Annonce
Livsstil

Spørg Kjeld Bjerre: Elektrisk fidus til båndsliberen

Med snilde og list kan man bygge en billig båndsliber om, så den for alvor dur til noget.

Hej Kjeld

Jeg har lige en kommentar til din artikel om båndsliberen. Jeg har stået lidt i samme situation (en motor, som kører ”den gale vej” - red.), blot med en lille KEF Slibette 125 bænksliber, som jeg har diverse diamant- og CBN-skiver til og har ombygget til universalsliber.

Det gode ved den maskine er den lille og særdeles slanke motor, som gør, at man kan montere en 100-mm diamantskive, og ved slibning af for eksempel mine høvlejern (HM) kan de køre forbi motorhuset - hvis du forstår.

For det første ville jeg gerne selv kunne bestemme omløbsretningen i andre sammenhænge, og desuden er sliberen lidt bovlam - så for at slå to smæk med den samme flue fjernede jeg faseforskydningskondensatoren og tilsluttede en lille 0,37-kWh frekvensomformer. Nu er det mig, der bestemmer både omløbsretning og hastighed - og med meget mere effekt i tilgift.

For med 100-mm skiver er det ønskeligt, at maskinen roterer med cirka 5000 omdr/min., og med hensyn til den ”forkerte” omløbsretning, netop at møtrikkerne kan løsne sig, har jeg udskiftet dem med nylonlåsemøtrikker, og de løsner sig ikke med det lille moment, der er på en slibeskive.

Jeg har desuden anvendt frekvensomformer på en specialfremstillet stampemaskine, som jeg har lavet til at stampe plasticlinjer ned i gruset på tennisbaner.

Her var problemet dog lidt andet, nemlig at jeg havde en trefaset gearmotor til rådighed, men kun 230-volt forsyningsspænding ved tennisbanerne.

Med en lille frekvensomformer monteret kunne jeg klare opgaven med at få 3 x 230-volts spænding til motoren via en almindelig 230-volt stikkontakt. Så frekvensomformere er meget anvendelige i mange sammenhænge, og de findes i rigelige mængder brugt på DBA eller G&G, til en fornuftig pris.

Venlig hilsen

Johnny Schmidt, Odense

Annonce

Hej Johnny

Jeg kan følge dig hele vejen og siger tillykke med løsningen.

Jeg har selv indtil flere frekvensomformere på værkstedet, så jeg kan styre fart og omløbsretning på diverse maskiner - det er ekstremt nyttigt, og som du selv konstaterer, er de elektroniske vidundere kommet ned i pris, så især brugte frekvensomformere er til at komme i nærheden af.

Men det er desværre ikke ”sådan bare lige”. Fidusen ved en frekvensomformer er jo, at den deler én fase ud på tre faser og forskyder dem - og dernæst at man kan justere frekvensen (og dermed motorens omdrejning) uden tab.

Det er djævelsk smart, men virker altså kun, hvis man har en trefaset motor og/eller kan finde ud af at koble den om. Og her er vi langt inde på elektrikerens område - og helt uden for det ellers ret vide felt, hvor jeg deler gode råd ud.

Jeg skal ikke kloge mig på, hvad andre kan og må, men jeg er ganske sikker på, at jeg ville få ørerne ret så eftertrykkeligt i maskinen, hvis jeg opfordrede Gud og hvermand til at eksperimentere mere med elmotorer, end jeg allerede har gjort.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

https://fyens.dk/artikel/g%C3%B8r-det-selv-manden-kjeld-bjerre-den-optimale-sliber-til-v%C3%A6rkstedet
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

God morgen - skal vi danse tango?

Aarhus

Et af Aarhus ældste værtshuse drives med trukket håndbremse: - Peter Gift har altid været et lidt pænere værtshus

Aarhus For abonnenter

Socialområdet skal videre efter en kæmpe begmand: - Nu må Aarhus prioritere mennesker før mursten og prestige

Annonce