Annonce
Livsstil

Spørg Kjeld Bjerre: Gult badekar hvidt igen

Er der nogen, som ved, hvorfor dette spa bliver gult? spurgte vi for nylig læserne om.

Hej Kjeld Bjerre

Jeg tror, at du er meget tæt på løsningen af problemet. Hvid linoliemaling eksponeret for sollys forbliver hvidt på grund af indholdet af uv-lys - så (h)vidt jeg ved.

Man kan blege gulnede pianotangenter ved at anbringe dem under et armatur monteret med et uv-rør. Der findes også noget kemi inden for pianoindustrien, eksempelvis hos firmaet Knud Danielsen Aps i Espergærde - eller gennem din lokale pianotekniker, Cory Key Brite f.eks., men det er hundedyrt.

Jeg ved ikke, hvor effektivt det er i forbindelse med akrylbaserede overflader.

Venlig hilsen

Torben Ejersbo

Annonce

Hej Torben

I halvanden time har jeg gennempløjet internettet uden at finde brugbare spor, som kan af- eller bekræfte, om der findes et tilgængeligt middel, som kan gøre gulnet akryl hvidt igen.

Måske andre har mere held i sprøjten - så hører jeg gerne om det. Og for folk, som ikke lige er med på, hvad dette handler om: I sidste uge fortalte en læser, at han har et badekar af hvidt akryl - med tiden er det blevet gulligt over det hele bortset fra et lille område, som til dagligt er dækket af en støtte til hovedet. Heraf har vi indtil videre udledt, at det nok er lyset, som med tiden har fået den hvide akryl til at gulne - og spørgsmålet er selvfølgelig, hvordan man kan få hele badekarret hvidt igen?

Jeg har naturligvis forsøgt mig med den vinkel, som du - Torben - foreslår, idet jeg har eftersøgt et middel til blegning af gulnede klavertangenter. Men er de hvide tangenter nødvendigvis af akryl?

Nej, traditionelt er de fremstillet af elfenben, og det er jo noget helt andet - og til vedligeholdelse af disse findes et hav af råd derude på nettet. Om de alle kan betegnes som gode råd, tvivler jeg dog på - ståluld og wienerkalk med sprit anbefales eksempelvis - en blanding af mayonnaise og yoghurt skulle udvirke de rene mirakler …

Men det er jo længe siden, at man brugte elfenben til tangenter - i mange år har man brugt en form for plast. I de første mange år tror jeg dog ikke, at det har været akryl, men snarere bakelit eller det, som magretheskålen er lavet af - øhhh: melamin!

Men uanset hvilken type plast tangenterne er lavet af, så er der over hele linjen en tendens til, at de blive gule med alderen - hvad denne gulning skyldes er derimod ikke så klart, men en forklaring, der går igen, handler om tobak og nikotin. Og de mest ædruelige råd går da også blot på, at man renser med Klorin, brintoverilte, oxalsyre, salmiak - eller bare grundrens.

Men også her kan man løbe ind i nogle rent ud mystiske ”gode råd” - således anbefales det i ramme alvor, at klaverets tangenter med nogenlunde jævne mellemrum bliver renset godt af med WD40 - sgu!

Og her må det vel være rimeligt at antage, at hvis dette universalmiddel er godt for klaveret, så må det vel være mindst lige så godt for badekarret - eller hvad?

Nu er der bare det ved det, at jeg tør godt aflive enhver myte om, at WD40 skulle være godt for klaver eller badekar - eller for den sags skyld ret meget andet: Alene lugten burde kunne få de fleste til at tøve.

Cory Key Brite er tilsyneladende et anerkendt produkt til vedligeholdelse af klaviaturet på diverse musikinstrumenter - kan købes via Amazon.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Aarhus For abonnenter

Afgørelse: Der kommer ikke hegn og kreaturer i Marselisskoven - men de kommer til gengæld andre steder

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Østjylland

Tilhængere af Kattegat-forbindelsen får mere modstand: Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg stifter en ny Kattegatkomite for at stoppe bro

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er Aarhus’ bedst bevarede hemmelighed

Kultur

Badehotellet-stjerne smed ti kilo: Det har ændret mit liv

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Livsstil

Inges køkken: Pasta med valnøddepesto

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værtspar sælger hjertebarn: Restaurant- og festperle ved Brabrandsøens bredder til salg

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

AARHUS

Den store forvandling: Grønt lys til kæmpebyggerier på villavej i Risskov

Debat For abonnenter

Skal børnene betale prisen for ligestilling?

Sport

Efter dramatisk afslutning i Italien: Bears' Champions League-sæson er allerede slut

Annonce