Annonce
Livsstil

Spørg Kjeld Bjerre: Hvad gør vi med stolene?

1: Oh skræk - hvad er der dog sket med disse splinternye stole af ”lys eg” - de …
Bare rolig: Kjeld Bjerre har løsningen.
Annonce

Hej Kjeld

Jeg har set din video med pletfjerning ved hjælp af oxalsyre. Jeg har et spørgsmål i den forbindelse - faktisk har jeg brug for hjælp. Jeg har lavet en katastrofe!

Jeg skulle give vores helt nyindkøbte stole i ubehandlet eg en behandling med sæbe. Det er gået HELT GALT. Jeg tror, jeg har ladet det sidde for længe, og det er blevet mørkt med sorte pletter eller skjolder. Så var det, jeg så din video. Og nu tænker jeg så: Tør man mon vove sig ud i at give hele stolen (alle 8!) den behandling - med at pensle oxal-blandingen på træet? Kan de tåle det? Har du andre idéer? Er der eksempelvis noget i træ-grunder eller Goris ”fjern belægning”, som kunne tænkes at fjerne skjolderne/belægningen? Billeder af katastrofen vedlægges - i fredags var stolene helt lyse.

På forhånd tak!

Venlig hilsen

Torben Hansen, Horsens

2: … har jo bare fået lidt sæbe? Ja, men hvilken sæbe?
Annonce

Hej Torben

Skal jeg forstå det sådan, at du føler dig fuldstændigt og totalt på skideren? Det tror jeg, og det forstår jeg - med en blanding af lystighed og medfølelse.

Jeg husker nemlig godt, da jeg første gang behandlede en stol (tror jeg nok, at det var) med kaustisk soda - den blev sort som graven, og koldsveden løb ned ad nakken: Hvad havde jeg dog gjort?

Men så satte jeg mig ind i sagerne og fandt ud af, at egetræs indhold af garvesyre reagerer med den voldsomt basiske soda - og sådan er det bare. Men heldigvis kan man få processen til at køre den anden vej - det traditionelle råd er, at man skyller efter i eddikesyre, og så bliver træet lyst igen. Ikke helt om nyt, men noget i den stil.

Det korte af det lange er, at når egetræ udsættes for noget som helst basisk, så bliver det mørkt - svingende fra lysegråt til næsten sort. Og typiske sæbespåner er faktisk til den basiske side - de har en pH på over 8, og det fører til lige netop den kedelige grå farve, man ser på dine stole.

Og det er ret ufatteligt, at leverandøren ikke har advaret herom - det er dog ret almindeligt og nærmest forventeligt, at kunderne til stole i lys ubehandlet eg vil gå direkte hjem og behandle dem med sæbe. Men fabrikanten sidder nok bare og griner i skægget og tænker: Ha - så kunne det fjols jo bare have betalt den ekstra pris for at få stolene leveret inklusive sæbebehandling - men nu har han måske lært det!

Om du kan få stolene lyse igen med oxalsyre? Ja - så simpelt er svaret. Om du tør - ja, det er en anden sag, men jeg turde godt.

Du opløser en god slat oxalsyre i varmt vand - oxalsyren leveres som krystaller (ligesom groft salt), og opløses meget lettere i brændende varmt vand end i koldt - opløs noget i retning af en kvart liter oxal i 1 liter vand.

Så pensler du bare stolene - og lader det virke. Inden for nogle få minutter vil de være så fine som nye igen. Kan stolene tåle det - ja, for det er jo en helt overfladisk behandling, som på ingen måde når at fugte træet op eller trænge ind i samlingerne.

I overfladen vil der sidde noget lyst grums tilbage - som saltvand, der er tørret i solen. Det er indtørret oxalsyre - børst det grundigt af, men gør det udenfor, fordi det jo faktisk er oxalsyre, som svider i øjnene og halsen, når det flyver rundt som støv i luften.

Efter denne behandling er farven (med garanti) tilbage - alt det grå vil forsvinde for dine øjne, men til gengæld vil træet have ”rejst sig” en smule - overfladen vil være en anelse ru, men det klarer du ved at slibe let med korn 400-600 stykker.

Og nu går du så på jagt efter en neutral sæbe, som anbefales til formålet - altså ikke flere tilfældige sæbespåner fra købmanden, men en anerkendt plejesæbe baseret på (sandsynligvis) kokosolie. Spørg eventuelt hos en møbelhandler.

Op med humøret i Horsens!

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Schouby om ny sportschef: Vigtigste opgave bliver at købe nye spillere og trimme truppen

Danmark For abonnenter

Runes knogler er skrøbelige som glas

Annonce