Annonce
Livsstil

Spørg Kjeld Bjerre: Hvordan behandler man et egetræsbord?

Tegning: Gert Ejton

Hej Kjeld Bjerre

For et par uger siden, måske tre eller fire, havde du et godt råd om, hvordan man bedst kan behandle et egetræsbord uden at skure det med sæbespåner.

Jeg vil meget gerne høre dig, hvad det var for et produkt, du anbefalede. Jeg læste det i Vendelboposten, men fik det desværre ikke klippet ud.

Med venlig hilsen

Lene Gammelby

Annonce

Hej Lene

Hvis jeg ikke husker galt, så handlede det vist om, at man skal passe på med at behandle møbler af egetræ med sæbespåner. Fordi man risikerer, at træet bliver mørkt.

Og det kan jo lyde lidt underligt i et land, hvor hvert andet møbel af god kvalitet sælges under betegnelsen ”lyst egetræ - sæbebehandlet”. Og alle og enhver synes at vide, at der er brugt sæbespåner.

Men sagen er, at sæbespåner ikke bare er sæbespåner - de findes i mange forskellige kvaliteter, og især er der forskel på sæbens pH-værdi. Altså om sæben er sur eller basisk.

Og det har stor betydning, fordi egetræ, som fra naturens hånd er helt lyst, skifter farve til gråfimset, mørkt eller næsten sort, hvis man behandler med et produkt, som er den mindste smule basisk - altså højere pH-værdi end 8.

Og det er der mange sæbespåner, som har - ikke vildt meget, men altså højere end 8, så sæben ikke er helt ”neutral”.

Problemet er, at der ikke rigtigt er noget alternativ, hvis man ønsker, at egetræet skal fremstå helt lyst. Olie under enhver form giver straks træet en mere gul tone, og med tiden vil den blive mørkere. Voks påvirker ikke farven helt så meget, men hvis det er en blød eller ligefrem flydende voks, så indeholder den olie - og så er løbet kørt.

Så kan det bedre gå med lak, men det er jo en helt anden boldgade.

Så hvis man ønsker den særlige og meget tiltalende virkning, som sæbe har - og det er jo næsten et nationalt klenodie - så er der ingen vej uden om sæben. Og her er det så bare, at jeg siger, at man skal se sig godt for: Tjek, at sæben vitterligt er neutral - køb den eventuelt ved en møbelhandler, som ved, hvad han har med at gøre.

Og skulle det gå galt, og bordet bliver mørkt eller gråligt, så er det i øvrigt ikke værre, end at man kan kalde den fine lyse farve frem igen ved at behandle med en svag syre - eddikesyre eller oxalsyre.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGFs ungdomshold spillede to gange uafgjort

Livsstil

God morgen - skal vi danse tango?

Aarhus For abonnenter

Socialområdet skal videre efter en kæmpe begmand: - Nu må Aarhus prioritere mennesker før mursten og prestige

Annonce