Annonce
Livsstil

Spørg Kjeld Bjerre: Nyt liv til skifergulv

Efter mange års vask kan et skifergulv blive underligt farveløst - det klarer man med en gang grundrens. Privatfoto

Hej Kjeld Bjerre

Vi har lige købt et hus fra 1986 med Alta-skifergulve i grå/grønne nuancer i køkken-alrum, bryggers og entre.

De er i årtier blevet vasket med brun sæbe og fremtræder derfor noget grå og kedelige. Men de ser ellers pæne og hele ud og uden kalkpletter.

Har du et råd om, hvordan de kan lysnes og ”afsæbes”? Kan du eventuelt henvise til et firma, der kan foretage sådan en behandling, da jeg tænker, det kan være en stor opgave at gå i gang med selv.

Håber du kan hjælpe!

PS: Tak for en oplysende og munter brevkasse.

Med venlig hilsen

Kirsten Skou

Annonce

Hej Kirsten Skou

Tak for de pæne ord. De får mig straks til at rette ryggen og gøre mig ekstra umage. Og dermed har vi to i fællesskab demonstreret visdommen i det gamle slogan: Som du råber i skoven, får du svar.

Eller: Smil til verden - så smiler verden til dig. Eller: Med lidt smiger og billig portvin når man langt.

Nå, men det er nu ikke så svært at løse dit problem med de grå-grønne skifergulve, som med tiden er blevet mere grå end grønne.

Du skriver, at de igennem alle årene er blevet vasket med brun sæbe - jeg går ud fra, at det er noget, som den tidligere ejer har fortalt dig. Men kan vi nu være helt sikre på det - jeg har en lille mistanke om, at der måske også har været lidt sæbespåner inde over, fordi de netop har en tendens til at efterlade et fedtet lag, som fra gang til gang bygges op og holder på skidtet, så det efterhånden danner en grå hinde - som i sidste ende giver gulvet et sært farveløst udtryk. Og det, hvad enten vi taler om gulve af træ, sten, linoleum, eller hvad vi har.

Men så ser jeg nærmere på billedet af dit gulv - og hæfter mig straks ved, at fugerne ser mistænkeligt fine og lyse ud. Det er ellers det første sted, man ser resultatet af for rundhåndet brug af fedtede sæber - at lyse og åbne mørtelfuger pakker til i en substans, som minder om brun stearin.

Sådan er dine fuger ikke, så jeg trækker min mistanke tilbage - dit gulv er sikkert blevet passet med brun sæbe, som nok kan efterlade en fedtet (og beskyttende) hinde, men ikke i nær samme grad som sæbespåner, når de overdoseres.

En moderne brun sæbe, som den sælges både her og hisset, er faktisk noget nær den optimale løsning til et gulv, som man både ønsker at beskytte og holde rent - den høje pH-værdi giver en god rensende effekt på især fedtede overflader, men efterlader selv en tynd hinde, som beskytter indtil næste gulvvask.

Så spørgsmålet er, hvor meget der i grunden er at hente i retning af ”lysning og afsæbning”?

Men det skal du jo afgøre, og det kan ikke skade at gøre forsøget. Du skal simpelthen købe en dunk grundrens - i byggemarked eller hos farvehandler - måske de også har det i Brugsen?

I gamle dage ville man anbefale salmiakspiritus, og det er mindst lige så effektivt, men det stinker jo ganske fælt, og derfor blander man i dag kemien lidt anderledes og bruger den fælles betegnelse grundrens, uanset hvilket mærke vi taler om.

Grundrens er simpelthen et kraftigt virkende affedtningsmiddel - bruges især til affedtning af malede overflader, så de er åbne og kan danne en solid ”holdebund” for et nyt lag maling.

Hvis du vasker og gerne skrubber dit gulv med en god gang grundrens, vil du effektivt fjerne ethvert spor af sæberester - overfladen vil være totalt udtørret, og farven på dine skifergulve vil være, som den nu er på de helt rå sten. Om det vil gøre nogen større forskel må jo så bare vise sig.

Men du skal så huske, at nu er dine gulve helt udtørrede og modtagelige, så inden du ta’r gulvet i brug igen, skal du vaske det over med en af de moderne brune sæber, som sælges under alle mulige navne og roser sig af, at de både gør rent og beskytter - og er åh-så naturlige - ikke et øje er tørt …

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

PS: Om det er en opgave for et professionelt rengøringsfirma eller bare noget, du gør selv - tjah, det afhænger vist mest af, hvor mageligt du er anlagt. Og hvor mange penge du har i skuffen - eller er de gemt under madrassen?

Der er i hvert tilfælde ikke en opgave, som kræver nogen synderlig ekspertise - hvis du kan regne ud, hvilken ende af gulvskrubben du skal holde i, så finder du nok også ud af resten - du skal bare give den gas.

Men du kan jo have gode grunde til finde opgaven for stor til at klare den selv - så skal du blot vide, at det er noget, ethvert rengøringsfirma kan udføre. Så du googler dig bare frem til det, som bor nærmest, - og ta’r telefonen - med det vons!

Vi gider nemlig ikke at handle med folk, som bruger telefonsvarer: Dit opkald er vigtigt for os, men alle medarbejdere er desværre optaget - indtal venligst en besked efter klartonen - duuut: Rend mig i måsen.Hvis du vasker og gerne skrubber dit gulv med en god gang grundrens, vil du effektivt fjerne ethvert spor af sæberester - overfladen vil være totalt udtørret, og farven på dine skifergulve vil være, som den nu er på de helt rå sten.

fra artiklen
Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Sara Slotts karriere slutter med styrt i OL-semifinalen

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Østjylland

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil

Velbekomme: Sådan griller du makrel

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Aarhus

4 mulige historier - Du bestemmer, hvilken der skal laves journalistik på

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Alarm 112

Skabte problemer på motorvejen: Lastbilbrand påvirkede trafikken i mange timer

Annonce