Annonce
Livsstil

Sov under stjernerne: Oplev supermåne, lysende natskyer og meteorsværmen Perseiderne

Det kaldes en supermåne, når månen er større end normalt. Foto: Alfredo Ruiz/Colourbox
Sommeren står for døren og inviterer til sand mellem tæerne og bølgeskvulp i ørerne, men der er alt mulig grund til også at skifte lyset ud med mørket og opleve en sommernat under åben himmel fra en strand på den danske kystlinje. Observatoriet giver her fif til, hvad du kan opleve på stjernehimlen, og hvad der er godt have med i tasken, når du er på tur.

Når du én gang har prøvet at drikke morgenkaffe på en strand i Danmark efter et morgenbad i solopgangen, bliver du ulidelig at være sammen med. For du kommer ikke til at tale om andet i meget lang tid. Og hvis du topper oplevelsen med én af dem fra listen herunder, bliver det endnu værre. Til gengæld vil du have et minde for livet.

Oplev lysende natskyer

I sommermånederne reflekteres Solens lys på himlen, selvom den er gået ned bag horisonten. Lyset rammer vanddamp, der er frosset til is og har bundet sig til støvkorn højt oppe i Jordens atmosfære. Det kan man se som lysende natskyer, der med sin højde på op til 90 kilometer over os, er en slags grænsevogter til rummet.

Naturvidenskab

Observatoriet i Brorfelde på Midtsjælland er en sciencepark og et videnskabsmuseum med fokus på naturvidenskab - lige fra Jordens indre til det ydre rum.

Christian Schubert, Eline Asmussen og Jonas Storm er formidlere på Observatoriet og er til daglig dem, gæsterne møder, når de besøger scienceparken, der ligger 15 kilometer syd for Holbæk.

De tre formidlere fortæller om alt mellem himmel og jord, men er mere præcist specialiserede inden for biologi, geologi og astronomi. Deres primære opgave på Observatoriet er at opmuntre andre til at være nysgerrige på naturvidenskabens forunderlige verden.

I denne klumme deler de inspiration til, hvad du kan opleve på sommerens stjernehimmel.

Christian Schubert, Eline Asmussen og Jonas Storm er formidlere på Observatoriet i Brorfelde. PR-foto

Du kan se de lysende natskyer i klart vejr fra slutningen af juni og frem til starten af august. Tidspunktet kan variere, men fænomenet opleves bedst fra midnat og natten igennem.

Annonce

Find sommertrekanten

De tre stjerner Deneb, Altair og Vega er tilsammen et klart tegn på sommer. Selv om den lyse sommernat gør sit bedste for at skrue ned for stjernehimlen, lyser de tre stjerner klart og flot på himlen. Se mod øst efter mørkets frembrud, og find den trekant, som de tre stjerner består af. Sommertrekanten er ikke et officielt stjernebillede, da de tre stjerner er en del af hver deres: Svanen, Ørnen og Lyren.

Annonce

Send ønsker af sted

Fra slut juli til slut august kan du opleve meteorsværmen Perseiderne. Selv om toppunktet er natten mellem 12. og 13. august, kan de smukke stjerneskud ses mange nætter både før og efter. Stjerneskud er støvrester fra kometer, som vi møder hvert år, når Jorden krydser kometens bane, hvor støvet befinder sig. Perseiderne er rester fra kometen Swift-Tuttle, som blev opdaget i 1862. Ophavet til naturens eget festfyrværkeri er selv lidt af en stor kanon, for med en kerne, der måler cirka 26 kilometer i diameter, er den dobbelt så stor som det objekt, som man mener, har udslettet dinosaurerne. Heldigvis er vi langt fra kollisionskurs.

Annonce

Mars, Jupiter og Saturn

Hvis du er vild med planeter, kan du i starten af juli spotte både Mars, Jupiter og Saturn med det blotte øje. Stil uret til klokken 2.00, og lad blikket vandre fra øst til syd lavt i horisonten. Her finder du på stribe: Mars, Jupiter og Saturn.

Her ses Mars, som du sammen med Jupiter og Saturn kan spotte i starten af juli med det blotte øje. Foto: Colourbox
Annonce

Supermåne

Månens bane er oval, og Jorden ligger ikke i midten af den ovale bane. Det betyder, at afstanden til Månen varierer i løbet af en måned, og derfor kan vi opleve, at nogle fuldmåner ser større ud end normalt. I 2022 kan du 14. juni og 13. juli opleve det, man kalder en supermåne. Månen vil altså syne en smule større end normalt.

Astronomisk set er det ikke et særligt fænomen, fordi forskellen på den almindelige fuldmåne og en supermåne ikke er så stor. Alligevel kan det være en flot oplevelse.

Man kan godt spotte stjerner og planeter med en almindelig kikkert. Foto: Colourbox

Tips til tasken og vigtig viden

Overnatning på stranden: Du må overnatte på alle statsejede strande i Danmark, og det er langt de fleste. Du må være der døgnet rundt og tænde bål, hvor der ikke er planter eller bevoksning. Det betyder ingen bål i klitterne, og husk altid at slukke et bål med vand. Telt, bivuak og lignende skal du lade blive hjemme. Det indskrænker desuden også din udsigt til stjernehimlen.

Beskyt jer mod kulde, dug og vand: Selv om du tager ud i det blå i høj sol og shorts, bliver det aften på et tidspunkt og koldere, end du tror. Vælg et par gode lag beklædning, så du kan tage på og af efter behov. Hellere en trøje og en regnjakke frem for en vinterjakke. Der falder dug, så prioriter noget vandafvisende – også til at lægge over soveposerne.

Varm sovepose: ”I butikken sagde de, at den kan gå ned til frysepunktet.” Men det betyder som regel overlevelsestemperatur. Derfor er det en god idé at vælge efter komforttemperatur, og hellere lidt for varm. En gammel sovepose mister altid lidt af evnen med tiden, så hav også blik for det.

Drop gummistøvlerne: Det kan være et fristende valg, men hvis du skal gå længere end en time, skal du være meget gode venner med vabler for at vælge gummistøvle-løsningen. Hop hellere i et par vandresko eller kondisko og gå barfodet om dagen. Du bliver glad for de lukkede sko om aftenen.

Drop folde-ud-køkkenet: Når du er ude, har du ikke travlt, og det er okay, at alle ikke spiser på præcis samme tid. Et enkelt trangia-sæt og et par snobrødspinde er rigeligt. Så drop den bærbare grill, flere bålgryder og stakke af krydderier. Keep it simple. Det giver dig mulighed for at opleve naturen og være i den på den gode, langsomme måde.

Vand er vigtigt: Mange glemmer fyldte drikkedunke. Det er ikke sikkert, at du kan finde vand, hvor du overnatter, så husk flere fyldte drikkedunke per person.

Håndkikkert og pandelygte: Kikkerten kan bruges til fugle-, stjerne- og landskabskig, og en pandelygte er uundværlig, når mørket falder på. Vælg en, som både kan lyse hvid og rødt. Det røde lys beskytter dit nattesyn bedst, men det hvide kan være nødvendigt.

En lille felthåndbog: For eksempel serien ”Hvad finder jeg i skoven”, ”Hvad finder jeg på stranden” og så videre.

Et par små net eller en lille skuldertaske: Til indsamling af urter, sten og lignende. Måske tager I en tur lidt væk fra basen. Husk vand.

En dolk.

Jeres position: Sørg for at alle på turen får jeres gps-koordinater, når I har fundet jeres sted. Send også info i en sms til dig selv. Hvis I skulle få brug for hjælp, kan alle nemt give besked om, hvor I er.

Nyd naturens lyde: DU er det farligste væsen i den danske natur. Alle andre lyde og bevægelser, du måske hører om natten, er velkomne, og husk, at når mørket falder på, forstærkes dine andre sanser. Så musen i krattet kan nemt lyde som en elefant i en glasbutik.

Gode apps til turen: Det er ikke alle, der vælger mobilen fra, og hvis du har accepteret, at den er i brug, kan du overveje at lade familien blive inspireret af apps, der kan gøre jer klogere på naturen omkring jer. Her er en lille håndfuld:

Stellarium - lær stjernehimlen at kende.

Heavens Above - en oversigt over satellitter.

Inaturalist - til identifikation af dyr og planter.

Inaturalist seek - fungerer ligesom Pokémon Go, men med hitte-ting-leg i for eksempel dansk natur.

Geocatching - der er typisk et par skjulte skatte i områder, hvor folk færdes.

Annonce
AGF For abonnenter

David Nielsen siger farvel til AGF: 1.693 dage med 'Let's fucking go!'

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Mindeord: Henrik Ochsner var et sjældent menneske i ordets fineste forstand

Byudvikling For abonnenter

Nye toner: Borgerne får bedre muligheder for at blande sig i byudviklingen

Aarhus

Classic Race Aarhus genopstår i miniformat søndag

Aarhus

Dårlig dømmekraft på sidste skoledag: Elever fik overrakt karameller med nåle i

For abonnenter

Sommer på vej! Derfor bliver Vestkysten igen den store vinder

Aarhus

Vandrehistorien: Passer det, at Beder-Malling trækker dødbringende lyn til?

Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Debat

Magt- og udstødelseskultur findes ikke kun på Herlufsholm: Det gennemsyrer hele konkurrencestaten og dansk politik

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Annonce