Annonce
Indland

Sparer ekstra på de udsatte

Udgifterne til socialt udsatte falder hurtigere end gennemsnittet for de kommunale budgetter. Det skaber flere hjemløse, mener Rådet for Socialt Udsatte.

Socialt udsatte mærker i højere grad end resten af befolkningen kommunernes budgetbesparelser. Hvor de samlede kommunale budgetter i gennemsnit er blevet barberet cirka fire procent, er der i gennemsnit skåret otte procent af udgifterne til de socialt udsatte, skriver Information.

Tallene finder man i nye beregninger, som Rådet for Socialt Udsatte har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Fra 2010 til 2011 sparede kommunerne cirka ni milliarder kroner på de kommunale serviceudgifter. Af dem er 600 millioner - eller omkring syv procent - blevet sparet på tilbud til de socialt mest udsatte borgere såsom sindslidende og misbrugere. En gruppe, der ellers kun tegner sig for tre procent af de samlede udgifter på serviceområdet.

Annonce

Udviklingen forarger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

- Tallene viser, at de socialt udsatte bliver ramt uforholdsmæssigt hårdt, siger han til Information.

Professor John Andersen, velfærdsforsker ved Roskilde Universitet, afviser, at besparelserne kan begrundes med, at der er kommet færre socialt udsatte:

- Intet tyder på, at de her grupper er blevet mindre, siger professoren, som dog tilføjer, at nogle af de opgaver, som bliver ramt af besparelser, i princippet kan være overdraget til frivillige organisationer eller fremover vil være finansieret af satspuljemidler.

- Men der er ikke noget, der kan rokke ved den grundlæggende konklusion, at det er de svageste grupper, der rammes allerhårdest af kommunernes besparelser. Det er meget bekymrende, siger han.

I Rådet for Socialt Udsatte vurderer man, at kommunernes besparelser er med til at øge antallet af misbrugere og hjemløse i særligt de store byer.

- Området er komplekst, men det er klart, at det er med til at skabe flere hjemløse, når kommunerne skærer ned på de sociale indsatser. Hjemløshed er et storbyfænomen, og når kommunerne skærer ned, må det alt andet lige føre til flere sociale problemer i hovedstaden, siger Jann Sjursen til Information.

Den seneste SFI-optælling viser, at antallet af hjemløse i Danmark er steget fra 4.998 i 2009 til 5.290 i 2011.

I Kommunernes Landsforening forklarer fuldmægtig Maria Pilegaard, at krisen har gjort det nødvendigt for kommunerne at foretage benhårde økonomiske prioriteringer på alle serviceområder:

- Det specialiserede socialområde har indtil for få år siden været kendetegnet ved en markant udgiftsvækst fra år til år. Udgiftsreduktionerne sker således i forhold til et højt udgiftsniveau. Derudover er udgiftsreduktionerne på det specialiserede socialområde først kommet inden for de seneste år, mens de såkaldte almindelige serviceområder som eksempelvis dagtilbud har måttet holde for i flere år, skriver hun i en mail til Information.

BNB

Annonce
Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Trods stribevis af drukneulykker: Hegn langs havnen er ikke kommunens livret

Aarhus For abonnenter

Efter drukneulykke: Jonas mistede også en ven i havnen - Vi bliver nødt til at overveje hegn

Sport

Aarhus United havde chancen for at drille Viborg: - Det lyder mærkeligt, men man vil næsten hellere være seks mod fem end seks mod fire

Sport

Erfaren stregspiller forlader Skanderborg-Aarhus: Tager til svensk klub

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Navne

Knud Vilby kæmper for verdens fattigste: En priviligeret opvækst forpligter

AGF

AGF arver en halv million kroner fra fan: Han elskede sport og havde to fjernsyn, så han kunne se det hele

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Alarm 112

24-årig fik beslaglagt sin søsters bil: Kørte 111 km/t på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Alarm 112

Far til tiltalt for masseskyderier: Vi har forsøgt at få hjælp

Annonce