Annonce
Aarhus

Solveigs livsværk gik op i flammer: Keramiker må starte forfra

Studio Aarhus i Viby brændte 11. august og har efterladt keramiker Solveig Stilling med et kæmpe oprydningsarbejde. Det er endnu uvist, om bygningen kan bruges til værksted igen. Foto: Studio Aarhus
En brand ramte for to uger siden Studio Aarhus' keramikværksted i Viby. Siden har Solveig Stilling knoklet med at rydde op og redde brugbare ting ud af bygningen, så hun på et tidspunkt kan fortsætte sit virke som keramiker.

VIBY: "Ikke alt går som man havde håbet", skrev keramiker Solveig Stilling 12. august på Instagram og Facebook.

Dagen før havde en brand raseret den bygning på Fabrikvej 8 i Viby, hvorfra hun driver sit værksted Studio Aarhus, og med ét blev tæppet revet væk under virksomheden, som også tæller tre-fire ansatte.

- I sidste uge var jeg bare i chok. Jeg har været helt ved siden af mig selv, siger Solveig Stilling, der stadig er ramt af brandens fatale følger.

Annonce

Det er endnu uvist om bygningen vil kunne bruges igen. Solveig Stilling håber, at det kan lade sig gøre at vende tilbage, for hun har været rigtig glad for at være i området.

Årsagen til branden er ikke meldt ud, men det er fastslået, at den ikke har noget med Studio Aarhus' keramikovne at gøre.

En taksator har været og besigtige skaderne, men forsikringsspørgsmålet er endnu ikke afgjort.

500 kopper stod klar

35-årige Solveig Stilling er oprindeligt uddannet skrædder og har siden læst fashion- og overfladedesign på Designskolen i Kolding.

Efter nogle år skiftede hun dog metervarer ud med ler. Hun startede Studio Aarhus op på hobbybasis og brugte Godsbanens keramikværksted.

For tre år siden satte hun alt ind på keramikken og indrettede værksted i en længe af sit hjem i Harlev.

Solveig Stilling har i de seneste tre år arbejdet med keramik under navnet Studio Aarhus. Først i hjemmet i Harlev, siden i et større værksted i Viby, som nu er brændt. Foto: Axel Schütt

De første kopper og skåle blev solgt på markeder rundt om i Østjylland, og langsomt men sikkert voksede forretningen og efterspørgslen på hendes keramik.

Derfor blev rammerne snart for små, og i januar i år rykkede Studio Aarhus ind i et 220 kvadratmeter stort lejemål i Viby.

- Siden har vi kørt med fuld skrald på og haft ansatte. Det har taget tid at lære folk op, og vi har haft svært ved at følge med i forhold til butikker og kunder, siger Solveig Stilling og fortsætter:

- Dagen inden branden stod 500 kopper færdige. Vi kiggede på hinanden og sagde: "Nu ruller det. Nu er alle lært op, og vi kan køre en stor produktion". Og så brændte det hele. Så man må sige, at vi stoppede på toppen, siger hun.

Annonce

Stort oprydningsarbejde

Solveig Stilling og flere andre har siden branden været i gang med et stort oprydningsarbejde for at redde, hvad der reddes kunne.

- Vi er stadig i gang med at rydde op. Vores ovne har vi kunnet redde. Vi har renset støbeformene, men vi ved endnu ikke, om de kan bruges. Derudover har vi kunnet redde nogle borde, men det er ikke meget, fortæller hun.

En brand har raseret Studio Aarhus i Viby. Keramiker Solveig Stilling og flere andre har siden forsøgt at redde støbeforme, borde og keramik ud af bygningen. Heldigvis kunne ovnene reddes. Foto: Studio Aarhus

Solveig Stilling er ked af, at branden i Studio Aarhus også går ud over de ansatte.

- Studio Aarhus har været et sted, hvor kreative piger kunne starte noget op. Det er små selvstændige, som arbejdede her, hvor jeg kunne hjælpe dem videre, så de også stille og roligt kunne begynde at leve af deres egne ting, forklarer hun.

Annonce

Blomster og hænder

Siden branden er det væltet ind med støtteerklæringer til den uheldsramte keramiker.

- Jeg er helt overvældet. Folk har skrevet og sendt blomster. Alle har følt med os. Der er troppet mennesker op hver dag for at hjælpe med at vaske af og bære ting ud af bygningen. Det er dejligt at opleve, at der er mange, som gerne vil give en hånd med, når krisen kradser, siger hun taknemmeligt.

Studio Aarhus

Studio Aarhus er skabt af 35-årige Solveig Stilling.

Hun er uddannet skrædder og har derudover en bachelor i fashion og en kandidat som tekstildesigner med speciale i overfladedesign fra Designskolen i Kolding.

Solveig laver keramik og kunst i sit firma Studio Aarhus, hvor hun især er kendt for sine kopper.

Solveig Stilling bor med sin mand og datter i Harlev.

Følg hende på Instagram eller Facebook under navnet Studio Aarhus.

- Jeg prøver at trøste mig selv lidt med, at jeg har banket det hele op med mine egne hænder, så jeg kan jo gøre det igen. Jeg har fortsat kunderne, så jeg skal ikke starte helt forfra, som for tre år siden, forklarer Solveig Stilling, der dog også erkender, at branden er et massivt tilbageslag.

- Jeg vil gerne i gang igen, det er jo mit hjertebarn. Men lige nu trænger jeg til et pusterum. Det er et livsværk som er væk. Jeg har drømt om det her, siden jeg var en lille pige, så jeg skal lige sluge den, inden jeg kan komme op på hesten igen.

Solveig Stilling er oprindeligt uddannet skrædder og fashiondesigner. I dag arbejder hun med kunst og keramik i Studio Aarhus, som for to uger siden blev ramt af en brand. Foto: Studio Aarhus

Men den ukuelige keramiker giver ikke sådan op:

- Inden for design tænker man tit, at man kan tænke sig til den perfekte bestseller, men faktisk har nogle af vores bestsellere ofte taget udgangspunkt i en fejl, som siden viser sig at være fantastisk. I dag har vi gået og snakket om, at det er helt forfærdeligt, at værkstedet er brændt, men måske kan det også være, at vi rejser os i en helt anden form og i noget, som er endnu bedre end sidst. Vi må håbe, at vi kommer der til.

Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-stramning i Aarhus: Børn skal afleveres udenfor børnehaven og skolers julefester aflyses

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Alarm 112

Kattegat truer Kattegatcenteret: Beredskabet kæmper for at holde vandet ude

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Alarm 112

Sne og kuling i vente: - Vejene kan blive hamrende isglatte

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet efterlyste ældre mand: Fundet i god behold af familien

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Annonce