Annonce
Aarhus

Spareplanen skrumper: Kommunen har fundet 86 millioner kroner

Da byrådet startede debatten om næste års budget - og sparerunden - blev det mødt af omkring 100 mennesker, der demonstrerede mod besparelser på skoler og i børnepasningen. Blandt andre var Camille på 6 år mødt op. Hun er netop startet på Engdalsskolen i 0. klasse. Foto: Kim Haugaard

Byrådet startede debatten om budget og besparelser med nyheden om, at det ikke behøver at spare så meget især næste år, fordi der er dukket ekstra 86 mio. kr. op på plussiden.

AARHUS: Først hed det, at Aarhus Kommune skulle spare 241 mio. kr. næste år stigende til 273 mio. kr. i 2022.

Så dukkede der først et ekstra plus på 29 mio. kr. op i hvert af de fire kommende år. Penge der kan bruges til at begrænse besparelserne.

Og da byrådet torsdag førstebehandlede budgettet for 2019, kunne borgmester Jacob Bundsgaard (S) indlede mødet med et par gode nyheder, der kan reducere sparekravene yderligere.

Annonce

De nye millioner

Kommunens regnskab for første halvår af 2018 er netop gjort op. Det viser en forbedring på 50 mio. kr.

- Der er tale om et engangsbeløb, men det er midler, der kan indgå i spareplanen, sagde borgmesteren, inden han fortsatte med den anden gode nyhed.

Den er, at Aarhus står til at få 36 mio. kr. mere end forventet i hvert af de kommende år i statslige tilskud.

- De penge vil også indgå i budgetforhandlingerne og spareplanen, sagde borgmesteren.

Ekstra 112 mio. kr. næste år

Lagt sammen og fraregnet et minus på tre mio. kr. betyder det, at der nu er i alt 112 mio. kr. ekstra på plussiden på næste års budget og 62 mio. kr. ekstra hvert af de følgende år.

Det betyder, at sparekravet næste år kan sættes ned fra 241 mio. kr. til 129 mio. kr. For de tre følgende år kan sparekravene også reduceres, så kravet i 2022 i stedet for 273 mio. kr. ender på 211 mio. kr.

Vel at mærke hvis byrådet vælger at bruge hele sit såkaldte råderum på at begrænse besparelserne.

Og det er langt hen den vej, borgmesteren ønsker at gå.

- Råderummet skal især bruges til at luge de værste tidsler ud af sparekataloget, sagde Jacob Bundsgaard.

Begræns besparelserne

Og det var der opbakning til fra en række af byrådets partier.

- Det er vigtigt, at vi bruger hele råderummet til at begrænse besparelserne, sagde den radikale kulturrådmand Rabih Azad Ahmad.

Fra SFs Jan Ravn Christensen lød opfordringen, at byrådet bruger hele råderummet på at reducere besparelserne - og ikke lader sig friste til at bruge nogle af pengene til at indfri nogle af ønskerne til nye initiativer, som ligger i partiernes tilsammen 122 forslag til nye ting, de gerne vil have sat penge af til på budgettet.

Generelt lød det, at det er kernevelfærden, der så vidt muligt skal holdes fri for besparelser - ældrepleje, skoler, børnepasning, handicappede og socialt udsatte.

Kernevelfærden

Venstres Heidi Bank pegede således på spareforslag på børn og ældre, som Venstre er bekymret for.

Det gælder forslaget om, at børn skal skifte fra børnehave til SFO nogle måneder inden, de starter i skolen.

- En tidlig SFO-start forudsætter, at der sættes betragtelige ressourcer af til pædagogisk personale, det vil sige, at pædagoger fra daginstitutionen er i SFO'en, mens børnene finder sig til rette, ligesom det kræver ekstra personale i SFO'en, personale med tid dedikeret til de nye børn. Endelig har vi en bekymring i forhold til, om tidlig SFO-start vil få flere til at udskyde skolestarten, sagde hun.

Og om ældreområdet sagde Venstres politiske ordfører blandt andet:

- Når vi ser på besparelserne indenfor sundhed og omsorg ser det voldsomt ud, alene i 2019 vil besparelserne betyde at over 90 stillinger forsvinder. Der kommer til at mangle varme hænder, hvor der allerede er stort behov. Det vil sige på den helt borgernære velfærd. I Venstre kommer vi til at strække os langt for at friholde de varme hænder, så de ældre ikke bliver ramt på den direkte omsorg.

Sæt skatten op

Såvel SF som Enhedslisten fastholdt deres forslag om at sætte skatten i vejret for helt at undgå sparerunden.

SFs Jan Ravn Christensen fremhævede, at skatteprocenten i Aarhus i dag er 0,5 procent under landsgennemsnittet, og at Aarhus har Jyllands tredje laveste skatteprocent. Han foreslog en skattestigning på 0,3 procent for at undgå besparelser.

Enhedslistens Keld Hvalsø talte om, at der er brug for forbedringer i stedet for besparelser og foreslog at sætte skatten op med 0,5 procent og hæve såvel grundskylden som erhvervslivets dækningsafgift minimalt.

Forslagene har dog ingen chancer for at blive vedtaget, da alle byrådets øvrige partier er modstandere af højere skat - også fordi staten i de første fire år efter en skattestigning vil kradse broderparten af pengene ind i form af en strafafgift.

Byrådets partier mødes på mandag til de første forhandlinger om budget og spareplaner. Torsdag 20. september starter de afsluttede forhandlinger, der ventes at ende med et budgetforlig fredag 21. september.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce