Annonce
Aarhus

Som dreng blev han spottet ved et busstop: Nu er han verdensstjerne og særligt glad for Aarhus

Mikhail Usov har humor og let til smil. Her er ukraineren i Tivoli Friheden i en pause fra træningen på natcabareten. Foto: Hans Petersen
Den poetiske klovn er fast inventar i det store Cirque du Soleil, og de fire i familien har pas i fire forskellige nationer.

AARHUS: De kigger en ekstra gang i paskontrollerne overalt, når Mikhail Usov dukker op med sin familie. De er fire og har pas fra lige så mange nationer.  Han er ukrainer, hustruen russer, den ene datter tysker, den anden amerikaner.

- Vi er altid på tur, og børnene er født på turene, forklarer den 54-årige poetiske klovn, som er blevet et meget stort navn i artisternes verden. I de seneste 11 år har han rejst med det ypperste af alt i den verden, Cirque du Soleil, der kommer hele verden rundt.

Lige nu er han i Aarhus og optræder i Natcabareten i Tivoli Friheden som led i Aarhus Festuge. I alt ni gange, første forestilling var fredag, sidste lørdag 4. september.

Annonce

Hjerte for Aarhus

Mikhail Usov har hjerte for Aarhus efter oplevelsen sidste år. Ukraineren, der nu bor nær San Francisco i USA, havde kontrakt med Aarhus Festuge sidste år. Men alt inclusive natcabareten blev aflyst i sidste øjeblik, og i kontrakten stod, at der intet honorar var, hvis forestillingen blev aflyst.

Usov måtte blive hjemme, men han blev lykkelig, da festugen alligevel udbetalte halvdelen af honoraret og endnu lykkeligere, da resten af honoraret dukkede op en måned efter i en tid, hvor coronaen stadig hindrede ham i at arbejde. Halvandet år i alt med ledighed var en hård tid.

Annonce

Giver kredit

- Det var stort af festugen at udbetale pengene alligevel, og det har vi høstet kæmpe kredit på, så vi kan få de dygtige kunstnere til at komme hertil igen. Én god ting var der: Flybilletten. Den kunne bruges indtil et år efter, så den er han kommet herover på, fortæller agenten, århusianeren Henrik Mortensen, som er manden, der skaffer de optrædende til Natcabareten ligesom han for eksempel bistår Søren Østergaard, når han skal bruge artister til Zirkus Nemo.

Mikhail Usov er fra Ukraine, bor i USA og er poetisk klovn. Han arbejder med fem store numre, og lige nu er han i natcabareten i Aarhus Festuge. Foto: Aarhus Festuge

- Usov var så glad for, at vi honorerede ham, at han holder kontakt med os hele tiden og takker og forklarer, hvor meget det har betydet for ham, siger Rikke Øxner, festugens chef.

- Det reddede min families liv i lang tid, siger Mikahail Usov, da vi mødes i Hermans i Tivoli Friheden i en pause i træningen til dette års natcabaret.

Annonce

Pause fra Cirque de Soleil

Hustru og døtre er ikke med denne gang, for børnene er blevet otte og seks år og begyndt i skole, så de er hjemme sammen med mor.

Der er pause fra Cirque du Soleil for tiden, fordi det store cirkus, der rejser med mange forskellige forestillinger, ikke er kommet i gang med alle endnu. Det giver Mikhail Usov lejlighed til at optræde andre steder, og derfor er det lykkedes Henrik Mortensen at få ham hertil. Det har han arbejdet på længe.

Jeg elsker også Ukraine, og jeg føler mig ikke knyttet til ét sted.

Mikhail Usov

Et andet sted har også bud efter ham, når han har pauser fra Cirque du Soleil. Det er ingen ringere end den verdensberømte Bolshoi-ballet i Moskva, hvor han laver et nummer sammen med en kvindelig verdensstjerne i ballet.

Annonce

Vejen til scenen

- Vejen til scenen var besynderlig, siger Mikhail Usov og slår et stort grin op, som han gør mange gange under samtalen.

- Jeg boede i Ukraine i den store by Kharkiv, der nu har halvanden million indbyggere. Da jeg var 14 år, blev jeg kontaktet af en mand på 70 år, da jeg stod ved et busstop. Han ville have min mors navn og telefonnummer. Det fik han, og jeg glemte alt om det. En søndag fire uger efter ringede han til min mor og sagde, at han gerne ville have mig til at blive jonglør og komme i cirkus. Jeg sagde nej flere gange, for jeg var jo ikke klovn. Men han blev ved. Så en dag stod jeg i hans hjem, der var fyldt med farver i en nation, hvor alt ellers var gråt. Han bad mig lave kolbøtter frem og tilbage og jonglere. Der begyndte det, forklarer Mikhail Usov.

Hvorfor kontaktede han dig ved busstoppestedet?

- På grund af min statur og mit udseende. Han kunne se, at jeg havde kroppen til det og talent, svarer Mikhail Usov.

Annonce

Til Kasakhstan

Da han var 16 år, blev han opdaget af et cirkus i Kasakhstan. Den karriere blev afbrudt af to tvungne år som soldat i den russiske hær.

- Jeg kørte tank, men da jeg var færdig med hæren som 20-årig, havde jeg ændret mig så meget, at folk ikke længere syntes, jeg var morsom. En klovneskole i Moskva var svaret på det. Jeg lærte og lærte, og til sidst kom jeg tilbage på scenen. Der fandt jeg ud af, at der somme tider skal uendeligt små ting til at gå fra kedelig til morsom, siger Mikhail Usov.

Annonce

Østeuropa som tema

Han har optrådt i Aarhus før.

Første gang var i 1999.

- Vi havde Østeuropa som tema for festugen, og festugechefen Lars Seeberg sagde, at så måtte jeg udelukkende bruge østeuropæiske artister i natcabareten. I Moskva så jeg fire ikke særligt kendte, men upcoming klovner. Mikhail Usov var en af dem, og ingen kunne dengang vide, at han ville blive et stort navn. I Aarhus var folk ellevilde med ham, og alle billetter blev solgt, forklarer Henrik Mortensen.

For 12 år siden var Mikhail Usov i natcabareten igen i en duo, og året efter blev han hyret af Cirque du Soleil.

- Det er absolut det største i branchen med nycirkus. De har de bedste designere, de bedste skræddere, de bedste instruktører og de bedste kokke, som laver mad fra de mange nationer, som artisterne kommer fra, forklarer Henrik Mortensen, inden arbejdet kalder på Mikhail Usov.

Efter Aarhus tager han tilbage til hjemmet nær San Francisco. Han glæder sig til at tage sit lille, nye teater i brug med plads til syv tilskuere. Det er en tilbygning til hjemmet og hedder Abrikos-teatret, fordi der står abrikostræer udenfor.

Er det der, du bedst kan lide at være?

- Nej jeg elsker også Ukraine, og jeg føler mig ikke knyttet til ét sted, siger Mikhail Usov.

Mikhail Usov er en verdensstjerne i sin kunst. Foto: Aarhus Festuge

Cirque du Soleil

Mikhail Usov er 54 år og født og opvokset i Ukraine. Som 16-årige kom han til Kasakhstan. Bor i dag nær San Francisco, USA, med sin kone og to døtre. Har de seneste 11 år arbejdet og optrådt for Cirque du Soleil.

Cirque du Soleil betyder »solens cirkus« på fransk og er et canadisk underholdningsimperium med base i Montreal, Quebec.

Genren er nycirkus og består af cirkusnumre som flettes sammen til en handling af musik, kulisser og kostumer i hver forestilling.

Billetter her: www.aarhusfestuge.dk/arrangementer/natcabaretAnnonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-stramning i Aarhus: Børn skal afleveres udenfor børnehaven og skolers julefester aflyses

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Alarm 112

Kattegat truer Kattegatcenteret: Beredskabet kæmper for at holde vandet ude

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Alarm 112

Sne og kuling i vente: - Vejene kan blive hamrende isglatte

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet efterlyste ældre mand: Fundet i god behold af familien

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Annonce