Annonce
Aarhus

Spansk familie i Aarhus: Det her er bedre end Barcelona

Hele familien Pratz samlet i haven på Magnoliavej i Aarhus. Fra venstre Aina, Carles, Montse, Edgar, og Sergi. Foto: Hans Petersen
Aarhus gør meget for at hjælpe udenlandske familier, som slår sig ned i byen for at arbejde eller forske. Mød en af dem her.

AARHUS: Det kan næsten ikke være smukkere. Solen skinner, græsset er grønt, og haven blomstrer. Vi er midt i byen, og alligevel er der fred, ro og hyggeligt. Mor, far og tre børn er samlet i en idyllisk have.

Det er åh, så dansk ...

Og alligevel ikke. For familien, vi besøger, er spansk. Den har slået sig ned i Aarhus på ubestemt tid for at leve her og hente erfaring om, hvordan folk lever i andre lande end deres eget.

Annonce

Familien

Pratz er efternavnet, og familien består af mor Montse Solé (50 år), far Carles (49 år), Sergi (18), Aina (16) og  Edgar (11).

Det er en familie i livlig aktivitet. Fredag eftermiddag er det, og alle tre unge har aftaler med venner, de skal mødes med. Men de møder høfligt og engageret op til fortællingen om deres danske liv og beretter gerne og ivrigt.

Inden familien præsenteres nærmere, kan vi afsløre, at den elsker at være i Aarhus, og at huset på Magnoliavej er et helt fantastisk sted for dem.

Familien Pratz i haven på Magnoliavej i Aarhus. Fra venstre Aina, 16, Carles, 50, Montse, 49, Edgar,11, og Sergi, 18. Foto: Hans Petersen

Når man bor her i kortere tid er svaret på at finde en bolig oftest at leje. De begyndte et år på Madsbjergvej i Højbjerg. Derefter flyttede de til den gamle, smukt renoverede villa i Kongsvang-området, hvor de er nu. Og afskaffede den bil, de havde.

- Vi er så tæt på byen, at vi ikke har brug for bil. Vi cykler, går eller bruger offentlig transport, og det fungerer helt perfekt, siger de nærmest som med én stemme. Enigheden er total.

- Hvis vi skal på længere ture, lejer vi en bil gennem Gomore, og det fungerer vildt godt, siger Carles Pratz med et smil.

Hjemme i Barcelona, hvor de kommer fra, er der voldsom trafik, så børnene kan ikke cykle på gaden. Det er for risikabelt.

Annonce

Elsker tivoli

Edgar på 11 år er den første, som skal forlade os. Han elsker Tivoli Friheden, så der mødes han med sine venner. Afstanden er under en kilometer, som han klarer på cykel. Han er også vild med trampolinparken Rush, der ligger på Søren Nymarks Vej i Højbjerg, også i cykelafstand.

Fodbold spiller han i klubben ASA, der ligger lige ved siden af den skole, han går på: den internationale skole på Dalgas Avenue. Skolen ligger i bygninger, hvor Ingeniørhøjskolen lå, før den flyttede til Navitas på havnen.

Kun vinteren er han træt af.

- Da er der ikke meget at lave, og jeg savner bjerge, siger han og forklarer, at han først stod på ski, men nu oftest står på snowboard.

Det store familiefoto klarer vi lige, inden Edgar tager glad af sted.

Annonce

Hænger ud i byen

Sergi og Aina mødes med venner i byen, går på cafeer og "hænger ud" som de selv siger.

Sergi har spillet fodbold i Lyseng, men er skiftet til at løbe, helst længere distancer, i Aarhus 1900. Det sker ved Aarhus Stadion, der ligger under en kilometer væk.

Carles Pratz arbejder på Aarhus Universitet som forretningsudvikler. Det handler meget om teknologi og foregår i afdelingen for forskning og eksterne relationer på Katrinebjerg.


Vi valgte Aarhus, fordi den har det, vi har brug for. Og vi har bestemt ikke taget fejl.

Carles Pratz


Montse Pratz arbejder med kreativt design og studerer marketing og e-handel på computeren.

Hun elsker stranden, vandet og at svømme, og når det ikke kan ske i havet, bruger hun svømmestadion på Ingerslevs Boulevard.

Carles Pratz fortæller, at familien gerne ville se noget andet end hjemlandet og hente livserfaring i udlandet.

- Vi kiggede efter Norden og fandt ud af, at det letteste sted var Danmark, siger Carles Pratz, der for 20 år siden studerede biologi på universitetet i Odense. Han har stadig venner der.

Annonce

Har det hele på mindre område

- Vi valgte Aarhus, fordi den har det, vi har brug for. Og vi har bestemt ikke taget fejl, siger Carles Pratz. Alle er så glade for at være her. Den eneste ulempe er, at vi som regel kun kan bo et år ad gangen i et lejet hus, fordi det ofte ejes af folk, der er i udlandet ligesom os.

Familien, hvis hus de nu bor i, er i deres hjemland Spanien.

-  Aarhus har det samme som Barcelona, men bare på et meget mindre område, og alt er meget mere roligt. Det er hårdt at leve i Barcelona. Alt er stresset og trafikken tæt, så børnene skulle transporteres i bil til alt, og vi kørte og kørte, siger Carles Pratz.

Annonce

Afhænger af børnene

Familien har mulighed for at blive i Aarhus, men det afhænger helt af, hvad børnene vil. Det ved de ikke endnu, men Aina har København i tankerne.

Ligesom sin bror Sergi går hun på IB-linien på Aarhus Gymnasium i Tilst, det tidligere Langkær Gymnasium. IB står for International Baccalaureate og er en international uddannelse på to år - nogle tager også et tilløb med et ekstra forberedende år. Al undervisning foregår på engelsk.

- Det er en god uddannelse i dejlige bygninger. Jeg har både gode venner og gode lærere, forklarer Aina.

Selv om de to søskende går i 1. IB, har de ingen timer sammen, fordi de har valgt forskellige linjer.

Sergi nyder også at være i Aarhus, men det har været kedeligt med undervisning hjemme under coronaen, synes han.

- Heldigvis har vi kunnet mødes i små grupper, siger han, der også har venner fra STX, det almene gymnasium i Tilst.

- Vi møder folk fra hele verden på uddannelsen, siger han og giver eksempler på, at elever kommer fra det meste af Europa, Brasilien, Mexico, USA og Asien.

- En af mine bedste venner er fra Nepal, tilføjer Sergi.

Børnene kan bedre lide skoledagene her med mødetid om morgenen og derefter uafbrudt undervisning, til de har fri. I Spanien er der lunch og frihed kl. 13-15, og derefter møder eleverne igen, så skoledagen slutter sent.

Annonce

Huset er sværest

- Der forestår en stor opgave, når man lander i et nyt land. Alt er nyt, og man skal begynde forfra med det hele. Vi har fået god hjælp af for eksempel Erhverv Aarhus, og den offentlige administration og skat er godt organiseret og langt hurtigere end i Spanien. Det sværeste er at finde et nyt hus hver gang, et lejemål ophører, siger Carles Prats.

- Vi har været med til mange møder med en times introduktion til at skabe netværk og hente hjælp, og her møder vi andre internationale familier. Vi har også fået vist forskellige dele af byen og besøgt virksomheder som Arla, forklarer Montse Pratz.

Alle fremhæver, at livskvaliteten er høj her.

- Man føler nærmest, at man sidder i skoven her i haven, og kun få byer i verden har det, I har her i Aarhus, siger forældrene.

De fremhæver også den gode kombination med universitetet og store virksomheder i samme by.

- Det findes ikke i tilsvarende byer i Spanien, så skal du til Barcelona eller Madrid, siger forældrene, der understreger, at når man skal til udlandet med sine børn, er skolemulighederne det første, man ser efter.

Vi har siddet i haven nogle timer nu, og børnene er gået ud med vennerne, men forældrene har ikke travlt.

- Vi søger kontakter i Danmark og er derfor glade for at have besøg, siger de.

Annonce

Hvad gør Aarhus?

I Aarhus bliver der gjort meget for, at udenlandske familier skal føle sig velkommen og en del af byen.

International Community

Udenlandske familier i Aarhus får hjælp af International Community, der har eksisteret siden 2008.

Executive Committee består af Vestas, IFF (tidligere DuPont), Grundfos, Aarhus Universitet, Aarhus Kommune, VisitAarhus og Erhverv Aarhus. Den sikrer, at International Communitys indsats giver værdi for virksomheder med internationale medarbejdere.

International Community tilbyder en lang række services og aktiviteter som:

  • Spouse Community Aarhus
  • Netværk for og bestående af medfølgende partnere (spouses)
  • International Leadership Forum (ILF)
  • Netværk for internationale ledere
  • Seminarer (og webinarer) med info om danske forhold og myndigheder, fx startup i Danmark, det danske arbejdsmarked, fagforeninger og a-kasser, det danske sundhedsvæsen, skattesystemet, børnepasning, uddannelse og meget andet.
  • Events, kurser og workshops – fx Newcomers’ Info Evening, Co-Creator Workshop, besøg i foreningslivet
  • Matchmaking mellem foreninger og klubber i Aarhusregionen og internationale
  • Nyhedsbrev med 4.000 modtagere udsendes hver anden uge med blandt andet nyheder, events og jobopslag af international karakter.
  • Updates på Facebook og Instagram med f.eks. nyheder, events, danske mærkedag og, helligdage.
  • Netværk til internationale medarbejdere i Danmark og Aarhus (lanceres efteråret 2021)

Samarbejde mellem Aarhus Kommune, Aarhus Universitet og Erhverv Aarhus gør regionenen til et internationalt sted for en karriere. Det kommer både de internationale medarbejdere og familier og byens erhvervsliv til gode.

International Community, som er en del af Erhverv Aarhus, Aarhus Kommune og Aarhus Universitet arrangerer for eksempel ofte "Newcomers Info Evening" og andre, temabaserede events. Her får de internationale medarbejdere og deres familier praktisk info og gode tips.

- De bliver klædt godt på om f.eks. børnepasning, sundhedsvæsen, skolemuligheder og det danske arbejdsmarked, siger Erhverv Aarhus’ direktør Marc Perera Christensen, der mener, at Aarhus er frontløber på området.

Annonce

Aarhus er frontløber

- Samarbejdet med virksomheder og civilsamfundet er afgørende for, at vi kan løfte indsatsen til fordel for byens brede erhvervsliv. Mange virksomheder har behov for internationale kompetencer, og medarbejderne vælger ikke et land, men en by eller region. Derfor sikrer vi den perfekte modtagelse og et stærkt serviceapparat, siger han.

- Aarhus skal være et attraktivt sted at arbejde og leve. Man skal komme for både at gøre karriere og leve et dejligt liv med trygge rammer og mange muligheder for at aktivt fritidsliv,  siger Rabih Azad-Ahmad, rådmand for Kultur og Borgerservice.

- Der ligger flere års samarbejde bag at finde rette form. Formålet er at løfte byens internationalisering til nye højder, så vi kan få de internationale kompetencer, vi har behov for, siger John Westensee, der er vicedirektør for AU Forskning og Eksterne Relationer hos Aarhus Universitet og formand for International Community’s Executive Committee.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Kvinde forsvandt fra demensplejehjem og døde: - Afdækning af forløbet viser, at der er begået en fejl undervejs

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Udsigt til motorvejsramper splitter lokalområde: Nu kommer grundejerforening med et mere spiseligt forslag

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Sport

Antonsen og Axelsen får bøde på 25.000 for DM-afbud

AGF

Jon Dagur er en hemmelighedsfuld AGF'er: - Jeg har ikke besluttet mig for noget som helst

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Alarm 112

Raserianfald i bus og tog: Passagerer flippede ud da de blev snuppet i at 'køre på røven'

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Kultur

Museernes Oscar: Aarhus-museum er nomineret til fornem pris efter to års knoklen med ny udstilling

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Annonce