Annonce
Livsstil

Spørg Kjeld Bjerre: Lidt mere respekt for metal, tak

Det ku’ ha’ været bedre lavet, mener en læser.

Hej Kjeld

Jeg læser som altid dine artikler, og selvfølgelig også den med holderen til armbåndsure, som for øvrigt overordnet set er ret flot lavet. Ikke mindst din måde at lime messingakslen fast i træet synes jeg er fikst fundet på.

Når jeg ved, hvilke flotte og til tider perfektionistiske ting du altid laver i træ, så er jeg dog som tidligere metalarbejder lidt ærgerlig på dine vegne, når jeg ser den grimme kærv, du fik lavet i messingstangen, og som du ikke har slebet væk. Se vedlagte foto.

Du viser på et af billederne præcis, hvordan du laver kærven i metallet - nemlig ved at bukke emnet over en skarp kant.

Hvis man ikke har det helt rigtige værktøj til den operation, så tager man et gammelt halvtommer-vandrør (eller større) med en godstykkelse på 2-3 mm, eller hvad man nu har liggende. Det skærer man med en vinkelsliber en kvartcirkel ud af, i 2-3 cm længde, og sætter den på højkant den ned over den skarpe kant, man vil bukke over.

Så har dit messingemne en ordentlig afrundet kant at bukke over, og der bliver den fineste bue indvendigt i emnet. Man kan for øvrigt risikere, at et messingemne ganske let knækker, når det bliver bukket over en skarp kant, der giver en kærv langt ind i emnet.

Jeg kan for øvrigt se, at du har sat en kobberskive ind mellem den vandrette og den lodrette messingaksel. Sandsynligvis for at få vinklen til at passe på den lodrette, da du har valgt at skære gevind til samlingen af disse. Hvis du nu havde lavet samlingen uden gevind, og blot limet den med superlim, så havde du undgået problemet med vinklen og kobberskiven.

Ellers nydeligt arbejde.

Mange hilsner

Henning M. Larsen, Støvring

Annonce

Hej Henning

Du har helt ret: Når det kommer til metal, er jeg en renlivet amatør, og jeg stiller ikke de samme krav til mig selv, som når det handler om træ.

Det lille hak - som ganske rigtigt er et resultat af, at jeg bukker stangen af messing over en relativt skarp kant - generer mig således ikke det fjerneste. Men du er tydeligvis metal-mand, og så springer sådan en detalje straks i øjnene - den gør ligefrem ondt i sjælen - sådan en skide fusker! Og sådan skal det være.

Skiverne af kobber var ganske rigtigt nødvendige for at ”få pengene til at passe” - og set i bakspejlet ville en lodning eller limning helt sikkert være en enklere og mere elegant løsning.

Samlingen imellem den tykke (vandrette) messingstang og fødderne af træ er ganske vist snedig, men også lidt tricky. Fidusen er jo, at man igennem et par huller i føddernes underside injicerer lidt sekundlim - når man drejer stangen, fordeles limen i samlingen og bliver stærk.

Men hvis man bruger ”accelerator”, hærder sekundlim (også kaldet superlim) vitterligt så hurtigt, at man risikerer at komme galt af sted - så limen hugger, før man har fået justeret fødderne.

Så jeg vil anbefale, at man enten bruger superlim uden accelerator eller en epoxy med ”blanderør” - her har man typisk lidt tid at løbe på, så man har en realistisk chance for at få fødderne til at sidde rigtigt, inden limen pludselig hugger.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Aarhus For abonnenter

Afgørelse: Der kommer ikke hegn og kreaturer i Marselisskoven - men de kommer til gengæld andre steder

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 370 nye coronatilfælde - antal indlagte falder med en

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Østjylland

Tilhængere af Kattegat-forbindelsen får mere modstand: Politikere fra Odder, Samsø og Kalundborg stifter en ny Kattegatkomite for at stoppe bro

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er Aarhus’ bedst bevarede hemmelighed

Kultur

Badehotellet-stjerne smed ti kilo: Det har ændret mit liv

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Livsstil

Inges køkken: Pasta med valnøddepesto

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værtspar sælger hjertebarn: Restaurant- og festperle ved Brabrandsøens bredder til salg

Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

AARHUS

Den store forvandling: Grønt lys til kæmpebyggerier på villavej i Risskov

Debat For abonnenter

Skal børnene betale prisen for ligestilling?

Sport

Efter dramatisk afslutning i Italien: Bears' Champions League-sæson er allerede slut

Annonce