fik jeg det sådan lidt jeg skal fandme vise dem, siger Solveig.

Det gjorde hun så. Først med en uddannelse som skrædder, og derefter tog hun både en bachelor og en kandidat.

- Det var vigtigt for mig at bevise, at det kunne jeg rent faktisk godt, og jeg var stolt over, at det lykkedes, siger hun.

Annonce

Find modet og bryd ud

Efter studiet havde Solveig en periode, hvor hun arbejdede både som underviser og i tøjbranchen, men hun kunne hurtigt mærke, at det ikke var det, hun skulle.

Selvom Solveig Stilling var glad for sit gamle job, så følte hun også her, at hun ikke passede ind.

- Trangen til at blive fri og lave det, jeg havde lyst til, var større, og derfor var jeg ked af det, siger hun og fortsætter:

- Det var en sorg for mig at være på arbejdsmarkedet, og det bundede nok i, at jeg følte sorg over ikke at passe ind, eller i hvert fald føle, at jeg ikke passede ind.

Solveig Stilling

Solveig Stilling er 34 år gammel og bor med sin mand og datter i Harlev.

Hun er uddannet skrædder og har derudover en bachelor i fashion og en kandidat som tekstildesigner med speciale i overfladedesign fra Designskolen i Kolding.

Solveig laver keramik og kunst i sit firma Studio Aarhus, hvor hun især er kendt for sine kopper. Firmaet startede hun for fem år siden på hobbybasis, og for cirka to år siden gik hun fuld tid i værkstedet.

Følg Solveig på Instagram eller Facebook under navnet Studio Aarhus.

Solveig tror ikke, at hun er alene om, at have det sådan, og hun håber, at flere kan finde modet og bryde ud, hvis det er det, de helst vil.

- Vi har kun et liv, helt ærligt, så skal man gøre det med det liv, man gerne vil. Man skal gribe lysten og mulighederne, siger hun og fortsætter:

- Det undrer mig, at flere ikke tør tage springet, hvis det er det, de har lyst til. Vi er vokset op i en sikkerhedsboble, og det danske samfund er ikke helt gearet til den lidt usikre levestil, som det er jo er at være selvstændig. Forventningen er, at man følger den lige vej, får en uddannelse, et job, et hus ... alt det sikre.

Annonce

Kørt fast

Selv brød gjorde Solveig ud, da hun følte sig kørt fast i sit gamle liv.

- Samtidig fik jeg min datter, og jeg begyndte at tænke over, at det kunne være fedt at have et job, jeg kunne passe derhjemme, siger hun.

Det skulle være noget, hvor hun kunne bruge sine kreative evner og mindset, og samtidig var det vigtigt for Solveig at lave noget, hvor køberne kan se, at det er produceret i Danmark under ordentlige forhold.

- Forbrugerne har vænnet sig til, at en T-shirt skal koste 100 kroner, og det koster den slet ikke, hvis du selv skal producere den. Derfor er det svært at tjene penge på tøj i Danmark, hvis det skal være produceret ordentligt, og det er vigtigt for mig, at tingene er det, siger hun.

- Jeg har opbygget mine kollektioner, som man gør med en tøjkollektion, hvor man har nogle vilde, crazy styles - og så nogle sorte T-shirts. Det er de sorte T-shirts, der sælger, men de vilde styles der gør, at man bliver kendt. Mine kopper er de sorte T-shirts, og nu har jeg kæmpet i to år for at få det op at køre, så jeg også kan begynde at lave lidt vildere ting. Det er en velsignelse, at det løber rundt nu, for så kan jeg begynde også at lave kunst, siger Solveig, hvis næste drøm er at lave store skulpturer og værker. Foto: Axel Schütt

I stedet faldt valget på ler og keramik.

- Ler er ret taknemmeligt. Du skal have en ovn, og det er stort set det, siger hun og fortsætter:

- Jeg skulle selvfølgelig også lære håndværket, men jeg tror egentligt det lå nemt til mig, fordi jeg har en mesterlæreuddannelse som skrædder. Jeg ved, at der tit skal 1.000 fejl til, før ting sidder i skabet, og det gør mig ikke at bange at fejle.

Til at starte med, lavede Solveig sine ting i keramikværkstedet på Godsbanen i Aarhus, inden hun installerede en ovn i tilbygningen derhjemme, der nu fungerer som værksted.

Annonce

Gav sig selv to år

De første kopper og skåle blev solgt på diverse markeder rundt om i Østjylland, og langsomt men sikkert blev forretningen større og større. I dag går det ganske godt, og Solveig har udvidet med en ekstra ovn.

- Jeg gav mig selv to år, hvor den fik fuld gas - hvis det ikke kunne løbe rundt efter to år, så skulle det ikke være. Men nu er der gået to år, og det løber rundt, siger Solveig.

En tankegang hun mener, andre kunne lære noget af:

- Bliver du ved og tror på det, så tror jeg på, at det nok skal lykkedes. Og så sæt en tidsramme for dig selv. Jeg har givet den alt, hvad jeg har i to år, og derefter skal det stå selv. Men går det ikke, så har vi trods alt et sikkerhedsnet i Danmark, der griber én.

Annonce

Succes på Instagram

En stor del af succesen kan tilskrives hårdt arbejde, men Solveig Stilling tror også, at Instagram har spillet en rolle for hende.

- Instagram er virkelig fantastisk for os små iværksættere. Vi er blevet meget stærkere, for vi kan selv komme ud med vores produkter - de sociale medier er vores direkte vej til forbrugerne, siger hun.

Samtidig tror Solveig også på, at forbrugerne er vilde med den nærhed, som de sociale medier - og særligt Instagram - giver.

- Vi har meget direkte kontakt med køberne, men de har det også med os. De kan møde kunstnere bag virksomheden og komme med ind på eksempelvis værkstedet. Det giver en helt anden nærhed, siger hun.

Annonce

Erfaring fra uddannelse

Solveig Stilling kan trække på erfaringen fra sin uddannelse.

- Jeg er selvlært, men jeg har jo også noget fagforståelse. Det, at bygge en kollektion op, hvordan farver hænger sammen, og hvordan noget bliver en trend, det har jeg jo lært på skolen, siger hun og fortsætter:

- Mange siger, at det, jeg laver nu, er en helt anden boldgade, men det synes jeg ikke. Det jeg laver i Studio Aarhus handler jo også om overflade og trends. Jeg skal også kunne forudse, hvad næste trend er, og hvad mon bliver det næste, folk vil have, siger Solveig.

For hende handler det selvstændige liv om frihed.

- Jeg kan få min datter af sted i god tid i skole uden at skulle stresse. Har jeg en off-dag, så kan jeg selv bestemme, om jeg hellere vil på Aros og hente inspiration eller ned og bade på stranden. Jeg er fleksibel, og jeg kan skabe, hvad jeg har lyst til. Det handler om frihed, siger hun.

For at følge med efterspørgslen, var Solveig nødt til at investere i en ekstra ovn til alt sit keramik. Med de mange forskellige processer, tager en enkelt kop cirka to uger at lave. Til gengæld kan Solveig lave mellem 100 og 200 ad gangen. Foto: Axel Schütt
Solveig Stilling har sit værksted i en længe af huset i Harlev. Her laver kun kunst og keramik under navnet Studio Aarhus. - Når man er selvstændig, skal man klare sig selv, men sådan skal det også være. Jeg synes ikke, det er svært at være selvstændig, men jeg gav også mig selv lov til at give den alt, hvad den kunne, i to år - så måtte det briste eller bære. Det er skræmmende at være selvstændig, men det er også fedt. Det undrer mig lidt, at flere ikke tør gøre det, hvis de har lyst. Men vi er opvokset i en sikkerhedsboble, hvor vi skal have uddannelse, job, hus - alt det sikre, siger Solveig. Foto: Axel Schütt
Annonce
AGF For abonnenter

Særligt område til AGFs stemningsfans, 'kvindemad' og storskærm i fanzone: Her er 11 ting, det nye stadion kommer til at indeholde

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sara Slott bliver en del af Sportens Hall of Fame

Aarhus For abonnenter

Er der åbnet en 'stikker-linje' i ældreplejen? Vred rådmand kalder ny klagemulighed for udansk

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

Aarhus

Fødevarekontrollen kom tilbage efter flere måneder: Bananfluerne svirrede stadig rundt i køkkenet

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Debat

Danmark skal ud af EU: Nu samles vi til kamp for en ny afstemning

Alarm 112

26-årig mand dømt for voldtægt: Sendte nøgenbilleder af offer til flere venner

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Alarm 112

Serieindbrudstyv hærger et større område: Politiet har modtaget 40 anmeldelser om indbrud i biler i denne uge

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Aarhus

Emma og Emilie føler sig glemt af skole og regering: Hvornår begynder I at tage vores uddannelse lige så seriøst, som vi selv gør?

Annonce