Annonce
Livsstil

Spørg Kjeld Bjerre: Da Vincis Helikopter - igen

Flemming Bach Thomassen har regnet den ud.

Hej Kjeld Bjerre

En kommentar til din Da Vincis Helikopter (fra søndag 4. april, red.). Når man ser, hvordan den er opbygget, er det ikke så svært at regne ud, hvordan den kan skilles ad - selv om jeg kun har en IQ på 160 efter Ravens-testen: Når genstande skal bevæges i modsatte retninger, må bruges centrifugalkraft. Stifterne skal slynges ud til siden, hvilket kan gøres ved at rotere ”helikopteren” hurtigt rundt i vandret stilling.

Det vil i første omgang kun slynge de to stifter ud, da de to andre vil være blokeret af klodserne. Men krydset vendes så på hovedet ved at drejes 180 grader om den akse, der udgøres af de to stifter, der er slynget ud. Herefter roteres den så hurtigt rundt igen - de to sidste stifter slynges ud, og krydset kan adskilles.

Med venlig hilsen

Flemming Bach Thomassen, Tranbjerg

Annonce

Hej Flemming

Jeg er med på, at mange formodentlig kan regne ud, hvordan man gør, eftersom billederne viser, hvordan mekanikken indeni er bygget op.

Og dermed ryger lidt af det sjove - og lidt af udfordringen. Men jeg tror nu nok, at der har været et par stykker, som ikke ”bare lige” kunne regne den ud.

Men sådan må det vel være - jeg kan jo ikke så godt videregive opskriften på, hvordan man laver helikopteren, uden at afsløre, hvad der gemmer sig indeni.

Finessen er så, at når man en anden dag præsenterer den for sine venner og bekendte, så ved de intet - de skal ud fra lyde, og hvordan vægten forskyder sig, når man bevæger dimsen, danne sig et billede inde i hovedet - hvad foregår der? Hvordan hulen er den bygget op - og først hvis man kan regne det ud, kan man begynde at overveje, hvordan man skal gøre for at udløse den ”dobbeltvirkende lås”.

Og i øvrigt er der jo nu om dage intet i verden, som er lettere end at stave til Google ...

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce