Annonce
Aarhus

Sommeren bød på usædvanligt mange lyn og lynskader: I Hjortshøj futtede fjernsyn af på stribe

En andelsboligforening med 19 huse i Hjortshøj er blandt de ramte af de mange lyn i 2019. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Tryg haft haft omkring 2.800 anmeldelser om skader efter hagl, skybrug og lyn.

AARHUS: Kæmpehagl, skybrud og usædvanligt mange lyn.

Det har været en sommer med vildt vejr, hvor især lyn har domineret mellem himmel og jord.

Lyn er også det varme emne i en andelsboligforening med 19 huse i Hjortshøj nord for Aarhus.

Her hørte 85-årige Else Svensson hørte sit livs højeste brag.

- Jeg sad og så fjernsyn og har aldrig hørt så højt et brag. Fjernsynet gik ud, og jeg satte en DVD i for at se en film, og da den var slut, så virkede fjernsynet igen. Tordenbraget var så voldsomt, at jeg ikke ved, om det tog min hukommelse, siger hun til DR Østjylland.

I det hele taget røg der en del fjernsyn den dag i Hjortshøj. Et af dem var hos 11-årige Carla Søberg Christensen og familien.

- Da jeg kom hjem fra skole og ville tænde for fjernsynet, så sagde det klik, klik, klik, og jeg vidste ikke, hvad der var galt, fortæller hun.

Hun slukkede stikkontakten og ringede til sin far, og da far Thomas Christensen kom hjem, havde han hørt, at lynet havde ramt deres boligforening.

- Det sagde klik og lugtede træls. Det blev aldrig til et fjernsyn igen, så vi bestilte et nyt ved forsikringen. Heldigvis skete der ikke mere end det.

I alt har Tryg haft omkring 2.800 anmeldelser om skader efter hagl, skybrug og lyn i juni, juli og august, og der kan stadig komme flere anmeldelser. Lyn udgør cirka 1.500 af skaderne altså mere end halvdelen.

Det er næsten fire gange så mange lynskader, når man sammenligner med 2018 og dobbelt så mange som i 2017.

Annonce

Rigtig vild sommer

Værst gik det for sig ved David Tore Gravesen.

- Det gik trinvist, at vi fandt ud af, at tingene gik i stykker. Det første var vaskemaskinen. Vores store dreng skulle helt usædvanligt sætte en vask over og sagde, at maskinen bippede på en mærkelig måde, siger han til DR Østjylland.

Dertil blev en opvaskemaskine, drengenes Playstation, en computerskærm, flere opladere, en router og en mælkeskummer også ofre for lynnedslaget.

Et andet sted de mærker, at der har været tryk på sommerens vejr, er hos Tryg Forsikring. Det fortæller skadeschef Charlotte Dietzer.

- Det har være en rigtig vild sommer. Vi har oplevet alt fra hagl på størrelse med golfbolde til tornado og usædvanligt mange lyn, der har forårsaget skader hos vores kunder.

De typiske skader er, at elektronisk udstyr står af, men der er også andre scenarier.

- Det værste scenarie er, hvor lynet er slået ned i huset, og det er brændt ned til grunden. Vi ser også, at lyn slår ned, og der kommer en flænge i huset, så murstenene knækker og skal repareres, eller stikkontakter hopper ud af væggene, fordi der er så stor brandskade, når lynet slår direkte ned, fortæller Charlotte Dietzer til DR Østjylland.

David Tore Gravesen har regnet ud, at skaderne i huset beløber sig til mellem 10.000 og 15.000 kroner. Det, han ikke havde regnet med, var, at hans forsikring ikke dækkede den slags skader.

Vaskemaskinen var det første, som familien på seks købte igen.

- Vi vaskede vi op i hånden i nogle måneder. Drengenes Playstation er heller ikke blevet erstattet endnu, men så har de lavet andre fede ting og spillet en masse fodbold, siger David Tore Gravesen.

Poul Nyholm troede, at han var sluppet uden skader bortset fra det chok, lynnedslaget gav hans kone.

- Da jeg kom hjem, kunne jeg høre på min kone, at det havde været voldsomt. Da der var gået en måned, tændte vores komfur, uden vi havde bedt om det. Det var ret upraktisk, og man kunne ikke rigtig slukke det igen. Jeg ringede til forsikringen, og de var enige i, at det ikke var hensigtsmæssigt.

Lynskaderne kan nemlig vise sig med forsinkelse, fortæller Charlotte Dietzer.

- Både fryser og større hårde hvidevare kan godt klare et større strømsvigt, men så går der lige lidt tid efter, og så står det af. Det skal man absolut være opmærksom på, siger hun.

I følge DMI er antallet mere end fordoblet siden sidste år, fortæller DMIs meteorolog Herdis Damberg.

- Sidste sommer havde vi rigtig flot vejr og meget varmt vejr generelt for Nordeuropa. Denne her gang har vi ligget lidt på skellet mellem den meget varme luft mod syd og den køligere luft vest og nord for os, siger hun.

Når det slår gnister, hænger det helt konkret sammen med op- og nedstigende varme og kolde luftstrømme. Det får positivt ladede partikler til at ligge i toppen af skyen, og de negative i bunden af de store tordenskyer.

- Spændingen bliver til sidst så stor, at den på en eller anden måde skal udløses af skyen, og det danner lynene altså den enorme spændingsforskel mellem de positive og de negativt ladede partikler, siger hun til DR Østjylland.

Kilde: DR Østjylland

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce