Annonce
Livsstil

Spørg Kjeld Bjerre: Hvad kan man gøre mod skimmelsvamp?

Tegning: Gert Ejton
Hos farvehandleren og i byggemarkedet kender de ikke den røde svamp.
Annonce

Hej Kjeld Bjerre

Jeg har engang læst din artikel om rødalger, men fik den ikke klippet ud. Jeg håber, at du vil fortælle mig, hvilket middel der skal bruges for at komme af med den.

Når jeg spørger hos farvehandleren eller i et byggemarked, kan de ikke hjælpe - de kender ikke den røde svamp.

Du har altid mange råd til folk, derfor skriver jeg til dig - det er sidste chance, tror jeg, så jeg håber, du kan hjælpe.

Tak for dine mange gode artikler i avisen.

Med venlig hilsen

Allis Iversen

Annonce

Hej Allis

Jeg vil prøve!

Men jeg husker nu ikke, at jeg har skrevet om ”rødalgesvamp”, som du kalder det. Og mig bekendt er der ikke noget, som hedder sådan - alger og svamp har jo ikke rigtigt noget med hinanden at gøre.

Der er derimod noget, som hedder rødalger - men de lever i vand, så det er nok ikke det, du er ude efter.

Så er der noget, som hedder svamp - eller skimmelsvamp - og de findes i alverdens kulører - også røde. Det skulle vel ikke være det, vi snakker om? Det tror jeg.

Der er mange forskellige midler imod skimmel - de to mest kendte er Protox og Hysan. Men man kan såmænd også bruge det mere almindelige Klorin og tilsvarende desinfektionsmidler - Rodalon.

Men før du kaster dig ud i den store kemiske krig, skal vi lige have styr på, hvad skimmel er - og hvad der er årsagen til, at man kan få skimmel i sit hus.

Det er i princippet en lille bitte plante - den har det godt og breder sig lystigt, hvis der er passende fugtighed. Ud over at svampene ikke ser pæne ud og lugter grimt (typisk som mug eller jordslag, som jo netop også er svamp), så er der det problem, at nogle af dem nedbryder organisk materiale - og så er der det store dyr i åbenbaringen: Svampene kaster en masse mikroskopiske ”sporer” fra sig - de driver rundt i luften, og der er en del mennesker, som er overfølsomme over for disse sporer.

De kan få hovedpine, ondt i maven og mange andre dårligdomme, når de lever i et hus med skimmel - akkurat som de tusinde af danskere, som dårligt tåler pollen fra græs, birk og alt muligt andet.

Men det er altså ikke sådan, at man nødvendigvis skal løbe skrigende væk, bare fordi man finder lidt skimmel i sin bolig - det er nogle få procent af danskerne, som er overfølsomme, medens alle vi andre ikke mærker noget. Og det skal man jo lige overveje, før man sætter himmel og jord i bevægelse.

Men skimmel trives altså kun i høj fugtighed og passende varme. Den varige løsning er derfor ikke at bekæmpe dem med kemi, men at holde sin bolig tør.

Eller sagt på anden vis: Hvis man ikke får nedbragt fugtigheden til et passende niveau, så hjælper kemien ikke ret meget - skimmelsvampen vil komme tilbage.

Der er nemlig masser af sporer i luften, ligesom vinden hvert forår driver med pollen - sådan er naturen skruet sammen. Og det betyder, at selvom man vasker hele hytten i diverse kemi, så vil det ikke vare længe, før der på ny vil vokse skimmelsvampe frem - medmindre man effektivt løser det egentlige problem: Fugtigheden i huset skal bringes ned.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Schouby om ny sportschef: Vigtigste opgave bliver at købe nye spillere og trimme truppen

Kultur

Udeservering eller ej? Blandede holdninger hos århusianske restauratører

Annonce