Annonce
Livsstil

Spørg Kjeld Bjerre: Vedligeholdelse af træterrasser - ikke så svært

For nogle uger siden blev bordet slebet, så det stod helt rent og brunt - næsten som nyt. Så fik det Sioox, og allerede nu står det i den sarte lysegrå, som hører til udendørs teak - men holder det? Det ved vi til næste forår.

Hej Kjeld Bjerre

Jeg observerede i forrige uge dit omfangsrige skriv om træterrasser. Indrømmet - jeg har siddet godt tilbagelænet og vistnok også med et listigt smil på læben. Lidt på samme måde som billedet af dig - du dog med en del panderynker.

Der kan bruges meget krudt på vurderingen af, hvilke materialer der bør anvendes, behandling m.m. Og ja - mulighederne er enorme. Men bør man tænke langsigtet i dag?

Vi kasserer jo rask væk efter få års brug - hvorfor så gå så meget op i vedligeholdelse?

Mit lille smil bunder i spørgsmålet, om sådan et fænomen som en terrasse bør være så besværligt?

Det har det ikke været for mig. Og det kan jeg sige, da jeg har indhøstet en gevaldig erfaring med mit projekt, der har eksisteret i over 30 år.

Min terrasse på 35 kvadratmeter blev etableret af gode, gammeldags terrassebrædder i fyr eller gran - naturligvis trykimprægnerede, og jeg gentager: Har ligget over 30 år!

Jeg har aldrig anvendt behandling under nogen form såsom olie, imprægnering eller lignende.

Udelukkende med en behandling med brun sæbe, en stiv kost, godt med efterskylning og naturligvis en god gang energi. En gang årligt!

Terrassen var godt nok glat om vinteren (hvor den ikke blev brugt, bortset fra den overdækkede del), men efter nævnte forårs-behandling var det en fornøjelse at se det flotte skær, der fremkom - klar til en ny halvårs-sæson.

Og de overdækkede 6 kvadratmeter havde efter de mange år stadig det grønne skær, som var brædderne nye. Og naturligvis alt dette trods de utallige træer og buske tæt på.

Bevares - træet fremstod efterhånden med lidt sprækker, mest grå og lidt mørke striber - og et enkelt bræt trængte en anelse til udskiftning, efter i en årrække at have båret på en krukke med hul i bunden. Men det er da billigt sluppet.

Det har været en super belægning til stor glæde i alle årene.

Den største perfektionist kunne naturligvis bruge en time ekstra årligt til en yderligere skrubning - men ikke nødvendigt. Såh - gør nu ikke tingene for besværlige. Men nutidens grundmaterialer er måske ikke længere, hvad de har været?

Venlig hilsen

Brian Frederiksen

Annonce

Hej Brian

Set i bakspejlet tror jeg godt, at man kan sige, at trykimprægneret fyr har været det fornuftigste valg til terrasser af træ.

Det er et relativt billigt materiale med en god holdbarhed uden krav om konstant vedligehold - men med et beskedent udtryk.

Og det sidste er måske pointen: Trykimprægneret fyr er uden prale-effekt - der er ingen status i de grønne brædder. Til gengæld holder de, og de er nogenlunde servicefri.

Det tror jeg så også, at min lille bitte eksperimentelle terrasse gør - den er behandlet med silikat. Et svensk produkt kaldet Sioox, og jeg har ganske stor tiltro til, at det virker.

Jeg er særligt imponeret over, hvor fint vores lille cafebord af teak er blevet - se foto. Det har kun fået sin første behandling for 2-3 uger siden - ifølge brugsanvisningen skulle den fulde effekt først være opnået efter flere måneder, men det ser allerede godt ud: Træets brune farve er allerede skiftet til ensartet lysegrå.

Vi har haft en del regn, men vandet perler ovenpå uden for alvor at trænge ned. Det betyder, at bordet hurtigt er tørt igen, når solen kommer frem - og som alle ved, så er det træets fugtighed over året, som afgør mængden af algevækst og nedbrydning.

Jeg er ganske begejstret indtil videre. Og det hører med til historien, at det først er til næste forår, når bordet skal have sin anden og endelige behandling, at det er fuldt beskyttet.

Hvis jeg havde en træterrasse - hvad enten den er ny eller har nogle år på bagen og ser hærget ud - så ville jeg seriøst overveje, om Sioox er løsningen.

Og jeg skal lige understrege, at jeg ikke får procenter!

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGFs ungdomshold spillede to gange uafgjort

Livsstil

God morgen - skal vi danse tango?

Aarhus For abonnenter

Socialområdet skal videre efter en kæmpe begmand: - Nu må Aarhus prioritere mennesker før mursten og prestige

Annonce