Annonce
Sport

Som brødre de delte

<p>26.200 tilskuere overværede finalen mellem de to jyske hold - AGF og Esbjerg fB - i Københavns Idrætspark 28. april 1957. Her har anfører Aage Rou Jensen netop fået overrakt pokalen. Arkivfoto: Aage Sørensen/Scanpix</p>

Stiften.dks nedtælling til pokalfinalen er nået til andet afsnit - AGFs finalesejr i 1957 - hvor brødrene John og Erik Jensen sendte pokalen hjem til Aarhus med hver sin scoring inden for kampens sidste 10 minutter.

AGF havde seks gengangere med i startopstillingen fra 1955-finalen, da Esbjerg fB med venstre-wingen Jens Peter Hansen som den store profil stod på den modsatte banehalvdel i Københavns Idrætspark to år senere.

Annonce
Aage Rou Jensen bliver båret i guldstol af holdkammeraterne oven på 2-0 sejren over Esbjerg fB i pokalfinalen anno 1957. Arkivfoto: Aage Sørensen/Scanpix

Målmand Henry From, halfbackerne John Amdisen, Hans Christian Nielsen og Jørgen Olesen, samt inner-wingerne Aage Rou Jensen og John Jensen var alle med til at sparke den første pokal hjem til Aarhus, og især sidstnævnte kom til at spille en hovedrolle i 1957-finalen sammen med sin bror, Erik Jensen.

26.200 tilskuere overværede finalen mellem de to jyske hold - AGF og Esbjerg fB - i Københavns Idrætspark 28. april 1957. Her har anfører Aage Rou Jensen netop fået overrakt pokalen. Arkivfoto: Aage Sørensen/Scanpix

De to brødre tegnede sig nemlig for pokalfinalens to scoringer, der begge faldt inden for kampens sidste 10 minutter. Først på pletten var centerforwarden Erik Jensen på lillebror Johns oplæg, og kort efter var rollerne byttet om, da storebror Erik assisterede lillebroderen. John Jensen blev i øvrigt pokalturneringens samlede topscorer i 1957 med sine otte træffere ud af 20 AGF-scoringer i alt undervejs mod den anden pokal.

Erik Jensen scorer det første mål i pokalfinalen i 1957. Få minutter senere og kort før slutfløjtet fulgte lillebror John op med sin ottende scoring i årets pokalturnering. Arkivfoto: Aage Sørensen/Scanpix

Den anden 'The Double'

AGF vandt også mesterskabet samme år og blev dermed den første danske klub til at vinde 'The Double' herhjemme to gange. En bedrift, som tre klubber siden har tangeret - nemlig Vejle i 1958 og 1972, Brøndby i 1998 og 2005 samt FC København i 2004 og 2009.

<p>Aage Rou Jensen bliver båret i guldstol af holdkammeraterne oven på 2-0 sejren over Esbjerg fB i pokalfinalen anno 1957. Arkivfoto: Aage Sørensen/Scanpix</p>

Den sidste danske klub, der har formået at vinde 'The Double' er AaB med triumferne i 2014.

På vejen til finalen i 1957 havde AGF'erne slået Birkerød, Fremad Amager, Vejle og de forsvarende pokalvindere fra Frem ud. Arbejderklubben fra Valby havde året før elimineret AGF i semifinalen i holdets forsøg på at forsvare af den første pokaltitel, men nu var rollerne altså byttet om.

I selve finalen forsøgte Esbjerg at overraske århusianerne ved at stille op med seks angribere i forreste linje modsat de dengang vanlige fem. Planen så ud til at lykkes i 1. halvleg, men vestjyderne scorede ingen mål og gik i stedet døde efter pausen, hvor blandt andre Jørgen Olesen, Aage Rou Jensen og pokal-fighteren John Amdisen storspillede og sendte pokaltitel nummer to hjem til Aarhus.

Du kan læse de øvrige afsnit i nedtællingsserien herunder:

DEL 1: Pokalen i 1955 - »Pokalen, der hører hjemme i Aarhus«

DEL 2: Pokalen i 1957 - »Som brødre de delte«

DEL 3: Pokalen i 1960 - »AGFs unikke rekord«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Vand oversvømmer kørebanen på E45: Kraftige opbremsninger giver farlige situationer

Annonce