Annonce
Aarhus

Spøgelsesbyen Aarhus: Som om der er lagt en dyne over det hele

Bronzedrengen har fået corona-mundbind på, kunstmuseet Aros er dødt, og kun få passerer forbi. Foto: Flemming Krogh
Tag med på en tur rundt i det indre Aarhus på en tilfældig dag under coronaens hårde anden bølge.

AARHUS: Byens kulturelle højborge er tomme og tavse som graven. En enlig mand lufter sin hund, og en kvinde lader sit barn lege i Hvalikopteren.

Ellers er der dødt.

Symbolsk har billedhuggeren Gudrun Steen-Andersens bronzesøn fået mundbind på, som han står der og skuer ud over bassinet foran Musikhuset.

Annonce

Næsten alt er gået i stå. Inde i det store kulturelle glashus er der helt tomt. End ikke en elektronisk plakatsøjle i de store glasruder fortæller noget om kommende forestillinger. For der er ikke udsigt til nogen. Skærmen er sort, som vi kender det, når tv-billedet pludselig forsvinder derhjemme.

Sort skærm

Sort skærm er der næsten overalt, også hos naboen, kunstmuseet Aros med den ellers så farverige regnbue på taget. Normalt går folk rundt i den og skaber bevægelse, som manden bag den, kunstneren Olafur Eliasson engang sagde, da han blev spurgt om, hvorfor regnbuen ikke selv drejer rundt.

"Menneskene skaber bevægelsen".

Lige nu er der bare ikke nogen til det. Ikke et øje er der i den.

Spøgelsesstemning både ude og inde i Musikhuset. Foto: Flemming Krogh

Her er tomhed, uvished, usikkerhed og en ubehagelig passivitet. Lige indtil der momentvis igen dukker nogle op, blandt dem en mand, som spørger, hvad vi laver.

Vi beskriver stilheden, den spøgelsesagtige stilhed, fortæller vi.

- Ja, det er kedeligt, men vi er alle i samme båd, råber han og går videre.

Annonce

Rådhusuret

Der bliver stille igen.

Rådhusets ur slår 11, nærmest som om det kalder til bisættelse, som om det store udendørs rum, parken, har ændret sig til en katedral. På en normal hverdag bemærker man dårligt nok klokkeslagene, fordi trafikken overdøver dem. Men i dag, hvor frosten og det klare lys er afløst af dis, støvregn og en grå grød for vores øjne, er der for stille til, at slagene kan overhøres.

Nu dukker flere personer op, og tilmed to par med barnevogne som symbol på, at der stadig er håb og liv, og at det går videre. Men hvordan...?

Annonce

Hverdag under coronaen

Vi er taget på en odysse i det forandrede Aarhus, i midtbyen, for at opleve hvordan den er sådan en hverdag midt i coronatiden, hvor dén er på sit højeste. Ja, i hvert fald indtil nu. For vi ved jo ikke noget om fremtiden. Men trods alt er vaccinerne i gang. Så nu ser vi fremad og håber.

Det er også et nyt år, og heldigvis for det, for 2020 var nærmest til at smide i skraldespanden, bortset lige fra begyndelsen og så sommeren, der gav plads til noget, mens vi gik med truslen om "den anden bølge" over hovedet. Det er den, vi står midt i nu... I l... til halsen og derfra mundbind.

Eller er det nu så slemt?

Annonce

Mad-i-en-fart-menu

De fleste butikker er lukket, som de er tvunget til af staten. Der er ikke meget at komme efter. Men folk i gaden er der trods alt. Slet ikke i et omfang som på en normal dag, men spredt.

Vi skal have frokost og får den gode idé at fejre pølsevognene og den røde pølses 100 års-dag. Pølsevognen på Strøget lige mellem Salling, Matas og Normal ved Østergade er ét af de få steder, hvor det er til at skaffe mad. Det er jo takeaway, og så må man godt. I dagens anledning er der hotdogs med rød pølse til 20 kroner. Dem må vi prøve. Og så lige en frikadelle først og en Cocio til at skylle det hele ned med.

En rigtig mad-i-en-fart menu.

Vi er ikke de eneste, som har fået den gode idé. Lettere provokeret af vores milde, friskfyragtige tilråb stopper teaterdirektør Allan Aagaard op og hopper på samme menu, altså lige bortset fra frikadelle og Cocio.

Strøget i Aarhus midt i coronatiden januar 2021. Her plejer at være tæt befolket. Foto: Flemming Krogh

Og Leif Gelvad skal lige høre, hvornår pølsevognen lukker, så han kan få noget med hjem til fruen i Åbyhøj. Der er tid nok, men det har han også brug for, for han er på cykel og skal lige en tur til Risskov først for at hente ost hos sin sædvanlige forhandler. Den tur tager han ikke så tungt, Leif Gelvad, som i 47 kampe har vogtet målet for det danske håndboldlandshold. Han snyder med batteri på cyklen, men lidt hjælp kan vi vel unde ham. Han er 85 år.

Velforsynet trasker vi videre gennem det trøstesløse butiksliv. Briller er der behov for hele tiden, så ja, optikeren er blandt dem, der har lov til at holde åbent. Men lige nu trænger vores briller ikke til at blive skiftet ud, så vi passerer forbi og kigger fra Clemens Bro ud over de mange spisesteder langs åen. Heller ikke et øje her.

Annonce

Aflyst teater

Vi trasker som de eneste hen over Bispetorv og ser, at Aarhus Teater stadig har "Vita Danica" på plakaten på gavlen og "King Lear".

"Vita Danica" er aflyst i denne omgang. Det skulle ellers have været nu. Og tænk hvor et kæmpe, kreativt arbejde folkets yndling Pernille Rosendahl og Marie Brolin-Tanis dansetrup Black Box fra Holstebro har lagt for dagen - for ingenting.

Der er lagt så mange kræfter i Vita Danica. Kun plakaten på Aarhus Teaters facade fortæller om den. Stykket er aflyst. Foto: Flemming Krogh

Jo, Rosendahls smukke, hjerteskærende nye sang om Grauballemanden på Moesgaard står dog tilbage. Den kan vi synge. Og så kan vi afsløre, at teatret vil forsøge at spille forestillingen i juni, når teatersæonen ellers er forbi. Det fortalte Allan Aagard ved pølsevognen, så andet end hotdogs fik sådan et par nyhedshunde ud af besøget der.

Kalenderen glider forbi på den indre biografs lærred. 27. juni... det er jo der, vi alle skulle være vaccineret for anden gang. Så jo, der er vel et håb om, at det lykkes. At vi kan opleve "Vita Danica" om danskernes liv fortolket på Aarhus Teaters scene.

"King Lear" står der på plakaten på indgangens anden side. Premieren er 11. februar, og selv om den næppe heller bliver til noget, arbejder de energisk videre med prøverne med Jens Jørn Spottag som King Lear.


Jeg savner kulturlivet, teatret og biograferne, hvor jeg kommer ofte. Det er som om der er lagt en dyne over byen. Stemningen er trykket.

Rikke Hvistendahl


Vi kigger langt efter den intime Café Hack og Kvinde/Kønsmuseets hyggelige ditto, men nej, selvfølgelig er de lukket.

Annonce

B&O-butik i 41 år

Store Torv er der heller ikke meget liv på, men på hjørnet ved Volden er der lys og mennesker i B&O-butikken med titlen "Radio Loft".

Vi stiller os hen til døren, og den ene af de to i lokalet lukker op og smiler venligt. Mogens Loft ejer verdens ældste B&O-butik, intet mindre. I 41 år har den ligget der på hjørnet, fortæller han. En i København var åbnet tidligere, men den findes ikke mere.

Mogens Loft har travlt og  lukker gerne op for kunderne og hjælper dem, men ind i butikken kommer de ikke. Foto: Flemming Krogh

- Vi har rigeligt at lave, siger Mogens Loft. Ja, vi bliver kimet ned. Folk med B&O-udstyr sidder derhjemme med udfordringer, når de prøver udstyret af, for nu har de tid. Nogle gange hjælper vi i telefonen. Andre gange kommer folk her til døren, afleverer deres ting, og så fikser vi det, mens de venter. For eksempel ved at skifte batterier. Andre gange kan vi vise dem noget på afstand, mens de stadig står udenfor.

Mogens Loft glæder sig også over, at ligesom folk køber nye møbler for tiden, så køber de nyt tv- og radioudstyr, og der er 30 B&O-forhandlere i landet til at levere.

Annonce

Dyne over byen

På den brostensbelagte Volden er Rikke Hvistendahl på vej ud fra en butik.

Hun kender livet  i midtbyen, for hun bor der til daglig og kan bekræfte, at der er usædvanligt stille lige nu. Hun er vant til at gå tur i gaderne.

Rikke Hvistendahl kender midtbyen ud og ind. Hun bor der. Det er som om der er lagt en dyne over det hele, mener hun. Foto: Flemming Krogh

- Her er utroligt dødt og stille. Jeg har lige gået tur med præsten i Domkirken. Det er godt at have nogen at følges med, og vi kender hinanden. Men jeg savner kulturlivet, teatret og biograferne, hvor jeg kommer ofte. Det er som om der er lagt en dyne over byen. Stemningen er trykket. Det var fint for nogle dage siden, da sne og sol lyste det hele op, og flere kom udenfor, ja på Strøget i søndags var der masser af mennesker. Men for det meste holder folk sig for sig selv, uhyggeligt næsten som i nazitiden eller under kommunisme. Vi får tydelige beviser på nu, at energi skaber energi, siger Rikke Hvistendahl og trasker videre ad den tomme gade.

Annonce

Handel på Instagram

Hos butikken Utzon, også i Volden, står Anne Søndergaard udenfor, mens butikkens ejer Birgitte Hougaard står i døren.

- Jeg har bestilt en lysestage på nettet, og nu er jeg her for at hente den, fortæller Anne Søndergaard, der har fundet varen på Instagram og betalt på Mobilepay.

Set på Instagram. Anne Søndergaard får sin pakke med lysestagen af butikkens indehaver Birgitte Hougaard. Foto: Flemming Krogh

- Vi må finde nye måder at handle på, siger Utzon-butikkens ejer. Det kan være på Instagram eller vores hjemmeside. Kunderne kan også ringe. Varen kan de hente her i butikken kl. 12-15, eller vi bringer den ud. Det fungerer godt, men det betyder, at jeg arbejder fra morgen til aften og også om søndagen. Det er belastende for familien, men hvis butikken fortsat skal være her efter coronaen, må vi gøre noget utraditionelt for at holde salget i gang, forklarer Birgitte Hougaard.

Ringer på forhånd

Lige overfor i gaden sælger den gamle, agtværdige Perchs Thehandel stadig sine varer, så der er ekspedienter i butikken. Men tesalonen er lukket. Der må ikke serveres.

Louise Vedersø vejer te af til en kunde. Foto: Flemming Krogh

- Vi har mange faste kunder og er glade for, at de kommer. Ni ud af ti ringer på forhånd og spørger, om vi har åbent. Så bliver de glade og er så positive, når de dukker op. Te kan de naturligvis ikke undvære, og der bliver drukket ekstra meget af det, når folk er så meget derhjemme, forklarer Louise Vedersø, som betjener kunderne.

Ingen servering

Selv om det ikke er ideelt vejr for udeservering, så vidner en kæmpestor, nedslået parasol på Pustervig om, at der er lange udsigter til, at vi igen kan sidde på stolene i gaden med cappuccino og café latte og på torvet se alle de andre gå forbi. Café Jorden benytter lejligheden til reparationer. Håndværkere er i gang inden døre.

På Lille Torv må livsstils- og møbelforretningen Paustian holde åbent i de nedre regioner, for der sælger de blomster, og det er lovligt. Så fortovet udenfor er grønt og inviterer til at komme indenfor.

Men mange mennesker er der ikke, heller ikke på Immervad. Set herfra er de ellers så fyldte fortovscafeer langs åen måbende tomme.

Galleri bygget op i pausen

Også Charlotte Fogh har benyttet coronapausen til at bygge om og skabe nyt. Hun driver galleriet, der bærer hendes navn, og har flyttet det fra en "coronadød" baggård i Mejlgade til et mere synligt sted på Åboulevarden 43C. Her lå en forretning med skiudstyr før.

Galleriet venter også på "go" fra Mette Frederiksen for at åbne, men alt er klar, og kunsten er hængt op på vægge og hylder: Julie Nord, Søren Papfar Behncke, Kasper Bonnén, Eske Cath, Rose Eken, HuskMitNavn og så videre.

Charlotte Fogh er klar til at tage imod i det nye galleri. Foto: Flemming Krogh

- Vi har haft gode placeringer i gårde i Klostergade og to steder i Mejlgade. Jeg kunne godt lide de steder i hyggelige og usædvanlige lokaler, men coronaen har gjort, at vi er nødt til at blive mere synlige. Derfor er vi rykket hertil, hvor folk kommer forbi på gaden og umiddelbart kan få øje på kunsten i vinduet og i butikken, forklarer Charlotte Fogh, der har drevet sit galleri i 15 år i Aarhus.

Hun sælger også til udenlandske kunder, for eksempel mange fra USA. De finder galleriet og kunstnerne på nettet.

Vi savner råbet

Det er blevet hen på eftermiddagen, og byen er stadig død. Det nederste af Frederiksgade og  Telefontorvet har heller ikke mange fristelser.

Og på Strøget er der stadig foruroligende stille.

Selv ikke Polle frister med sine højrøstede tilbud på blomster i Hafnia-arkaden. Han er gået tidligt hjem, for når der ingen er i byen, er der ingen til at købe blomster.

"Og så er der tre buketter tulipaner for 35". Vi savner helt at høre det.

Væk er brølet indtil videre. Men tomheden giver lyst til at brøle ud over gaderne:

Aaaaaarhuuuus, er I der?

Vågn op, for helvede.

Giv os byen tilbage.

Og livet.

Aarhus under coronaen

Aarhus city lider under coronaen. Der er alt for stille. Vi satte os for at beskrive dagligdagen i midtbyen. Tag med rundt i det indre Aarhus.

Annonce
AGF For abonnenter

Det var en uskøn AGF-sejr i en skøn kulisse, og den slags fungerer bare i Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen jubler over sprudlende AGF: - For mig handler fodbold om andet end at score mål

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

AGF

Sejr foran 19.000 tilskuere: AGF nærmer sig top seks efter sejr over AaB

AGF

Kaos under AGF-kamp: Tusinder med billet får besked på at gå i Tivoli i stedet - tilskuere er rasende

AGF For abonnenter

Stort portræt: Yann Bissecks potentiale kender ingen grænser, men han forbereder sig allerede på et liv efter fodbolden

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Mange stærke præstationer, da AGF besejrede AaB

Alarm 112

11 personer tiltalt i omfattende narkosag: Politiet afslørede  stor amfetamin-fabrik

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Aarhus

Gratis parkering: Her kan elbilejere parkere gratis i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Marianne og Peter har parkinson og bokser for livskvalitet: - Først var det en lettelse at få en diagnose - så kom chokket

Alarm 112

Proptrækker var våben: 49-årig mand stak ud efter rival og er sigtet for grov vold

Annonce