Annonce
Livsstil

Spørg Kjeld Bjerre: Udluftning fra tørretumbler danner misfarvende støv

Spørgsmålet er, om dampen fra tumbleren er ”det rene vand”, eller om der er et lille bitte indhold af kalk, sæbe og blødgøring eller noget helt fjerde. Foto: Colourbox
Annonce

Hej Kjeld Bjerre

Jeg har et problem med udluftning fra min tørretumbler. Luften danner misfarvende støv omkring udluftningshullet.

Udluftningen foregår ud gennem en murstensvæg i røde sten i carporten. Jeg har forsøgt at feje væggen med både stiv kost og blød kost og at vaske af med almindeligt opvaskemiddel. Men det er ikke lykkedes mig at fjerne misfarvningen, og jeg har ikke turdet prøve andre midler af skræk for at gøre det værre.

Har du et godt råd til mig?

Venlig hilsen

Bodil Heby-Christensen

Annonce

Hej Bodil

Jeg har oplevet noget lignende. Det var en tørretumbler, som havde sit afgangsrør ført ud igennem en væg af træ. Det var savskåret træ - altså ru brædder, som var tjæret, så de var meget mørke, men snart kom der en næsten permanent lys skjold omkring udluftningen.

Det viste sig at være ekstremt fine - nærmest mikroskopiske - fibre fra tøjet. Og de fine fnug var ikke til at fjerne, fordi de var så små - de hang fast i overfladen.

Men jeg skulle nu mene, at selv meget fine fnug skulle være til at fjerne, når væggen er af mursten, så måske er forklaringen i dit tilfælde en anden. Luften fra tørretumbleren er jo varm og indeholder tæt på 100 pcrocent ”relativ luftfugtighed” - og da varm luft kan indeholde rigtigt meget fugt, så er 100 procent rigtig-rigtigt meget.

I det øjeblik luften passerer ud af ventilen i væggen, køles den hurtigt ned, og så kan den ikke længere ”holde på” den høje fugtighed - den ellers usynlige damp bliver til en hvid tåge, og en del af den kondenserer på væggen. Hen ad vejen fordamper det igen - væggen tørrer, så det er ikke noget, som der sker noget ved.

Men imellem år og dag lander en pæn del af fugten fra det tøj, du tørrer, altså på væggen - som tørrer igen. Og spørgsmålet er nu, om dampen fra tumbleren er ”det rene vand”, eller om der er et lille bitte indhold af kalk, sæbe, blødgøring, eller hvad ved jeg. Det vil jo i givet fald ophobes på væggen - og måske danne en lys skjold - et hvidt slør.

Det er mit gæt, at det måske kan fjernes med lidt syre. Det kommer sig ikke så nøje hvilken syre - måske du har lidt eddikesyre stående? Eddikesyre er ikke ret stærkt, og hvis jeg var dig, ville prøve at vaske væggen af med det. Du kan også prøve med ren eddike - måske er det nok.

Under alle omstændigheder vil din væg ikke tage skade af lidt syre - og da slet ikke en så svag syre, så der er ingen risiko ved at prøve.

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Opløsning i den ene lejr i fodboldkrigen: Flere klubber trækker sig fra Super League, melder medier

Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce