Annonce
Aarhus

Som taget ud af et Anders And-blad: Brandvæsnet måtte hjælpe kat ned fra højden

En kat måtte have assistance af Østjyllands Brandvæsen til at komme ned fra højden. Modelfoto: Iris
Østjyllands Brandvæsen måtte onsdag rykke ud til en af de mere særprægede opgaver, da en kat var kommet for højt op og ikke selv kunne finde ned igen.

VIBY: Det lyder næsten som noget, der er taget ud af en tegneserie, men det skete i virkeligheden.

Onsdag havde en kat forvildet sig højt op. Så højt at den ikke selv kunne komme ned igen og efter et par forskellige mislykkede redningsforsøg endte det med, at Østjyllands Brandvæsen måtte sende mandskab til Rosenhøj Allé for at hjælpe den stakkels hjælpeløse, mjavende missekat ned igen.

Østjyllands Politi fik en anmeldelse onsdag kl. 11.52 fra en beboer i et lejlighedskompleks på Rosenhøj Allé, der på det tidspunkt i to dage havde lagt øre til underboens kat, der sad ude på den franske altan og mjavede. Katten kunne ikke selv komme derfra, og underboen skulle være bortrejst.

Beboeren blev i første omgang opfordret til at kontakte viceværten med henblik på at fremskaffe en stige, så katten kunne hjælpes ned. Beboeren ringede dog kort efter tilbage og oplyste, at viceværten ikke kunne hjælpe, men at man prøvede at tage kontakt til boligforeningen.

Da boligforeningen kort efter også ringede retur med besked om, at de heller ikke kunne hjælpe med at få katten ned, blev Østjyllands Brandvæsen sat på opgaven, som sendte stige og mandskab til Rosenhøj så misser kunne komme i sikkerhed.

Annonce

Papegøjer og stuefugle

Det er ikke hver dag, at Østjyllands Brandvæsen bliver kaldt ud til den slags aktioner. Der kan godt gå en måned eller to mellem indsatserne af den karakter, fortæller indsatsleder hos Østjyllands Politi Johnny Damgård.

- Det er oftest kattekillinger, der skal have hjælp til at komme ned fra højden, men det sker også, at vi skal ud for at hjælpe med at indfange papegøjer eller stuefugle, der har forvildet sig udenfor, fortæller indsatslederen.

Det er dog ikke noget, som Østjyllands Brandvæsen er vilde med at reklamere med.

- Så ringer alle bare til os, hver gang et kæledyr er kommet lidt for højt op, og vi har andre og vigtigere ting at tage os til, forklarer Johnny Damgård.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce