Annonce
Mærk Aarhus

Som hånd i handske

Foto: Mærk Aarhus
Engang kunne det aarhusianske borgerskab handle i Randers Handskefabrik, der gennem historien har forsynet hof og adel med lædervarer af ypperste kvalitet. Butikken i Søndergade 17 lukkede dog i 1910. Men så i sommer – efter 111 års pause – dukkede en ny Rhanders-butik op i Volden 4. En perfekt lokation, kalder den nye ejer af det historiske brand, Rina Hansen, det

”Det viste sig at være Ingers handsker. Et par bløde, ru, såkaldte Randers handsker (…). Han foldede dem langsomt ud og betragtede dem længe. Han førte dem op til sit ansigt, inddrak begærligt deres duft og smilte tungt.”

Det er velkendt, at der skal storytelling til for at skabe et brand i dag. Den slags kan undertiden virke søgt, men når det gælder Rhanders, kommer historien naturligt. Ovenstående citat er fra Henrik Pontoppidans udødelige klassiker ”Lykke-Per”. Da romanen udkom i 1898, havde Randers Handskefabrik allerede eksisteret i 87 år, og frem til
1. verdenskrig fandtes der sågar filialer i New York og London. For nylig åbnede der endelig én i Smilets By - efter 111 års pause.

- Jamen, Randers Handsker har altid været et begreb. Vi står for det, som vi altid har stået for. Det er den fineste danske kulturarv, og vi holder fast i traditionen og det gode håndværk, fortæller Rina Hansen, 42, der sammen med sin mand, Thomas Bro Hansen, i 2019 overtog den hæderkronede virksomhed.

Ændret strategi

På det tidspunkt havde Rhanders kun filialer i hjembyen og på Strøget i
København. Den klare ambition var først at blive placeret i Københavns Lufthavn; lejekontrakten lå faktisk klar, men corona-pandemien kom i vejen. I stedet åbnede den tredje butik i Volden 4 den 1. juli – lige overfor et andet firma med rødder tilbage til 1800-tallet, nemlig A.C. Perchs Thehandel.

- Det var egentlig ikke tanken, at vi skulle åbne i Aarhus som det første, men lokationen bød sig til. Placeringen er bare perfekt. Volden er jo det fineste stræde, nærmest eventyrligt, når vi taler om heritage-mærker. Så vi måtte lige afvige fra den lagte strategi, ler Rina Hansen, der selv er fra Aarhus.

Det er dog ikke meget, hun har boet i Smilets By, siden hun i slutningen af 90erne blev student fra Katedralskolen. Efter uddannelse i design gik karrierevejen over Australien og USA, inden hun havnede i London, hvor hun i en årrække arbejdede med digitalt salg og branding for blandt andet Burberry. Hjemvendt til Danmark brugte hun sin ekspertise i en ledende stilling i Hummel. I dag bor hun meget naturligt i Randers sammen med sin mand og deres to tvillingepiger på ni år.

Den fysiske butiks berettigelse

Den digitale del af at drive tøjvirksomhed er essentiel. Men man skal samtidig have historien med, værne om traditionen.

- Når man træder ind i butikken her, skal man have fornemmelsen af den fineste service. På samme måde som man går til en skrædder, bliver man her så at sige behandsket. Det er den fysiske butiks berettigelse, at man som kunde kan mærke og føle det fine læder mod huden. Når man så står i butikken, falder blikket også på andre ting i sortimentet: Huer, tørklæder og strikbluser.

I erkendelse af, at salg af handsker er sæsonbetonet, er planen at udvide sortimentet i de kommende år. Akkurat som det var tilfældet, da der i forrige århundrede lå en filial i Aarhus, i Søndergade 17.

- Dengang havde man et mere helstøbt sortiment med skindjakker, hatte, accessories, som man kalder det i dag. Eksempelvis er hatte på vej ind igen. Vi lancerer snart nogle klassiske kasketter, caps, hvor klappen er af læder, mens foret er i silke. Men handsker er og bliver kernen i vores forretning. Som eksempelvis modellen ’Anna’. Den har vi haft i sortimentet i 80 år, og den er lavet efter et mønster fra 1830. Så det er lidt ligesom møbelklassikerne.

Handske søger mage

Ligesom fine møbler kan trænge til ny polstring, skal handsker også en sjælden gang repareres. I princippet er et fint par nærmest uopslidelige, men foret kan trænge til fornyelse. Den opgave kan de også klare, enten i Volden eller på fabrikken i Randers. De fleste kender til det ærgerlige i at miste en enkelt handske, men også det er der råd for. Mange gamle modeller er således fortsat i produktion.

- Vi oplever kunder, der kommer ind med en 60 år gammel handske, som søger sin mage. Det er virkelig slow fashion. Så langt væk fra brug-og-smid-ud-konceptet, som man kan komme.

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden