Annonce
Indland

Sommeren er slut: Byger og 15 grader rammer Danmark

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Efter massiv sensommervarme vil byger og køligere temperaturer præge det danske vejr i den kommende uge.

Ifølge kalenderen er det officielt blevet efterår i Danmark, og det følger vejret nøje med klassisk efterårsvejr i den kommende uge.

Det fortæller meteorolog hos Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, Lars Henriksen tidligt mandag morgen.

- Efter massiv varme og sol i weekenden er vi officielt trådt ind i efterårsmånederne, og det følger vejret.

- Det bliver meget omskifteligt med lidt eller nogen sol, byger og lokalt torden, siger Lars Henriksen.

Mandag bliver det ifølge meteorologen mellem 15 og 20 grader, hvor det bliver varmest i den østlige del af landet. Bygerne kan ramme hele landet og vil have mellem en til fire millimeter regn i sig.

Vinden vil blive frisk til jævn fra vest, men kan blive hård i den nordøstlige del af landet.

Det ustadige vejr vil fortsætte tirsdag og resten af ugen.

- Der kommer fronter ind fra vest, der giver denne ustadige periode. Det er helt klassisk dansk efterårsvejr og almindeligt, når vi får vind fra vest, siger Lars Henriksen.

Temperaturerne vil også ligge mellem 15 og 20 grader tirsdag.

Ifølge DMI bliver onsdag ugens mest regnfulde dag med op mod 13 millimeter på landsplan. Temperaturerne vil samtidig være en smule højere onsdag, oplyser Lars Henriksen.

Temperaturerne falder dog igen torsdag og fredag, hvor det vil blive mellem 13 og 18 grader og med både byger og lidt sol.

Det efterårsagtige vejr skyldes, at højtrykket, der lå øst for Danmark i sidste uge og sendte massiv varme ned over landet, er blevet brudt.

I stedet trækker fronter ind over fra vest, der giver dette typiske danske efterårsvejr, som Lars Henriksen beskriver det.

Desværre for de solglade danskere er der ikke tegn på, at sommeren vender tilbage lige foreløbigt. Til gengæld skulle det heller ikke blive så koldt, at der skulle komme nattefrost.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus

Stor eftersøgning efter 4-årige der forsvandt fra børnehaven - men de skulle bare hjem at lege

Annonce