Annonce
Livsstil

Spørg Kjeld Bjerre: Badekarret fint igen

Når en i øvrigt fin spa af hvid akryl begynder at blive gul, hvad gør man så? Hvis man hedder Lasse og bor i Aalborg, maler man den bare - med glimmer!

Hej Kjeld

Der var ikke nogen, der havde det gode svar på, hvordan jeg kunne få spaen hvid igen, selv om du grundigt efterlyste det!

Da jeg ikke ville investere i en ny spa, men børnebørnene altså godt kan lide at bruge den, har jeg forsøgt mig med plastic-primer - en hvid cykellak. Og til sidst en beskyttende lak med indbygget glimmer - alt på spray!

Holder indtil videre fint, og rådet er hermed givet videre.

Venlig hilsen

Lasse, Aalborg

Annonce

Hej Lasse

Tak for, at du gider at melde tilbage. Det var og er jo lidt skuffende, at der ikke er nogen, der kan fortælle, hvordan man kan gøre hvid akryl, som er blevet gammelt og gulnet, hvid igen.

Men forklaringen er jo muligvis - og beklageligvis - at det er en umulig opgave. Det tror jeg nu ikke, men jeg kan sagtens forestille mig, at det er en vanskelig opgave, som kræver mere end almindelig indsigt i, hvad akryl er, og hvordan det manipuleres.

Det er nemlig ikke så let, som det lyder. En håndfuld læsere har jo forslået de samme midler, som man bruger for at fjerne den gulning, man oplever på både af plastic. Men plastic er ikke bare plastic, og medens din spa er af akryl, så er både typisk af enten polyester eller epoxy - og de gule skjolder på fribordet (bådens sider - især den nederste tredjedel fremme i stævnen) er slet ikke en gulning af selve materialet, men derimod en art alger eller noget i den stil, som findes i overfladen, og det kan fjernes med ethvert af de midler som fungerer ved oxidering.

Men du har altså taget skridtet fuldt ud og i den modsatte retning - du har simpelthen malet dit badekar - ovenikøbet med glimmer!

Og det er slet ingen tosset idé, for man kan med lidt omhu sagtens få maling til at holde på akryl - især hvis man lige sliber overfladen mat med korn 200 eller deromkring. Så har malingen lidt at bide i.

Principielt burde man nok ofre en dyr 2-komponent-maling på opgaven, men jeg har - på det pinligste - gjort mig ganske gode erfaringer med akryllak på spray. Især har jeg gode erfaringer med klarlak - altså først et par lag eller tre med den farve, man gerne vil have, og så to lag klar lak på toppen.

I betragtning af at det er det rene og skinbarlige amatør-klamp af værste skuffe, er det ganske utroligt, så godt det holder - man skal bare lade være med at sige det til nogen.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre


I betragtning af at det er det rene og skinbarlige amatør-klamp af værste skuffe, er det ganske utroligt, så godt det holder - man skal bare lade være med at sige det til nogen.

fra artiklen


Annonce
Byudvikling For abonnenter

Lokale politikere om forslag om svævebane og rullende fortov på Aarhus Ø: Fint med forskellige input, men ...

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF svarer på billetkritik: Det var rigtigt at sælge flere billetter end pladser

AGF For abonnenter

Bagkanten: Vi bliver nødt til at tale lidt om Frederik Brandhof

Sport

Anton, Magnus og Mads er på vej igennem et snævert nåleøje: - Mens vi står i det, kan det være svært at se, hvor stort det her egentlig er

Debat

Jeg har fået en fiks idé: Send stadion ud til motorvejen - med mindre Salling og Lind nedlægger veto

Aarhus

Gratis hvidvin, hummersuppe og torsk: Århusiansk fiskehandler begraver Østersøtorsken

Navne For abonnenter

Folketingspolitiker Camilla Fabricius fylder 50: - Magten, jeg har fået til del af århusianerne, er til låns. Den er vitterligt ikke min

Livsstil

Redaktørens klumme: Genbrug for viderekomne

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

AGF

Peter er sæsonkortholder i AGF - men blev afvist i døren, da gratister havde fyldt stadion op

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Erhverv

Aarhus er trækplaster for udenlandske IT-specialister: Ramon har taget turen fra Brasilien

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Aarhus

- Når kommunen privatiserer en vej, får borgerne både en ekstra udgift og et dilemma, der ødelægger stemningen på vejen

Annonce